Носене на нож.

Обща дискусия за фабрично произведени сгъваеми ножове, фирми, модели. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
vlastelin
Мнения: 1867
Регистриран на: 10 Дек 2012, 18:26

Re: Носене на нож.

#16 Мнение от vlastelin » 22 Яну 2014, 15:21

magnus написа:... абе да му мислят тамошното лоби, логично е юристи да са го писали, контекста също е важен.
http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php ... 45#p114955

Убавци.... :D

А отверката също не е за пренебрегване, що бели може да свърши.
Faber est quisque suae fortunae

Милен
Мнения: 514
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Носене на нож.

#17 Мнение от Милен » 22 Яну 2014, 20:47

Копирам част от дискусията в друг форум относно т.нар. забрана в Бургас. На който му се четат глупости - моля. :D

Наредбата е на Общинския съвет. Забраната е от 2008 г. още.

http://www.burgascouncil.org/upload/Nar ... 0red_1.pdf

Още в чл.3, т.1 на тази наредба е уредена забрана за носене или ползване на хладни оръжия на обществени места с няколко изключения - когато хладното оръжие се носи или ползва за културни /театър, цирк или кавказки танц със саби/, спортни - фехтовка/ и военни/парад, часови и прочие/ цели.
За нарушения на наредбата се предвижда наказание глоба до 5000 лева. Актовете за установяване на нарушения на наредбата се съставят най-общо казано от униформени полицаи и длъжностни лица от общинската администрация, определени със заповед на кмета. Наказателните постановления се издават от кмета на общината и подлежат на обжалване пред съответния РС в случая Бургас, тъй като наредбата действа само на територията на общината, а решенията на районния съд подлежат на касационен контрол пред Административен съд Бургас.
Наредбата дава определение за това що е то хладно оръжие. По смисъла на т.2 от Допълнителните разпоредби хладно оръжие е предмет, който е пригоден за лесно извършване на физическо разкъсване на твърди тела и е предназначен за лична отбрана или нападение.

Наредбата е издадена на основание чл.22 от ЗМСМА, уреждащ компетентността на органите на местното самоуправление.

И така драги зрители - циркът е пълен. подред на номерата
1. Самата забрана е адската простотия по начина, по който е формулирана. Значи забраната е за ВСИЧКИ, които носят или плозват предмет на обществено място, който е предназначен за лесно извършване на физическо разкъсване на твърди тела.
що е то обществено място? В нашето законодателство липсва определение за това. Но в различни закони, несвързани с разглеждания проблем, има някаква фрагментарана уредба, както и в съдебната практика. Обществено е мястото, до което имат свободен достъп неограничен брой лица. Не е необходимо да има в момента голям брой граждани просто при желание те да имат възможност да посетят това място - заведение, кино, театър, обществена сграда и т.н.
Например - сервитьорката няма право да изкара нож и да разреже тортатата на децата в сладкарницата, а най-добре да им я даде да се замерят. Електротехник, който оправя ел инсталацията през работно време на главната улица няма право да ползва нож.
2. Стигаме до дефиницията - тук, за да се квалифицира даден предмет като средство за извършване на нарушение по чл.3 т.1 от наредбата то трябва да са налице от обективна страна два белега ЕДНОВРЕМЕННО:
1. Да е пригоден за лесно извършване на разкъсване на твърди тела
2. ПРЕДНАЗНАЧЕН е за ЛИЧНА отбрана или нападение.

