Заточване

Заточване, носене и поддържане на ножа.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
droba
Мнения: 200
Регистриран на: 03 Дек 2007, 13:51
Местоположение: Gran Canaria
Обратна връзка:

Re: Заточване

#151 Мнение от droba » 26 Мар 2009, 22:33

Тоя го взех много ефтино - 54 лева(все пак е полусинтетичен) .По-финните са и по-скъпи . Например при грид 12 000 цената е в пъти повече .
http://www.heinnie.com/prodtype.asp?s=x ... CAT_ID=390
О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5208
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: Заточване

#152 Мнение от RAZORBLADE » 26 Мар 2009, 22:55

Аз гледах на Линдер сайта.http://www.linder.de/ там имат двустранни камъни Нанива - и керамика, и корунд на различни цени в евро, та съм се наточил на един корундов 1000/3000 за 29.50Евро, ама тва като ми порасте джоба. Сега съм в криза. :'(
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

Аватар
Косача
Мнения: 247
Регистриран на: 16 Мар 2008, 22:53
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Re: Заточване

#153 Мнение от Косача » 27 Мар 2009, 23:15

Ако ви трябва водна шкурка 2500 и 3500-ето тук имат:
http://www.elitsa-3.bg/index.htm
Жизнь с таким ножом превращается в настоящее выживание.

dipetrov

Re: Заточване

#154 Мнение от dipetrov » 28 Мар 2009, 11:24

Май не е чак толкова невъзможно скъпо
http://www.sushi-knifes.com/Merchant2/m ... ry_Code=WH

AnArXy
Мнения: 3
Регистриран на: 07 Фев 2009, 22:54

как да се заточи 4x13

#155 Мнение от AnArXy » 09 Апр 2009, 13:02

Искам да ви попитам по къв начин е наи добре да се точи според вас 4x13 за да се брсне човек с него както се казва. Получих го днес и искам да знам заштото скоро ще влиза в употреба :D :D

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5208
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: как да се заточи 4x13

#156 Мнение от RAZORBLADE » 09 Апр 2009, 17:16

Точи се както всеки друг нож. Имаме и цяла темичка за това - "Заточване". ;) Но все пак ще повторя - ако реже, но не бръсне - хващаш фина водна шкурка - 1000 да речем на твърда основа и точиш. като почне да реже по-агресивно - взимаш полир паста на каиш и дърпаш няколко пъти назад и от двете страни да обереш мустака. Ако не почне да бръсне - значи ти куца техниката. :)
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

AnArXy
Мнения: 3
Регистриран на: 07 Фев 2009, 22:54

Re: как да се заточи 4x13

#157 Мнение от AnArXy » 09 Апр 2009, 18:29

ХА ха еми мерси ве пак тия нешта и аз ги правя но мислех че има оште на какво да се светна но мерси оеще веднъж :) *DRINK*

gogotattoo
Мнения: 2325
Регистриран на: 09 Сеп 2008, 17:36
Местоположение: София

Re: как да се заточи 4x13

#158 Мнение от gogotattoo » 09 Апр 2009, 20:33

За малко да изпусна да се изкажа по някоя тема, еле 4х13, една от любимите ми! Та, точенето на 4х13 е , като всяка друга стомана - просто трябва да се точи!!! Едно нещо не си казал - какво точиш, готово острие, но вече преебано от някой, или чисто ново, но само "заготвено", каквото и да е , процесът е само един. Ако мога по викенда, ще сканирам една статия от един руснак, представете си на руски, за теорията, практиката и душевността на точещия!! След като си подбрал поредността на камъните за точене, и след като си ги фиксирал на масата, за да можеш да ползваш и двете си ръце, а не с едната да крепиш камъка, разполагаш с подходящ висок стол, за да си отгоре спокойно над камъка и ръцете ти да са отпуснати, накисваш камъка, според руснака - вярно, в сапунена вода, и после почваш - --------- да медитираш! Точиш бавно, протяжно и с мисъл само към точенето, защото си заделил за това достатъчно време, точиш и обръщаш, точиш и сменяш камъните, точиш и стигаш до бръснещата фаза, ако се налага да се бръснеш, а ако трябва да режеш мек домат - велик тест, добре е да е финно трионообразно хапещо острие.
Както се казва - ташак работа, айде дерзай и снимай тестов рязяне и покажи!

P.S. Една скоба за медитирането - това е, като когато жена ти готви, а в същото време мисли само за купона , който изпуска, или книгата, или театъра, и манджата никога не става - времето за точене трябва да е достатъчно и то е свещено, за да имаш нож!!! И една втора скоба по друга тема - в един стар наръчник по къмпиране пишеше, един сериозен къмпист, ВСЕКИ ДЕН, прекарва ножа през камъка, независимо дали го е ползвал! Презумпцията е да имаш навик и ножът ВИНАГИ да е остър, когато, не дай си Боже, се наложи да го ползваш по спешност, а не да си казваш - ех, що не го наточих вчера и т.н.
Primum vivere, deinde philosophari.Изображение

gogotattoo
Мнения: 2325
Регистриран на: 09 Сеп 2008, 17:36
Местоположение: София

Re: Заточване

#159 Мнение от gogotattoo » 21 Апр 2009, 22:10

http://www.snimka.bg/album.php?album_id ... d=11745710

Сори за качеството, ще се опитам да ги намеря по-читави, ама ако некой се напне да ги попреведе - отлични са!
Primum vivere, deinde philosophari.Изображение

