Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

Ръчно изработени ножове, майстори. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#1 Мнение от seiko » 25 Мар 2015, 23:17

Здравейте, колеги!
Като един от най-новите членове на този форум, ще се опитам да дам своя, макар и съвсем скромен дан за обогатяването му.
В случая ще се възползвам да ви представя последния нож, с който се сдобих съвсем наскоро и впоследствие да ви запозная с това, как той ще се представи на изпитанията, които предстои да го подложа.
Ето и малко предистория, преди да продължа по същество.
От една година, благодарение на Тинко и със съдействието на Светлозар от Дуло-найф, притежавам нож от стомана К390 на Бьолер-Удехолм.
Тази прахова стомана отдавна привлича вниманието ми, заради високата износоустойчивост, която предлага, а едно от най-големите ми желания винаги е било, да имам нож, с възможно най-голяма износоустойчивост.
Ето какво представлява тя.

Изображение

Няма какво да го крия, гъдела си е гъдел и след като през ръцете ми са минали ножове от всевъзможни, знайни и незнайни стомани, дощя ми се и аз да се сдобия с нож от някой яко назобан, супер хай-тек чилик, пък да видя аджаба, колко му е моженката, в сравнение с всичко онова, което съм имал и пробвал до момента.
И те така, със съдействието на Светлозар (да е жив и здрав), желаната шина от К390 бе осигурена и на Тинко (благодарности и за него, че все още ме търпи и ми уйдисва на акъла) се падна честта да ми направи нож от нея. Всъщност, имах само две изисквания към него – да копира ножа, който му дадох за модел и да вложи в ТО всичко, което знае и може, за да се постигне възможно, най-голяма износоустойчивост. Какво е правил и струвал не съм го питал, защото не е моя работа, но той беше съвсем наясно какво очаква ножа.
Всичко последващо е подробно описано в тема в Блейдфорума, но няма да давам линк, защото някои хора получават симптоми на базедова болест, като чуят за него.
Та, с две думи – стоманата ме впечатли много с две неща.
Първото е, че износоустойчивостта на ножа се оказа в пъти по-добра, в сравнение с други отлични ножове, както маркови, така и от наши майстори, изработени от много добри стомани.
Второто е, че независимо от измерената много висока твърдост от 65 HRC, здравината и устойчивостта на режещият ръб се оказаха на такова ниво, че позволяват с умерени удари да се секат бедрени кости и подбедрици от голямо прасе, без това да доведе до каквито и да е поражения, а след тези процедури острието запазва достатъчно острота, че да е в състояние да обръсне, макар и с по-силен натиск, косми от предмишницата ми.
Тези факти, както и някои други неща ме наведоха на мисълта, че за момента съм открил това, което искам и неминуемо последва желанието да реализирам нов проект с малко по-различна концепция от тази стомана.
Ето така се стигна до създаването на този нож.

Изображение

Изображение

Изображение

ИзображениеКакто сами се досещате, стоманата отново е К390 и отново я предостави Светлозар – не знам вече как да благодаря за това. Формата и скосяването на острието са инспирирани от модел, който изработва Дачо „Т” – на него също дължа благодарности за безвъзмездно предоставения чертеж. Не мога да не спомена и да благодаря на Димчо/Дзверо, за чудесното парче гнил бук, който ми осигури за дръжката. Изпълнител на проекта отново е Тинко и той отново бе наясно, какво го очаква ножа, като изпитания – по-нататък в темата вие сами ще прецените дали се е справил със задачата.
Понеже първият ми нож от тази стомана е с леко тактикъл излъчване и конструкция (не мога да избягам от командосерията и това си е, явно е до гроб), та реших все пак да прибягна до малко по-цивилен облик. Първоначалната идея беше да се получи идеален резак рекордьор, с по-фино свеждане на острието, но просто не мога да избягам от себе си, а и самият факт, че финото скосяване ще ограничи използваемостта на самия нож, ме накара да променя решението си и да прибегна до изпитаното плоско скосяване, започващо отвисоко и завършващо на 0,9-1 мм преди началото на вторичния скос. Определено ми се налага сравнително често, да не се съобразявам с костите, при работа по средни и едри животни, та прецених, че изпитаният вариант с повдигнат и леко конвексиран, вторичен скос е за предпочитане, а и винаги мога да отнема материал, когато реша, но не мога да сложа.
Друго нещо, което промених в проекта е стик-танг конструкцията. Определено съм привърженик на фул-танга, но с цел малко икономия на средства, се наложи да прибегна до този вариант.
Това е в общи линии моят проект, от острието, до дръжката и канията. Тинко се справи чудесно с всичките ми изисквания и нямам никакви забележки към работата му.

