Critical Strike S503L

Обща дискусия за фабрично произведени сгъваеми ножове, фирми, модели. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
radula
Мнения: 104
Регистриран на: 10 Ное 2011, 22:27
Местоположение: Пловдив

Critical Strike S503L

#1 Мнение от radula » 05 Яну 2021, 14:20

Здравейте, колеги, и за много години! Нека Рокуелите бъдат с вас!
Днес ще ви представя едно китайче, на което, по всяка вероятност, предстои да влезе в раздел "Продажби". Нищо особено, но нека има "баластра" в темата за ревюта, пък на някой може и да му е от полза...
Предмет на днешното ревю е Critical Strike S503L
Това е нова китайска марка, търсеща място под слънцето и използваща производствените мощности и логистика на Ganzo.
Малко технически данни:
- обща дължина отворен: 203 мм
- дължина на острието: 87 (83- режещ ръб) мм
- дължина на дръжката: 116 мм
- ширина на острието: 2,6 см
- дебелина на острието: 3,5 (0,3-0,4- зад РР) мм
- материал на острието: D2
- тегло: 110 г
- твърдост на стоманата D2: 58-60 HRC
- финиш на острието: Satin
- материал на дръжката: G10
- клипс от неръждаема стомана за дълбоко носене САМО за дясна ръка- 55 мм.
- заключване: Axis Lock
- Opening Systerm:Ball Bearing ;
- Brand:CS
- Made in China.
Това са сухите данни. Ровейки в нета намерих още няколко модела на фирмата, които се позиционират в "златната среда" като дизайн, стомани и цена. Явно Critical Strike са поредната фирма-клонинг на Ganzo, чрез която се опитват да раздвижат пазара, създавайки фейк конкуренция. Но в това не виждам нищо лошо- може да изскочи и някой свестен модел, който да си струва компромиса, че е китайче с доста размита достоверност на материали и характеристики.
Конкретно вглеждайки се в този нож можем да видим от кой са "черпели" вдъкновение дизайнерите на този модел- Марфионе, Кайзер и още няколко, които в момента ми излязоха от главата. Това вече не ме учудва, темата за заемките и бруталната кражба на дизайн и технологии сме я дискутирали много.
Сега на бързичко моите впечатления от ножа. Взех го от колега, който го беще ползвал много малко и го беше заточвал. Остър, та дрънка, ама нали съм си шило- метнах го на точилката на Кериди, намалих му много малко ъгъла- някъде към 15-17 на страна и се почна. Ще спестя цялатя поредица от камъни, само ще кажа, че видях зор, косъм почти не отдели и след 1200, за да дам фаца на РР, го тръкнах десетина пъти на 800, за да извадя доброто ръбче от D2. Получи се, според мен, една много добра комбинация между ефект и ефективност при РР.
Полирах внимателно цялото острие с паста Флиц, защото имаше нищожни следи от заточвани или стропиране. Резултатът ме зарадва.
Профилът на острието ми напомня уорнклиф и това бе една от причините да го взема. На първо четене връх няма, но не е така- мощен, даже дебел, и много остър. В комбинация с "коремчето" се получава един напълно функционален профил на острието.
Интересен е изрезът в острието, който освен дизайнерско решение, би трябвало да служи и за отваряне на ножа. Е, става и с него да се отваря, макар аз да предпочитам с аксиса и отпускам ножа отвесно- острието се отваря от собствената си тежест и не е нужна гимнастика с китката, замятане и пр. Профилът на клипса, умишлено или не, е идеална опора за средния, безименния и кутрето, като по този начин вероятността да запратиш ножа върху теракота се минимизира. Това се дължи и в огромна степен на лагерите, на които лагерува острието.
Затварянето с аксиса, ах този аксис!, е удоволствие. Рядко на китайче аксиса да е толкова балансиран, мек и удобен.
Стоп-пинът е масивен и сериозен- държи на тормоз според мен.
Ножът е събран само с три болта, но благодарение на плътните, дебели милиметър и малко, стоманени линери, както и солидната дръжка, стои много стабилно, без поддаване при силов хват.
Като стана въпрос за дръжката- да напиша няколко думи и за нея. Много приятно зелен цвят, фина и щадяща накатка на G-10, приятно оформена и удобна. Прави ми впечатление, че е е помислено за лесния достъп до щифтовете на аксиса- нещо, което ме е дръзнело при други модели.
Разделителят е от G-10 с интегриран отвор за връвчица, темляк или както там му казвате. Благодарение на отворената конструкция почистването от прашоляци и подобни е песен.
При внимателно визуално и папиларно обследване не забелязах ръб, чепче или нещо, което да ми развали густото от готовия продукт.
Ножът, според мен, се вписва в графата градски и извънградски втори нож, защото размерът му, дебелината на острието и надеждното заключване могат да му помогнат да се справи с по-тежки задачи от рядането на мейзерки, кашони и храна. Далеч е от филетращ резак, но се справя доволно добре с аранжировката на чиния с мезета. Но по-тежки изпитания не съм го подлагал, но би се справил и с федерстик, заготовка на шишчета и леки клонки.
Това е от мен- за 45 кинта нож, който е с интересен дизайн, добро заключване и сносни материали.
Малко снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Приятен ден от мен и бъдете здрави!

Аватар
gospodarski
Мнения: 200
Регистриран на: 08 Окт 2016, 15:55
Местоположение: София

Re: Critical Strike S503L

#2 Мнение от gospodarski » 19 Яну 2021, 17:08

Браво, отдавна не бях чел толкова подробно ревю със собствени впечатления и обективно изразено мнение. *OK* *OK* *OK*
Аз също имам едно Ganzo, копие на Онтарио и мога да кажа, че въобще не отстъпва на оригинала. Даже Аксис-Лок-а повече ми харесва от Линер-а на Онтарио-то.
А личното ми мнение е, че за ежедневно или по-рядко носене и някакви дребни задачки е по-добре да имаш ножче за 40 - 50 лв, което не те е страх да не повредиш или загубиш, а в същото време си работи прекрасно. За колекция и чесане на крастата, разбира се скъпите модели на утвърдените марки са много по-напред. Но и в колекциите също попада по някой китаец за разнообразие. *become senile*
Още веднъж поздравления за страхотното ревю! *THUMBS UP*
Когато погледнеш към Витоша ти иде да цитираш Вазов. Когато се обърнеш към София ти иде да цитираш Стоичков... (цитат от Аламинут)

Публикувай отговор