Използването на съюзът "И" в дефиницията означава, че който и от двата белега да не е налице за дадения предмет то той не може да се квалифицира като хладно оръжие по смисъла на ТАЗИ наредба, въпреки, че според разбиранията на човечеството този предмет е именно това или никога не е бил това.
какво имам предвид?
ножът е хладно оръжие или дори да не е оръжие може да се използва като такова.
Но той не е пригоден за лесно извършване на разкъсване на твърди тела, а за лесното им разрязване/и или пробождане.
Раните от ножа са прободни и прорезни или и двете едновременно. Но не са разкъсни рани, освен ако не чукаме с дръжката по главата на някого. Разкъсните рани се получават от удар с твърд и тъп предмет, може да има остър ръб но пак е разкъсване.
по втория белег аз немея. какво означава един предмет /разглеждаме само ножовете, не и другите възможни предмети, защото те са обект на изследване в психиатрията/ да е предназначен за ЛИЧНА отбрана? Значи ако ножът не е предназначен за лична ОТБРАНА, а за отбрана на трето лице то той не е хладно оръжие според наредбата. И въобще какво означава ножът да е предназначен за отбрана? Той може да се използва за такава цел, така както може да се използва СТОЛ, маса, Бутилка и въобще всичко. Другото е предметът да е предназначен за НАПАДЕНИЕ. ножът може да се използва за нападение - всеки нож, кухненския, ловния, викториноксът и прочие. НО ТОЙ НЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕН ЗА ТОВА, а е предназначен за рязане. По същия начин един стол може да се използва за нападение, но не е предназначен за това , а е предназначен за сядане.
И така питам аз - ИЗПОЛЗВАТ ЛИ СЕ НОЖОВЕТЕ ИЗЛОЖЕНИ НА ВИТРИНАТА НА МАГАЗИН /обществено място/? Отговорът е да - използват се за търговия. Забранено ли е това? да. Абакалъм. :mrgreen:
По моему ножът не отговаря на дефиницията за хладно оръжие на наредбата.
На следващо място, специално тази разпоредба според мен надхвърля компетентността на ОС. В чл.22 са изброени изрично редица правомощия на ОС, но има и една по-обща - цитирам по памет - наредби по други въпроси от местно значение, които не са предоставени на други органи. Така - функциите по опазване на обществения ред като цяло са на МВР, предоставени са му със закон. На практика ОС изземва чужда компетентност и следователно наредбата в тази и част е незаконосъобразна, ерго при спор съдът е длъжен да приложи закона, а не някаква наредбичка. Обществения ред, по който ОС могат да се произнасят е кога да се простира, тупа килим, изхвърля боклук , къде са паркира и къде не, обаче не и да се отнемат свободи на граждани, което може да стане само със закон.

П.П. Няма да редактирам печатните грешки, мързи ме. *DRINK*


Докладвай
Върнете се в началото
Профил Изпрати лично съобщение
Промени мнение Отговори с цитат
Милен
Заглавие: Re: Има ли промяна в законите относно носенето на нож
МнениеПубликувано на: Пон Окт 15, 2012 7:24 pm
Online
любопитен

Регистриран на: Сря Май 02, 2012 8:47 pm
Мнения: 48
Освен това колко твърдо трябва да е твърдото тяло, което хладното оръжие лесно разкъсва? Примерно един чук според мен е ебати хладното оръжие. не дай си боже да изляза да забия два пирона пред входа в градинката и айде. Пък тея мангали дето дупчат улиците с канго - направо са за затвора... *CRAZY*


Докладвай
Върнете се в началото
Профил Изпрати лично съобщение
Промени мнение Отговори с цитат
Милен
Заглавие: Re: Има ли промяна в законите относно носенето на нож
МнениеПубликувано на: Пон Окт 15, 2012 7:26 pm
Online
любопитен

Регистриран на: Сря Май 02, 2012 8:47 pm
Мнения: 48
И АКО ОТИДЕТЕ НА БАРБЕКЮТАТА В ПАРК РОСЕЦ СИ НОСЕТЕ НАРЯЗАНИ ПРОДУКТИ - иначе глоба 5 000 лева. Паркът е обществено място. :yahoooooo:

ЕДИТ:
Така като си мисля боксът и разните му там палки отговарят на дефиницията за хладни оръжия. Единственото им предназначение е да се удря с тях. Обаче ако това е така, то е забранено носенето на палки от полицаите - щото не попадат в изключенията на чл.3, т.1 - не са военни : Fuck You : :yahoooooo:


Докладвай
Върнете се в началото
Профил Изпрати лично съобщение
Промени мнение Отговори с цитат
Dicho
Заглавие: Re: Има ли промяна в законите относно носенето на нож
МнениеПубликувано на: Вто Фев 19, 2013 11:30 pm
Offline
разучаващ
Аватар

Регистриран на: Пон Апр 30, 2012 10:37 pm
Мнения: 95
Местоположение: http://boulevart.bg/
Skype: di4o_6
Любим нож: Тоа, дека е в мене коги потребва...
Милен написа:
....
Но той не е пригоден за лесно извършване на разкъсване на твърди тела, а за лесното им разрязване/и или пробождане.
Раните от ножа са прободни и прорезни или и двете едновременно. Но не са разкъсни рани, освен ако не чукаме с дръжката по главата на някого. Разкъсните рани се получават от удар с твърд и тъп предмет, може да има остър ръб но пак е разкъсване...

