Обработка на дърво с естествени материали

Обработка на дърво с естествени материали    

   Обработка на дърво с естествени материали.В този материал ще намерите начини за използване на естествени масла и восъци за третиране на дървени повърхности, Смоли и Полиращи средства, както и съвети за приготвянето на собствени смеси, придружени винаги с успокоителното чувство "3нам какво има в сместа".  

Масла 

Растителните масла са доказано средство за третиране на дървени повърхности. Намаслената повърхност има върможност да диша и запазва топлият си, естествен характер. Поради сравнително бавното изсъхване на маслата, те са способни да проникнат в дълбочина и да заздравят повърхноста. Чрез намасляването се подчертава шарката на материала и се изтъква естествената красота на дървото. С цел намаляване на времето за съхнене се използват преоксидирани(преварени) масла. Ако сте решили да използвате химични добавки със същата цел(ускоряване на изсъхването), то ние ви препоръчваме да НЕ използвате Сикатива заради наличието на метални съединения в нея. За разреждане или ароматизиране на маслата се използват други, нисковискозни масла като Балсамов терпентин или Портокалово масло. Последните две не са подходящи самостоятелно в чистата си форма за теретиране да дърво. Съществуват и невтвърдяващи се растителни масла, като Камелиевото масло, които не са особено подходящи за продължителна защита на дървени повърхности. 

Целта на смесването на различни видове масла е да се изолират специфичните, желани от нас функции.

  Обърнете внимание, че при използването на парцали за нанасянето на маслата е необходимо те да бъдат съхранявани в затворени съдове за да се предпазят от самозапалване!!! 

Лигнеа - китайско тунгово масло.

 Свойства:

Тунговото масло прониква дълбоко в повърхноста на дървото(бел.ред - не дълбоко в сърцевината на дървото а на повърхностния слой), като я втвърдява и прави устойчива на механически увреждания и до голяма степен ресистентна срещу вода(има приблизително двойно по голяма резистентност от лененото масло). Тунговото масло съхне матово, без неприятни отблясъци. Въпреки това обаче дървото запазва естествените си функции. Защитният слой е еластичен и не потъмнява с времето както при лененото масло.Тунговото масло(лигнеа) е еднакво подходящо за третиране на домашни мебели, градински мебели, Музикални инструменти, дървени играчки, дървени лодки и даже за зидове. Китайската стена е билапокрита с цялостен слой тунгово масло, който я е консервирал през годините.Тънки слоеве тунгово масло осигуряват и корозионна защита на металите.Лигнеа може да се нанася в много слоеве. Разреждането става с балсамов терпентин или с други растителни масла по собствено осмотрение.

Препоръчително използване:

За навън( веранди, огради, градински мебели и т.нат.):

-Първи слой

- от Тунгово масло/Балсамов терпентин в отношение 10:1

-След това леко шлифоване на повърхноста

-Следват 2 до 4 следващи слоя с чисто тунгово масло.Това е рецепта осигуряваща висока защита на дървесината cрещy времето.

 За вътрешни помещения (подове, стълбища, мебели и т.нат):

-първа стъпка – тунгово масло /балсамов терпентин = 10/1

-шлифоване на повърхноста

-следват 1 до 3 следващи слоя със смеска от следните масла:

1. тунгово/ленено/портокалово = 10/2/0,5

2. тунгово/пчелен восък/балсамов терпентин = 10/0,5/1(тук пчелният восък трябва предварително да се разтвори в балс.терпентин)  или

3. тунгово масло/портокалово масло = 10/1 

Резултата е фина, ухаеща повърхност с висока защита от замърсяване(поради затворените пори) При третиране на декоративно дърво(фрезки, украшения и т.нат(бел.ред –предполага се и за чирени):тунгово/камелиево/портокалово масло = 10/1/0,5Прониква добре, добре се полира, затваря порите. 

 Запълване на пори: 

В чистата си форма тунговото масло е подходящо за запълване на порите. Зе целта се нанася дебел слой и се оставя да дръпне докато се сгъсти без да се избърсва непопилата част. Получилата се след известно време съхнене желирана маса се втрива силно в дървото с ръка или парцал и остатъка се избърсва. Оставя се да изсъхне. След пълното изсъхване третирането може да се повтори по желание до 5 пъти до постигане на желаните плътност и отенък. 