Ето някои мерки и теглилки за протокола:

-дължина на острието -130 мм
-ширина на острието в средната част – 30 мм
-дебелина на острието – 4,3 мм
-скосяване – плоско, започващо отвисоко – 0,9-1 мм в началото на вторичния скос, вторичен скос около 3 мм, с лек конвекс
-стомана – К390 на Бьолер-Удехолм, с криогенна ТО
-твърдост – 65 HRC
-дължина на дръжката – 126 мм
-дебелина на дръжката – 22 мм в средната част
-ширина на дръжката – 35 мм в средната част
-конструкция – стик-танг
-материал на дръжката – стабилизиран, гнил бук с гард и пета от неръждавейка 40х13
-кания – естествена кожа с дебелина 3,5 мм, траперски тип, с усилена долна част против прегъване и двойна подвеска

Независимо от високата твърдост, стоманата позволява без проблеми да се заточи до много висока степен на острота,

Изображение

а впечатленията от ползването и експериментите, които съм си правил с първия нож са, че я запазва значително по-дълго от другите стомани, които съм имал на разположение.
Предстоят проби и изпитания, на които възнамерявам да подложа този нож и от които ще стане ясно какви са реалните възможности на стоманата.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

Милен
Мнения: 514
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#2 Мнение от Милен » 26 Мар 2015, 00:26

На мен този нож ми харесва и то много. С нетърпение очаквам да видя изпитанията. *OK*
Обещавам, че няма да вадя изводи относно - качествата на стоманата, качествата на нейната термообработка, геометрията на ножа, моженката на ножа и въобще никакви изводи за ножа освен този, че ножа ме кефи адски.

П.П. Брадли що не си....четеш чуждоземските форуми!!!

Аватар
Bradley
Мнения: 2865
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#3 Мнение от Bradley » 26 Мар 2015, 00:50

... за момента съм на мнение, че нож с "възможно най-голяма износоустойчивост" не е = на нож от стомана с множество и по много легиращи елементи и с висока твърдост...

искам да обърна внимание на следния момент:

"износоустойчивостта на ножа се оказа в пъти по-добра, в сравнение с други отлични ножове, както маркови, така и от наши майстори, изработени от много добри стомани"

колко по-добра
кои други ножове
от кои наши майстори
кои добри стомани


да си говорим конкретно, а не да разтягаме локуми :P

намирам ножът за хубав *THUMBS UP*

Аватар
Djigit
Мнения: 2774
Регистриран на: 07 Юни 2007, 22:01
Местоположение: Под небето

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#4 Мнение от Djigit » 26 Мар 2015, 01:52

Интересен проект и нож, честито *DRINK* Очаквам резултати на тестове.
Лично аз бих предпочел по- малка дебелина на гърба и преди вторичния скос (около 0.7-0.8mm), класически плосък вторичен скос и твърдост около 62hrc, но това е само според моите субективни разбирания.
НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА ЩО Е ГОТОВА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ РАМЕНЕТЕ СИ. Хр.Ботев
"Knívleysur maður er lívleysur maður" - Ферьорска мъдрост
Превод: Човек без нож, е човек без душа
Няма "фили" и "фоби", има хора и боклуци.

seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#5 Мнение от seiko » 26 Мар 2015, 09:44

Bradley написа:... за момента съм на мнение, че нож с "възможно най-голяма износоустойчивост" не е = на нож от стомана с множество и по много легиращи елементи и с висока твърдост...
Аз пък чисто емпирично се опитвам да установя как стоят нещата и постепенно в мен, започва да се оформя мнението, че те не стоят точно така, както си ги мислиш ти.
Bradley написа:искам да обърна внимание на следния момент:

"износоустойчивостта на ножа се оказа в пъти по-добра, в сравнение с други отлични ножове, както маркови, така и от наши майстори, изработени от много добри стомани"

колко по-добра
кои други ножове
от кои наши майстори
кои добри стомани


да си говорим конкретно, а не да разтягаме локуми :P
Колко по-добра е износоустойчивостта, ти сам прецени.
Ето една база за сравнение, която ползвам, след проведени лично от мен сравнителни тестове, по рязане на манилско въже.
Знам, че ще кажеш - Ама, те са крайно субективни, защото не са правени от машина.
Да, така е, но са правени лично от мен, при еднакви условия и разликите са такива, че колкото и да са субективни, са достатъчно показателни, защото рязането си е рязане.

1. Бенчмейд Рант 515 D2 на 62-63 HRC - около 200 ряза
2. Барк ривър - Фокс ривър, А2 на 59-60 HRC - малко под 200 ряза
3. РАТ-1 - 2 броя, AUS-8 на 55 HRC - 150 ряза
4. Голямо томи от Юка Ханкала, К510 - 200 ряза
5. Томи от Пека Туоминен, RWL34 - 220 ряза
6. Нож на Гоготату от стомана М390, с негова ТО + крио, твърдост 59 HRC - 300 ряза.
7. Три финки на Тошко от 1,2379 (едната с по-различно отвръщане), твърдост около 60 HRC - 190-200 ряза
8. Ножче на Митев, с негова ТО - К510 - 200 ряза
9. Няколко (6) финки на Гоготату от три различни стомани (440В, бекут и забравих третата) и малка разлика в ТО - от 90 до 180 ряза.
10. Ножче на Митев от СРМ D2, с ТО на Тинко, 65 HRC - 250 ряза
11. Екпериментално ножче на Тинко от CPM 3V, 67 HRC - 280 ряза
12. Фикс на Manly от СРМ 154, 59-60 HRC - 450 ряза
13. Нож на Гоготату от О1 - 150 ряза, но с проблем при заточването (недобре обран косъм)
14. Нож на Тинко от К390, с негова ТО + крио, 65 HRC - 600 ряза

Със сигурност има и други ножаве, които съм пробвал, но за момента се сещам за тези и мисля, че са достатъчно, за да си говорим конкретно.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#6 Мнение от seiko » 26 Мар 2015, 10:20

Djigit написа:Интересен проект и нож, честито *DRINK* Очаквам резултати на тестове.
Лично аз бих предпочел по- малка дебелина на гърба и преди вторичния скос (около 0.7-0.8mm), класически плосък вторичен скос и твърдост около 62hrc, но това е само според моите субективни разбирания.
Благодаря! *DRINK* Разбира се, че ножът можеше да е с малко по-фино скосяване и е нормално да е така, но след доста инциденти с ножове, дължащи се най-вече на бръмбарите, дето са се завъдили открай време в главата ми и на неконтролираното прилагане на сила понякога, се налага да прибягвам до лека презастраховка. :-[ В случая няма нищо фатално, защото винаги имам вариант за промяна на скоса, ако го намеря за необходимо. Що се отнася до твърдостта, искам да видя сам, как ще се държи на максимума, пък ако някой друг колега си направи нож от същата стомана, на по-малка твърдост, ще можем да направим и някакво сравнение. Освен това този нож няма да се използва за батонинг и други подобни упражнения, а предимно за рязане, работа по животни и само при нужда, да се отсече някой не особено дебел клон с него.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

gogotattoo
Мнения: 2325
Регистриран на: 09 Сеп 2008, 17:36
Местоположение: София

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#7 Мнение от gogotattoo » 26 Мар 2015, 12:40