Демек, ако го резнем или наръгам, не моа ма глОбат. Ма ако го уд'ра у тиквата с дръжальето - ааййде 5 бона...

_________________
"Естествената глупост винаги побеждава изкуствения интелект" - Т. Д. Д. Пратчет
"Две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост. Но не съм сигурен за Вселената..." - А. Айнщайн
Veni, Vermini, Vomini...


Докладвай
Върнете се в началото
Профил Изпрати лично съобщение
Отговори с цитат
МИНЧО
Заглавие: Re: Има ли промяна в законите относно носенето на нож
МнениеПубликувано на: Сря Фев 20, 2013 9:36 am
Offline
напреднал
Аватар

Регистриран на: Сря Май 02, 2012 10:05 am
Мнения: 248
Местоположение: Оринж Каунти-2 София
Любим нож: Следващия
Има много нелепи забрани. Ето например, уя си го нося постоянно с мен. Това значи ли, че подлежа на санкции за сексуален тормоз на обществено място? А разкъсни рани стават и с ръка или зъби. С наморник ли да се разхождам?
Просто идеята е да си виновен, каквато и да е ситуацията.

Аватар
Sariones
Мнения: 24
Регистриран на: 17 Авг 2011, 16:03

Re: Носене на нож.

#18 Мнение от Sariones » 05 Фев 2014, 15:59

pratenikat написа: За мен това звучи странно и е много разтегливо.....
Милен написа:Копирам част от дискусията в друг форум относно т.нар. забрана в Бургас. ...
Даам!? Ама това всичкото е за Бургас, човека пита за София. :)
Иначе и аз си нося сгъвайката, а никой до сега не ми е правил проблеми ( голям нож не съм запасвал де ). Верно не я размахвам. Просто си я ползвам когато ми потрябва (примерно за мезенцето в кварталното кафе).

п.п. И внимателно с тия ножки, че един Убавец 15/16 годишен беше вадил нож на сина (14год.). После се чудеше що има проблеми. >:o

Аватар
servantesss
Мнения: 583
Регистриран на: 13 Сеп 2010, 13:32
Местоположение: Бургас

Re: Носене на нож.

#19 Мнение от servantesss » 06 Фев 2014, 12:15

vlastelin написа:
magnus написа:... абе да му мислят тамошното лоби, логично е юристи да са го писали, контекста също е важен.
http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php ... 45#p114955

Убавци.... :D

А отверката също не е за пренебрегване, що бели може да свърши.
Ако ни надушат властите довечера, ще закопчеят едно 15-20 човека с общо над 20 оки ножове, брадви и мечове :D

П.П. Аз ще съм скромен - три туча ще нося само и една сгъвайка *CRAZY*

Аватар
servantesss
Мнения: 583
Регистриран на: 13 Сеп 2010, 13:32
Местоположение: Бургас

Re: Носене на нож.

#20 Мнение от servantesss » 07 Окт 2015, 17:59

Колеги, ето нещо интересно на което попаднах:
http://www.admcourt-bs.org/CMS_ADM/imag ... _2012R.htm

Малка но все пак глоба а и никъде не видях да споменават за връщане на ножа.... :(
В Наредбата няма легална дефиниция на понятието „хладно оръжие” и на понятието „обществено място”, поради което за меродавни следва да се приемат общоприетите значения на тези понятия. По тази причина сгъваемия нож има всички характеристики на хладно оръжие, а площад „Тройката” пред магазин „Трия” в гр. Бургас, като място, където минават много хора и на което се събират много хора, без съмнение е обществено такова.
=-O има всички характеристики ли беееее!?!?!? демек?!?!?

Аватар
Bradley
Мнения: 2856
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Носене на нож.