Съхнене:

Съответно времетраенето на съхненето възлиза на около 12часа за изсъхване на повърхноста и 30 часа за пълното втвърдяване. Времето на съхнене зависи от вида на дървото, околната температура и влага. При третиране на много порести материали тунговото масло може да проникне в голяма дълбочина и това да възпрепятства достига на кислород необходим за втвърдяването. Съответно в такива случаи времетраенето на съхненето се увеличава мнoгoкратно.

 Допълнителна информация:

 Чистото тунгово масло е гъсто и само затруднява проникването си в дълбочина. За да се оптимират проникващите му качества то трябва да се разреди или затопли. В чистата си форма маслото има натрапчив мирис които след изсъхване или при смеснаве с портокалово масло или балсамов терпентил се загубва. В течно състояние маслото е възможно да дразни кожата. След изсъхването си обаче то е химически стабилно и свободно от вредни емисии. 

Синезис - китайско камелиево масло

 Произход:Извлича се от семената на китайското камелиево дърво.

 Свойства:

Цвета на маслото варира от прозрачен до леко жълтеникав, консистенцията е рядка, не се втвърдява, има слаб аромат.  

Приложение:

 За тялото Камелиевото масло е основа на лосиони, мехлеми и сапуни. Намира голямо приложжение като масажно масло и масло за коса(било е незаменимо за японските гейши). Традиционната китайска медицина му приписва редица хомеопатични свойства. Втриване Тъй като камелиевото масло не се втвърдява и проявява ниско повърхностно напрежение, то е подходящо като фина смазка при шевни машини, сгъваеми ножове, играчки, рибарски макари и т.нат. При добавкана на балсамов терпентин камелиевото масло става по-гъсто. Поддръжка на дървени повърхности Нанесено върху дървени повърхности нисковискозното камелиево масло прониква бързо в дълбочина и прави дървесината лесна за полиране. Маслото е ясно и не променя цвета на дървото, подчертава обаче шарката му. В чистата си форма не се втвърдява и поради това не предлага трайна защита на дървото срещу влага и мръсотия.Маслото е много подходящо за разреждане на гъсти растителни масла като тунговото, като подобрява техните размазващи и проникващи свойства. Камелиевото масло може да се използва за намазване на парцала с който се правят шеллак политури. За фино шлайфане на повърхноста при правенето на политури с маслени лакове се използват бимзово брашно ли трипелов прах като абразиви. В комбинация с тях камелиевото масло е много подходящо за щадящо почистване и освежаване на стари лакови политури. Пет процента ( 5% ) портокалово масло може също да се прибавя към камелиевото. 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Линоля - шведско ленено масло Произход:

 Извлича се чрез студено или топло пресоване както и чрез екстракция от семената на растението linum isitatissimum. Съответно се предлага в различни форми на пазара - в чистата си форма, затоплено, преоксидирано, като фирнис, избелено или смесено с вещества ускоряващи съхненето му. Шведското ленено масло (Линоля), за което става дума тук, се добива чрез щадящо, студено пресоване и бива избелвано само на слънчева светлина(бел.прев. -> може би имат предвид избистряне). Това е чист натурален продукт без никакви допълнителни химически примеси. 

Свойства:

 Като втвърдяващо се масло лененото е още от дълбока древност основа на повечето маслени лакове и смеси запазващи дървото.Шведското ленено масло се характеризира с особено голямо съдържание на линолови киселини, които усилват втвърдяването. То има светложълтеникав, ясен цвят, рядко е и притежава добри проникваще свойства. Според различните условия времетраенето на съхненето възлиза на около 12 до 36 часа за изсъхване на повърхноста. Лененото масло значително изтъква шарката на дървото, втвърдява повърхноста, предлага добра защита срещу влага и замърсявания и е лесно за употреба. Не на последно място и природосъобразно.С течение на времето повърхностите третирани с ленено масло придобиват кехлибарено жълтеникав цвят поради образуването на Линоксин. Този ефект може да се намали при прибавянето на малко от леко червеникавият алканов корен, който още повече подсилва шарката на дървото.  