Аватар
GrEmLiN
Мнения: 130
Регистриран на: 15 Май 2008, 21:31

Re: Заточване

#160 Мнение от GrEmLiN » 23 Апр 2009, 21:39

Колеги,понеже ми се удава заточване на остриета разни(ножове),па ми умръзна да го правя без пари,щото постоянно ме работят и поне едно кафе не се сещат да почерпват,мисълта ми е :как върви заточване на нож.От цялата работа ако някой ми каже някаква цена за услуга.Знам,както намериш ще каже някой......

дядоБлаго
Мнения: 2605
Регистриран на: 09 Юни 2007, 19:50

Re: Заточване

#161 Мнение от дядоБлаго » 23 Апр 2009, 22:29

GrEmLiN написа:Колеги,понеже ми се удава заточване на остриета разни(ножове),па ми умръзна да го правя без пари,щото постоянно ме работят и поне едно кафе не се сещат да почерпват,мисълта ми е :как върви заточване на нож.От цялата работа ако някой ми каже някаква цена за услуга.Знам,както намериш ще каже някой......
па тебе кво те интересува колко върви услугата :D определи си една надница на ден,раздели я на часове,та и на минути и си определи цена.един нож може да заточиш за 5 минути,на друг може да загубиш 2 часа ;)
единственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

http://diadoblago.ucoz.net

Аватар
GrEmLiN
Мнения: 130
Регистриран на: 15 Май 2008, 21:31

Re: Заточване

#162 Мнение от GrEmLiN » 23 Апр 2009, 22:51

Бе и ти си прав,ама нали требе да се не уливаме.

dipetrov

Re: Заточване

#163 Мнение от dipetrov » 24 Апр 2009, 00:19

Няма начин с много приятели бизнес не се прави, ето ти едно предложение кило ракия - заточка нищо че може да го изконсумирате заедно *ROFL*

Аватар
krasi_500
Мнения: 40
Регистриран на: 07 Апр 2009, 18:11

Re: Заточване

#164 Мнение от krasi_500 » 25 Апр 2009, 15:18

Колеги нещо не можах да схвана.Има ли значение как е заточен ножа за да бръсне и дали ще държи по дълго време ряз.Дали да е минат на колан.фина шкурка,полиращ камък,точило или може да го прекарам през масата.Питам щото колкото и да се мъча да докарам бръснеща острота с диамантено или керамично точило и после с водна шкурка 1000+2000 нещо не ми се отдава но на масата с 20-30 движения го постигам.Този проблем го имам на острие тип с полу вдлъбнато заточване по точно с един Кизляр Ш-8.Четох,гледах,купувах и пробвах но не успях,къде ли бъркам.По принцип ще си купувам заточващ комплект но не мога да избера диамантено или керамично да е.

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Заточване

#165 Мнение от Rigor Mortis » 25 Апр 2009, 17:09

krasi_500 написа:Колеги нещо не можах да схвана.Има ли значение как е заточен ножа за да бръсне и дали ще държи по дълго време ряз. Дали да е минат на колан.фина шкурка,полиращ камък,точило или може да го прекарам през масата.
Всичките тия работи които си ги изброил имат значение. :)

krasi_500 написа:Питам щото колкото и да се мъча да докарам бръснеща острота с диамантено или керамично точило и после с водна шкурка 1000+2000 нещо не ми се отдава но на масата с 20-30 движения го постигам.
Хмм... *CRAZY*
krasi_500 написа:Четох,гледах,купувах и пробвах но не успях,къде ли бъркам.
На много места.
krasi_500 написа:По принцип ще си купувам заточващ комплект но не мога да избера диамантено или керамично да е.
И двете. Едндото е за острене, другото за най-фината заточка - дето искаш да бръсне.


Така,
Ножа ти не е много изхабен, щом с масата до караш отново да бръсне. Продължавай така докато спре да функционира метода. Тогава значи вече се е изтъпил и е станал за истинско острене(масата не остри, само изправя ръба). Начина на стинското острене пак се определя от степента на изтъпяване на ножа. Последователноста е следната:
Много тъп(сиреч не реже хич) направо с грубото диамантено точило(ако имаш такова) докато придобие средна острота, после сменяш точилото с по фино и накрая на керамиката. След керамиката идва каиша(ако искаш). Коя стъпка какво прави? Грубото точило отнема много материал и оформя режещият ръб, финото доточва, керамиката заглажда, каиша супер заглажда. След керамиката ножа вече яко бръсне, а след каиша(ако си го правил правилно) бръсненето става още по лесно -космите отскачат още преди да ги докоснеш. Съответно за работен нож бръснещата острота е булшит, щото се загубва аламинyт. За lowen или работен нож може само на грубо и фино точило да ги минаваш и така с хаплива острота да ги оставяш. Достатъчно е. Кухненските е хубаво обаче да ги хлъзнеш и по керамиката че доматите и чушките си изискват фина острота.
айде бегай да триеш
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Публикувай отговор