За протокола:
Можеш да добавиш на 15 поз. финка от D6, с която собственоръчно отрязах 200 бр. от манила ф 20 :)
Primum vivere, deinde philosophari.Изображение

Аватар
Bradley
Мнения: 2865
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#8 Мнение от Bradley » 26 Мар 2015, 12:45

интересни четива - има и картинки /ако ще се четат да се четат изцяло преди да се коментират/

http://www.cliffstamp.com/knives/articl ... board.html

http://www.cliffstamp.com/knives/forum/ ... 286,page=1

на г-н Стамп имам малко повече вяра отколкото на бачо Антон и г-н Гого

seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#9 Мнение от seiko » 26 Мар 2015, 14:08

Bradley написа:интересни четива - има и картинки /ако ще се четат да се четат изцяло преди да се коментират/

http://www.cliffstamp.com/knives/articl ... board.html

http://www.cliffstamp.com/knives/forum/ ... 286,page=1

на г-н Стамп имам малко повече вяра отколкото на бачо Антон и г-н Гого

Доколкото ми е известно, водим диалог в български форум, което ще рече, че е нормално да комуникираме на български език и всеки да изложи тезата си на същия език. Не мисля, че е уместно да се прилагат само линкове към англоезични или каквито и да са другоезични статии и клипове, без те да бъдат преведени, защото е дискриминиращо, спрямо тези, които не ползват тези езици.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

asenvr
Мнения: 361
Регистриран на: 18 Мар 2009, 22:27

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#10 Мнение от asenvr » 26 Мар 2015, 15:23

Поздравления за ножа , колега.Наистина майстора си е свършил работата.Само искам да попитам защо на 2ро място в твоите тестове , доколкото виждам се е наредил ножа на Манли , който е със стомана ЦПМ-154 ,която е далеч от съвременните критерии за напомпани стомани ,и то с твърдост 59/60 каквато препоръчва производителя на стоманата ,задминавайки доста по-корави стомани , закалени на по-голяма твърдост ?
Надявам се ножа да ти служи дълго и вярно.
*DRINK*

seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#11 Мнение от seiko » 26 Мар 2015, 16:22

asenvr написа:Поздравления за ножа , колега.Наистина майстора си е свършил работата.Само искам да попитам защо на 2ро място в твоите тестове , доколкото виждам се е наредил ножа на Манли , който е със стомана ЦПМ-154 ,която е далеч от съвременните критерии за напомпани стомани ,и то с твърдост 59/60 каквато препоръчва производителя на стоманата ,задминавайки доста по-корави стомани , закалени на по-голяма твърдост ?
Надявам се ножа да ти служи дълго и вярно.
*DRINK*
Благодаря!
Може би ти ще ми отговориш на този въпрос. Аз лично не се наемам да обяснявам неща, които не са от моята компетентност, затова и прибягвам до по-трудния начин, да ги съпоставям и изпробвам.
Между другото, аз имам и друг въпрос - защо М390 на същата твърдост се представя по-зле, независимо, че е малко по-напомпана.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

asenvr
Мнения: 361
Регистриран на: 18 Мар 2009, 22:27

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#12 Мнение от asenvr » 26 Мар 2015, 17:30