Приложение:

 Лененото масло се препоръчва за употреба при повърхности в затворени помещения. Възможни са много и разнообразни смески с други масла или смоли. За подобряване на разтворимоста им лененото мяско се загрява. Пример за изработката на качествено покритие с ленено масло:Шлифова се фино повърхноста(едрина на зърното 180-240), навлажнява се с вода, оставя се да изсъхне и после се шлифова отново но с 240-330 едрина. Първия слой:Лененото масло се загрява до около 55°Ц (но бавно...най-добре на водна баня) или наместо загряването се разрежда с 20% балсамов терпентин. Нанася се и се оставя. След 1 час се избърсва непопилото и се оставя да изсъхне приблизително 1 ден. След това се шлифова наново(едрина на зърното 320).Следват 1 до 3 слоя с неразредено ленено масло и без шлифоване между слоевете.След няколкоседмично съхнене повърхноста се полира със специален парцал. Готово.Така обработената повърхност се полира два пъти в годината с пчелен восък за да запази качествата си. Нанасянето на лененото масло(четка или парцал) става напречно на влакната на дървесината, а полирането се извършва по посока на влакната. Обекти които често са използвани и са изложени по този начин на по-големи механични увреждания или влага могат да бъдат и дълбоко импрегнирани като за целта се поставят мнoгoдневно да престоят потопени в ленено масло. 

 Портокалово масло 

Представлява натурален продукт без химични добавки и се извлича от кората на портокала. 

Свойства:

Освен козметични свойства маслото е подходящо и като разтворител за маслени бои и като средство за почистване на четките 

Препоръчано използване:

 Като добавка от 5% до 20% към тунговото масло за отнемане на неговият специфичен мирис. Освен това тунговото масло става така по течно и по лесно прониква в дървесината. 

Допълнителни указания: 

Приложено на много светли повърхности портокаловото масло води до леко потъмняване на цвета им.  

Балсамтерпентиново масло 

Извлича се чрез двойна дестилация от смолата на португалският крайбрежен бор. Известно е като един от най-добрите естествени разтворители за лакове и бои. Да не се бърка с т.нар Терпентин от магазинната мрежа. Свойства:Нисковискозно, безцветно масло със свеж етеричен мирис. При изсъхване изчезва напълно. Удължава времетраенето на съхненето защото прониква в по-голяма дълбочина. Препоръчано приложение:Като разредител за камелиево, тунгово, ленено и т.нат масла, както и на маслени бои, маслени лакове, грундове, както и за разтваряне на смоли и восъци при производството на политури. Подходящо е и като средство за почистване на четките и за щадящо почистване на дървени повърхности. Допълнителни указания:Във вътрешни пространства да се използва само при осигурено добро проветрение.Да се пази защитено от светлина и в добре затворени съдове. 

Восъци и Смоли 

Шеллак 

Основата на шеллака е секрет отделян от един вид източнооиндийска листна въшка. Съществуват шеллакове с различно качество според съдържанието на восъци в тях, цвета варира от лимомен до рубинов. За правенбето на безцветни лакове се използват избелени сортове шеллак. Предлъганият от нас сорт е сух, на плочки и е високо изчистен и без съдържание восъци. При употреба се разрежда с алкохол.

 Свойства:

 Твърд, прозрачен, с голяма устойчивост към атмосферни условия. Притежава голяма слепваща сила. изсъхнал изолира много добре и поради това се използва и като фиксатив и спиращ грундиращ слой. Правилно нанесен слой шел лак подчертава по силен начин естествената шарка на дървото и осигурява затворена, устойчива на механични влияния повърхност. Дефекти могат безпроблемно да бъдат подобрявани чрез преполиране.Шеллака се разгражда от алкохол и почистващи препарати и затова те не са подходящи за почистването на повърхности лакирани с него. Срещу вода е обаче сравнително устойчив. Шеллака е с твърда консистенция (плочки) и има ограничена трайност 8 до 4 години. Да се съхранява на сухо, тъмно и по възможност хладно място. За повишаване н трайноста препоръчваме да се съхранява като приготвен готов основен разтвор с концентрация 1:1 или 1:2 с чист (поне 96%) етилов алкохол.За съхранението на така приготвеният разтвор препоръчваме неметален съд. Пълното разтваряне на шеллаковите плочки може да трае няколко дни като минумум 4 пъти на ден трябва сместа добре да се разбърква. 

Приложение: 

Най-важното нещо при правенето на шеллак политури е парцала. Трябва да е здрав, плътен, не пускащ мъхове като при всеки слой се използва задължително отделен парцал.Нанасянето на политурата става по следният начин:- Грундиране (запълват се порите с шеллак и бимзово брашно)- Покриваща полировка (2 го 6 слоя според вида на дървото и желания резултат като всеки слой се нанася след изсъхването на предишния)- Заключително полиране(гланциране). Гланцирането се извършва с много рядък разтвор като е възможно и да се добави бензоева смола или тинктура(бензое). 