#21 Мнение от Bradley » 07 Окт 2015, 19:26

демек - "Ташак!" - правят каквото си искат и си играят на законотворци %) %) %)

"общоприети значения" - :D :D :D :D *ROFL* *ROFL* *ROFL* *ROFL* *ROFL* *ROFL* *ROFL* *ROFL* *ROFL* *ROFL*

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЛИЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА
ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА ДРАГНЕВА
ВЕСЕЛИН ЕНЧЕВ

милите ми те общоприети :D :D :D *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO* *become senile* *become senile* *become senile* *heat* *heat* *heat* *heat*

Аватар
vlastelin
Мнения: 1867
Регистриран на: 10 Дек 2012, 18:26

Re: Носене на нож.

#22 Мнение от vlastelin » 08 Окт 2015, 00:42

Е как определиха сгъваем нож като хладно оръжие след като в закона няма описание какво е хладно оръжие.
Faber est quisque suae fortunae

StoyanovZ
Мнения: 14
Регистриран на: 21 Сеп 2014, 10:17

Re: Носене на нож.

#23 Мнение от StoyanovZ » 08 Окт 2015, 10:37

Още едно закъсняло включване - не е за българия, но явно и тук има места, за които може да се отнесе

https://www.youtube.com/watch?v=Dl90pc0Rask

Аватар
viking_norway
Мнения: 12
Регистриран на: 03 Фев 2013, 21:48

Re: Носене на нож.

#24 Мнение от viking_norway » 08 Юни 2019, 23:23

Здравейте, закъснял пост за тази тема но все пак да го има по долното.
Тъй като миналата седмица ме спряха полицаи посред бял ден за проверка, не ми направиха проблем за ножа (маникс 2). Ножа го държа в чантичката ми. Не е на колан или в джоб. Питам ги Проблем ли е че съм с нож. Отговора е - Не. Единствено ми казаха че ако го извадя на някой има право да ме застреля.

Та реших да разбера какъв точно е закона за носене на нож, но всичко е неясно. Имам приятел , който скоро стана полицай, и те самите явно не знаят какъв е закона. По старши полицай му бил казал че нямаш право да насиш нож с теб на улицата. Питам го къде го четете това- не знае. Молбата ми е ако някой знае кой точно закон дава информация по проблема с носене на ножове да ме насочи. Нямам никакво намерение да ми конфискуват някое спайдерко за 200- 300 лв. Ако ще е така по добре да си ми стоят вкъщи и да си ги взимам само по разходки сред природата.

ЗАКОН ЗА ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
https://www.mvr.bg/vratza/административ ... ските-изде
Не намерих нищо тук.

НАРЕДБА ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БУРГАС
https://www.burgas.bg/uploads/800ca03eb ... a7a570.pdf

"Чл.3. Забранява се:
1. (Нова приета с решение по т. 11 от дневния ред на деветото
заседание на Общински съвет – Бургас от 22.05.2008г.) носене или
ползване на хладни оръжия на обществени места, освен когато се касае за
културни и спортни нужди или за военни цели;

По долното е Решение по наказателно дело и е сравнително актуално- от 20.04.2018г. И е доста интересно. В крайна сметка човека го оправдават. Акта е на базата на по горното нарушение на чл. 3 от НООРТОБ.

http://212.122.172.41:8888/LegalActs/20 ... 241718.htm
рыба ест ловит надо умеет ...

Аватар
Wolven path forge
Мнения: 857
Регистриран на: 20 Сеп 2009, 22:59
Местоположение: Плевен
Обратна връзка:

Re: Носене на нож.

#25 Мнение от Wolven path forge » 10 Юни 2019, 06:54

Имаш право да носиш нож колкото си искаш, защото никъде в правния мир не съществува рестрикция да носиш нож, освен на определени места - съд, в Парламента, в Президентството и т.н. (но то това се подразбита), а това, ковто не е забранено, е разрешено Също така има възможност за ограничаване на това право - при определени масови мероприятия и други. А дори и да има забрана за носене на хладно оръжие, просто никъде няма такъв законов или подзаконов акт, който да регламентира какво е това "хладно оръжие". Така че следващия път, когато някой се опита да ти каже, че не може да носиш нож, просто спокойно попитай "Къде пише?", а ако някой поиска да ти го вземе, просто поискай да не се попълва протокол за доброволно предаване (нак-малкото защото не искаш да го предадеш доброволно) и кажи, че задължително ще атакуваш въпросния протокол.
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ!
За контакт: 0877 687 955 (Viber и WhatsApp)

Публикувай отговор