seiko написа:
asenvr написа:Поздравления за ножа , колега.Наистина майстора си е свършил работата.Само искам да попитам защо на 2ро място в твоите тестове , доколкото виждам се е наредил ножа на Манли , който е със стомана ЦПМ-154 ,която е далеч от съвременните критерии за напомпани стомани ,и то с твърдост 59/60 каквато препоръчва производителя на стоманата ,задминавайки доста по-корави стомани , закалени на по-голяма твърдост ?
Надявам се ножа да ти служи дълго и вярно.
*DRINK*
Благодаря!
Може би ти ще ми отговориш на този въпрос. Аз лично не се наемам да обяснявам неща, които не са от моята компетентност, затова и прибягвам до по-трудния начин, да ги съпоставям и изпробвам.
Между другото, аз имам и друг въпрос - защо М390 на същата твърдост се представя по-зле, независимо, че е малко по-напомпана.
С нито една от двете стомани аз лично не съм работил , защото са ми скъпи , но според мнението ми , което важи за всички стомани по-висока твърдост от препоръчаната не подобрява рязането , защото или закаляваш на по-висока температура от необходимата , което води до нарастване зърното на стоманата и от там по-груб режещ ръб , или отвръщаш на по-ниска от необходимата температура , което води до остстъчен аустенит , който не спомага рязането.В случая въобще не говорим за еластичността на стоманата.Това е моето виждане , изразено с няколко думи.

seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#13 Мнение от seiko » 26 Мар 2015, 18:29

asenvr написа:
seiko написа:
asenvr написа:Поздравления за ножа , колега.Наистина майстора си е свършил работата.Само искам да попитам защо на 2ро място в твоите тестове , доколкото виждам се е наредил ножа на Манли , който е със стомана ЦПМ-154 ,която е далеч от съвременните критерии за напомпани стомани ,и то с твърдост 59/60 каквато препоръчва производителя на стоманата ,задминавайки доста по-корави стомани , закалени на по-голяма твърдост ?
Надявам се ножа да ти служи дълго и вярно.
*DRINK*
Благодаря!
Може би ти ще ми отговориш на този въпрос. Аз лично не се наемам да обяснявам неща, които не са от моята компетентност, затова и прибягвам до по-трудния начин, да ги съпоставям и изпробвам.
Между другото, аз имам и друг въпрос - защо М390 на същата твърдост се представя по-зле, независимо, че е малко по-напомпана.
С нито една от двете стомани аз лично не съм работил , защото са ми скъпи , но според мнението ми , което важи за всички стомани по-висока твърдост от препоръчаната не подобрява рязането , защото или закаляваш на по-висока температура от необходимата , което води до нарастване зърното на стоманата и от там по-груб режещ ръб, или отвръщаш на по-ниска от необходимата температура , което води до остстъчен аустенит , който не спомага рязането.В случая въобще не говорим за еластичността на стоманата.Това е моето виждане , изразено с няколко думи.
Ти по какъв начин разбираш и си сигурен, че тези неща са се случили в една стомана, тоест как точно регистрираш тези отрицателни промени?
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

Аватар
Тошко
Мнения: 1574
Регистриран на: 16 Апр 2010, 09:26
Местоположение: Бургас-Средец-за риба или в гаража търкам джелеза.

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#14 Мнение от Тошко » 26 Мар 2015, 18:43

Хубав нож се е получил Тони.
Не се съмнявам че ще си изпълни тестовете.
Пп.моите 3 тествани от теб финки бяха 2 от 1,2379 и една от К510. Като тази от сребрянка беше на нула,ако става въпрос за същата,която тества на хижа Здравец.
Веднъж имахме разговор с теб за нож който ще отреже макс. брой въже.
Още смея да твърдя че ШХ15(52 100) ще влезе в тройката на представените от теб тествани ножове.

asenvr
Мнения: 361
Регистриран на: 18 Мар 2009, 22:27

Re: Нов проект с участието на К390 - да видим и какво може

#15 Мнение от asenvr » 26 Мар 2015, 19:25

Колега Сейко ,това се учи в съответните училища ,и въпроса ти ми звучи горе-долу като ,,Ти сигурен ли си че 3+3=6".Понеже виждам че явно не си съгласен с моето мнение , още веднъж ти казвам-ножа ми харесва!
Просто нямам желание за никакви спорове с никого .

Публикувай отговор