Фин камък на австрийската фирма Tyrolit част от Сваровски груп.
Бял алуминиев оксид с керамична връзка
затворена структура
средно твърд към мек
едрина 1200 FEPA F стандарт - около 3-5 микрона, което отговаря на J3000-4000 японски стандарт от 73-та
идва в семпла картонена кутия
с означение на модела, формата на камъка и размерите
от кутията излезе почти идеално равен
разбира се го подравних за всеки случай в прогресия
220
400
600
SIC абразивно зърно
като направих и фаски под 45 градуса на всички ъгли
камъкът не попива вода, няма нужда от накисване
не се затлачва, лесен за почистване
достатъчно твърд за да може да се правят движения с/у режещия ръб при задаване на микроподвод с по-голям ъгъл от този на основното заточване
отделя фина суспензия примесена с отнетите метални частици
още не съм пробвал но съм сигурен ще лесно и бързо ще прави суспензия с естествена или синтетична нагура
Един от най-добрите камъни, които някога съм използвал - смело мога да заявя че като качесто е на нивото на сигма 1200, суехиро рика 5к, иманиши бестер 8000
Мужици - някой има ли ножове от стомани CPM M4, CPM 154, RWL 34, ATS 34, M390 и прочее, които имат нужда от заточване и би ги предоставил, за да изтестваме възможностите на камъчето.
Вие получавате остри ножове, форумците получават полезна информация.
Да споделя и аз мнение, много съм доволен от работата на камъка, не че не знам как работят тия абразиви, имам от малките камъчета, нооо, друго си е големия камък. Даже и тоя ми малее, ако докарат по дълъг, поне 20 см. ще си взема веднага.
Другото, според мен си е доста твърд, според Брадли, от средно мек към твърд, но това е мое мнение, а аз нямам допир до толкова точилки, като него. Работи перфектно, не е наложащо да внимаваш особено, да не задълбаеш в него, абе, супер камък за парите си. Аз лично го ползвам след камъка на ЗАИ Берковица, след него малко строп с диамантена паста и всичко е в границите на бръсненето на косми с отскок. На мен лично повече не ми трябва. Имам и Кинг 1000/3000, ноо определено него ще го изоставя за сега, този ми е фаворит, особено като си точиш ножа на кана вино, не ти трябва да внимаваш, ще задълбаеш ли, няма ли.
Имам и Макита-та, но както споменах, идват ми малко меки и изискват внимание. А не всеки път имам такова. А че е по добре, определено е така, прогресията на използване е идеална почти.