 Прополис 

Представлява Кит-Смола отдянана от медоносната пчела и служеща за изграждането на пчелните килийки.

 Свойства:

Прополиса е познат от древноста като повишаваща качеството съставка за лакове и масла. Освен това прополиса има дезинфицирящо действие, което предотвратява развитието на бакревийни култури или гъбички върху повърхност третирана с него. 

Приложение:

Смесва се с масла или лакове или се смесва с високопроцентов спирт до течна тинктура. 

Рецепти: 

Чист прополисов лак

300 до 400 гр. прополис се слагат в 1 литър високопроцентов етилов алкохол(чист спирт 98%). Съда се оставя да престой 8 до 14 дни като всеки ден мнoгoкратно се разклаща за по добро размесване. След престоя течноста (без утайката) се филтрира (примерно през двоен чопапогащник или тензух). Филтрираната смес е готова за нанасяне директно върху дървените повърхности. Съхне сравнително бавно и след изсъхването си придава жълтеникаво-кафяв отенък на дървото. Така приготвеният лак ДА НЕ СЕ смесва с етерични или растителни масла.

 Прополис - тинктура

За приготвянето на тинктурата се използва спиртният разтвор на прополис от горната рецепта. Разрежда се с вода до 70%-тово съдържание ( т.е на 1 литър спиртен разтвор се прибавя 300мл. вода). Тази тинктура се използва и за медицински цели като дезинфекциращо средство, болко успокояващо средство и засилване на имунната система. 

Прополис - маслен лак

Приготвя се от следните съставки в следните отношения:Ленено масло/Пчелен восък/Прополис = 8/2,5/4 Резултата е много качествен, приятно ухаещ и екологичен лак за дървени повърхности (детски играчки, мебели, дървени части в баня, сауна и кухня, дървени лъжици и т.нат.).Риготвяне:Най добре лененото да бъде загрято до около 60°С (водна баня) и в него да се разтвори порополиса, след което сместа да бъде филтрирана и към нея се прибавя пчелният восък. Към така приготвеният лак може да се прибави от 10% до 50% тунгово масло за повишаване на водоустойчивоста и за по бързото изсъхване. Ако при тази рецепта пчелният восък бъде заменен с т.нат карнауба-восък твърдоста на лака значително се повишава. 

Прополис - руски лак

ленено масло/пчелен восък/прополис = 4/1/2Приготовлението се извършва както при горният лак.Резултата е по-твърд след изсъхването си лак, използван при реставрирането на антики или често използвани дървени части.  Втвърдяване на прополисовите лакове:При добавянето към тях на смоли като Мастикс, Сандрак или Шеллак се постига по голяма твърдост и се улеснява нанасянето. Премахване на восъчното съдържаниеАко на прополисовите смески се премахнат восъците те стават след изсъхването си много по твърди. Премахването става чрез охлаждане на тинктурата. Восъците в разтвора замръзват и изплуват на повърхноста и могат да бъдат отстранени. СъхранениеВ тъмни, добре затворени съдове прополисовият гранулат издържа много години.Готови лакове с прополис трябва да се използват в рамките на една година. 

Пчелен восък 

Използва се още от древноста като Кит и лепило и от античноста като политурна съставка и предпазващо дървесината средство. Затопленият пчелен восък (не повече от 70°С) прониква добре в дървените повърхности. Смесен с масла или алкохол образува кремообразни пасти или разтвори. Изпитана рецепта:- дървото се грундира с ленено масло- следват една или повече полирания със следната смес:1/3 ленено масло, 1/3 терпентиново масло и 1/3 пчелен восък.Резултата са много добре гланцирани и устойчиви повърхности.Нанасянето е желателно да се извършва напреки на жилките на дървото, финалното полиране надлъжно. 

Карнауба восък

Бива отделян се от листата на бразилската Карнауба-палма кат

о защитно средство и се отличава с голяма твърдост. Добавя се като средство повишаващо твърдоста на пчелният восък или за подобряване на затворяемоста на порите при различните политури. Подходящ е за смазка на триещи се дървени части и като корозионна защита при металите. Точката му на топене е при 90°С.Рецепта за политурна паста:Карнауба восък/Пчелен восък/ Терпентиново масло = 1/2/6. 

