Benchmade Ball Flipper Axis Lock Knife Sand G-10 (3.18" Satin) 300SN

Обща дискусия за фабрично произведени сгъваеми ножове, фирми, модели. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
radula
Мнения: 115
Регистриран на: 10 Ное 2011, 22:27
Местоположение: Пловдив

Benchmade Ball Flipper Axis Lock Knife Sand G-10 (3.18" Satin) 300SN

#1 Мнение от radula » 11 Фев 2021, 12:10

Дами и господа, добър ден!
Днес ще се опитам да ви представя един нож на мой приятел, за който все още не е коментирано тук. И преди да замине в секция "продажби" реших, че ще е добре да добавя това скромно ревю към аналите на форума.
И така, става въпрос за Benchmade Ball Flipper Axis Lock Knife Sand G-10 (3.18" Satin) 300SN. Това е първият нож, дано не бъркам, на фирмата, в който "вкараха" флипер и аксис на едно и също изделие. И това е в резултат на съвместната им работа с Butch Ball, компания, която прави "евтинки" и "бюджетни" играчки за момчета.
http://ballknives.com/
https://www.instagram.com/ballknives/?hl=bg
https://www.perryknifeworks.com/butch-ball/
И други фирми ползват услугите на компанията:
https://www.knifecenter.com/designer/butch-ball
Benchmade са ползвали и друг път услугите на Butch Ball, като вече въпрос на лична преценка на всени е дали са сполучливи колаборации от подобен тип- къстъм дизайнерска компания и масова такава...
https://www.rei.com/product/102518/benc ... pper-knife

Но да се върнем на предмета на днешния ми къртовски труд.
В последно време на пазара на ножове все повече опити се правят чисто тактически или с такава насоченост изделия и дизайн да бъдат наложени като норма за EDC. Компанията BENCHMADE също не наруши модната тенденция , пускайки на пазара FLIPPER 300 SN. Маркетингът на фирмата измисли хитър ход - за да гарантират приемственост и пазарен успех, решиха да пуснат първия си флипер- с АКСИС! Интересът, поне като минимум, беше гарантиран. А като максимум щеше да се разбере след като проучат пазарния дял на ножа и получат обратна връзка от потребителите.

BENCHMADE BALL FLIPPER 300 c дизайн от Butch Ball се получи неголям "здравеняк", на външен вид предразположен за тежка работа, но същевременно притежаващ почти всички качества на EDC нож, приличен размер, добра геометрия на острието и подобни.
Острието на BENCHMADE BALL FLIPPER 300-1 е дълго 80 мм. и дебело 3.2 мм., направено то любимата бенчмейдска стомана 154СМ с отлична термообработка- нея си я могат, поне в това съм се убедил лично.. Формата на острието е Drop Point с фалшлезвие почти от ½ на дължината на гърба на клина, стесняващо се до върха на острието, като все пак го прави достатъчно здрав и пробивен. Ножът е сведен сравнително фино, като в правата си част острието е 0.5 мм., като достига до 0.65 мм. към върха. Клинът има рампа за палеца, която осигурява хвата, дава опора и контрол. Флиперът на ножа, както обикновено, играе ролята на гард в отворено положение. Удобните, двустранни щифтове дават възможност еднакво лесно да се отваря с лява и дясна ръка. Поради късото си и масивно острие, ножът направо "лети" при отваряне, както и пада само от тежестта си при освобождаване на аксис-а. Лекото и безпроблемно движение на острието е гарантирано от масивни бронзови шайби.
Дръжката е "отворен" тип, достатъчно обемна, за да осигури надежден хват. Рамата е от олекотени, разпробити линери, а дръжката е от многослойна, двуцветна G-10, с релефна обработка. В резултат на 3D обработката се създава много красив, абстрактен рисунак. Ергономиката е много комфортна. На дръжката има три изреза за захващащите пръсти и с пистолетната извивка дава удобство и сигурност.

Стандартният за BENCHMADE, надежден Axis Lock не не се нуждае, според мен, от допълнително разяснение.

Флипването/отварянето/ на ножа е малко по-специфично, заради наличието на аксис. Въпреки това не е нужно да се полага допълнително усилие, за да се отвори ножа- достатъчно е само да се наведе леко надолу или да се направи леко движение на китката и острието е излетяло. Е, не е като на лагери, но все пак е на ниво. Наличието на омега пружините възпрепятства отварянето с "трясък" и го прави една идея по-меко. Но ако човек търси ефекта- едно замахване с китката и нещата стават като по филмите.
BENCHMADE BALL FLIPPER 300-1 се е получил качествен, красив, със среден размер нож, който може да се охарактеризира като EDC-работяга. Ако харесвате тактическите "залитания" в EDC нишата на фолдърите- то това е вашия нож!

Параметри:
Дължина на острието- 80.00мм
Дебелина на острието- 3.2 мм.
Обща дължина на ножа -190 мм
Дължина затворен- 118 мм.
Профил на острието- Drop Point
Стомана- 154CM
Твърдост на стоманата- 58-60 HRC:
Тип обработка на острието: Satin
Материал на дръжката- G10
Дебелина на дръжката - 15.00 мм.
Клипс- обратим за лява и/или дясна ръка, дълбоко носене- 60 мм.
Тип заключване- Axis Lock
Тегло- 138 грама
Страна производител- САЩ

До тук с характеристики, отзиви и мнения, намерени в пространството. Аз лични впечатления от ножа нямам. Като се опитвам да се абстрахирам от факта, че е от любимата ми марка- ми идва малко странен, малко тактикъл без да има такава насоченост в замисъла на самия нож. Ножът стои комфортно в джоба, прикрива се добре благодарение на клипса, усеща се присъствието му, здрав, солиден- на глед неубиваем. Определено прави впечатление и няма да остане незабелязан. Със сигурност си има върли фенове и хора, които го "мачкат" от работа, но не е моя нож... Може би помъдрях с годините, макар други действия да говорят противното ;), но се ориентирах към по-леки, по-фини ножове, които да мъкна със себе си и да ползвам, ако се наложи. Моето мнение по никакъв начин не трябва да се взима под внимание, защото както днес си падам по джентли неща- току виж утре започна да търся Рекон на КС :D

Сега малко снимки на самия предмет на тази отегчителна тирада...
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Още снимки тук:
https://postimg.cc/gallery/LmNHfZF
Благодаря за отделеното време! Приятен ден и се пазете!

Аватар
JimHokins
Мнения: 715
Регистриран на: 26 Фев 2008, 01:24
Местоположение: София

Re: Benchmade Ball Flipper Axis Lock Knife Sand G-10 (3.18" Satin) 300SN

#2 Мнение от JimHokins » 20 Фев 2021, 23:58

*THUMBS UP*
"My God, it's full of stars!"

Аватар
gospodarski
Мнения: 207
Регистриран на: 08 Окт 2016, 15:55
Местоположение: София

Re: Benchmade Ball Flipper Axis Lock Knife Sand G-10 (3.18" Satin) 300SN

#3 Мнение от gospodarski » 25 Фев 2021, 19:26

Браво за ревюто! *THUMBS UP* *THUMBS UP*
Но на мен лично обаче най-много ми харесва СОГ-а от общата снимка :)
Когато погледнеш към Витоша ти иде да цитираш Вазов. Когато се обърнеш към София ти иде да цитираш Стоичков... (цитат от Аламинут)

Публикувай отговор