 Бимсово брашно

 Представлява фин, бял, полиращ прах използващ се за шлифовка между нанасянето на отделните слоеве лак(например при шеллакови политури), както и като средство за запълване на порите(приема цвета на шеллака). Бимсовото брашно е чист силикатен прах. При шлайфане - с вода или парафиново масло. 

Трипелов прах 

Представлява по произход северноафрикански седиментен камък (състоящ се от опал и кварц) от който се добива фин полиращ прах за завършващи политури. Използва се и за производството на полиращи пасти и масла за полирането на метали, камъни, рог, кост, седеф и други. Трипел-а е доста по фин от бимсовото брашно, но при разтваряне не е прозрачен. 

Боракс 

Представлява естествена, неотровна сол без аромат. Използва се за керамични глазури, във воден разтвор за подсилване на текстили и като натурално средство предпазващо дървесината от бактерии, гъбички,насекоми, мухъл. За целта Боракса се прилага във вид на воден разтвор. 

Рецепта

80гр. Боракс на 1 литър вода 

 Казеинов прах (казеин) 

Използва се разтворен във вода заедно с цветни пигменти за производството на бои. За грундиране на платна за рисуване и при получаването на лепила се използва казеинов прах примесен с алкално вещество (Боракс). Сместа е сравнително водоустойчива. При добавянето и на пречистена креда (бел.прев. има се предвид креда на която тежките и груби частици са премахнати чрез центрифугиране и седиментация) се получават бои с копринен блясък.  Рецепра за основа (боракс-казеинова лепилка с натурални пигменти):160гр. казеинов прах се поставят за 12 часа в 0,5 литра студена вода да набъбне. 60гр боракс се разтварят чрез бъркане в 0,5 литра топла вода и след това двата разтвора се смесват един с друг чрез разбъркване. Оставя се няколко часа да престой. Така получената основа да се използва в рамките на 1-2 дни. 

 Корен - Алкана (lat. Alkanna tinctoria)

 Много ефективно пигментно растение съдържащо тъмно червеният до червено-лилав пигмент алканин. Използва се кората на корена. 

Свойства

Пигнмента на корена-алкана се разтваря прекрасно в олио (масла) и алкохол и се свързва силно към всички органични материи - Коприна, Памук, Кожа(материал), Дърво, Коса, Човешка кожа. Поради тази причина усилено се използва като пигмент(най-често под формата на алкохолна тинктура) при направата на маслени лакове. Екстрахирането на пигмента става по следният начин:Настърганият корен се поставя за няколко дни в етилов алкохол(10-20gr. стърготини на 100мл. алкохол) като сместа постоянно се разбърква и накрая се филтрира. Така извлеченият пигмент  (алкохолна тинктура) се прибавя към лаковете.Друг метод за добиване на пигмента е директното "изваряване" на корена (настърган) в ленено масло. За целта се слагат стърготините в една торбичка от лен (плат) и торбичката се потапя в горещото ленено масло (водна баня, не повече от 80° температура на маслото). Интензитета на цвета на полученото масло зависи от времетраенето на престоя на корена в него, температурата на маслото и честотата на разбъркването.  Оцветените с корен от алкана дървесини(особено светлите) приемат силно подчертаване на шарката в червен отенък като цвета не избледнява с времето (бел.прев. -> на български растението алкана се казва Айважива (Alkanna tinctoria)   

Бензое 

(бел.прев-> вид смола) се добива от сиамско Щираксово дърво чрез нанасяне на прорези по кората и събиране на отделената смола. 

Свойства и приложение:

Бензое представлява ароматна смола със средна плътност за която е характерен приятен, подобен на ванилия мирис. Бензоето влиза в състава на различни масла и мехлеми за тяло, ароматни пръчици, както и в парфюма Шанел Нр.5.Притежава и противовъзпалителен и антибактериалнел ефект.За приложението му в лакове се извлича бензоена тинктура в етилов алкохол(40гр. бензое на 100гр алкохол), която тинктура се филтрира и така пречистена се прибавя към лаковете. Ефекта се изразява в подобряване на нанасяемоста на лака и придаването на приятен аромат.Чистата тинктура може да се използва и като гланцираща, покривна политура при шеллакови покрития(нанася се много тънко).   Авторите горещо препоръчват да се прави пробно третиране със забърканите лакове върху парче дърво за да се види резултата преди обработване на същинският детайл. 

 Четете статията благодарение на Петко – Rigor Mortis.