Заточване

Заточване, носене и поддържане на ножа.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
l.a.
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Юни 2007, 19:56
Местоположение: Крайните квартали
Обратна връзка:

Заточване

#1 Мнение от l.a. » 05 Окт 2007, 15:24

Гледам, тема за най-важната операция от поддръжката на един нож липсва. Та ето го мястото, където да обсъждаме заточването на остриетата :) . Споделете, кой какви материали използва, по-специални техники, адреси на кадърни точилари и т.н.
Smile... tomorrow will be worse.

Аватар
set
Мнения: 369
Регистриран на: 03 Авг 2007, 17:13
Обратна връзка:

#2 Мнение от set » 05 Окт 2007, 15:40

Завчера дойде ножа, който си бях поръчал.

Той е първият и единствен до момента, полиран на каиш. Такава острота не бях виждал.

Ако някой има идея от къде може да се купи такова нещо, а и пастата за полиране - ще съм благодарен да сподели инф.

дядоБлаго
Мнения: 2605
Регистриран на: 09 Юни 2007, 19:50

#3 Мнение от дядоБлаго » 05 Окт 2007, 17:07

взимаш си един войнишки колан(3лв).взимаш си зелена паста.от задната страна на колана първо минаваш няколко пъти с острието на някакъв нож да го изчистиш.няма да режеш,а ще стържеш...в една посока.после търкаш с пастата.каиша ти е готов :wink:
остротата е и заради стоманата.тази е с една от най-добрите :wink:
единственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

http://diadoblago.ucoz.net

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

#4 Мнение от Rigor Mortis » 05 Окт 2007, 17:24

Аз също полирам моите с каиша и паста. За целта имам един от офицерските колани (5см) който виси на стената. Тези каиши, които ги познаваме от бръснарниците едно време не се намират лесно, а не са и нужни. Отначало Ползвах същата зелена паста(бях си я взел от Бг), а сега съм с една друга от тука. Много лесно става. Каиша го използвам не само за финиш на заточката, ами и при избила ръжда на неръждавейките :D . Отсрранява много фино и полира.
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

tedikkk
Мнения: 125
Регистриран на: 06 Юни 2007, 23:19
Местоположение: софия

ползвам паста за полиране Пума

#5 Мнение от tedikkk » 05 Окт 2007, 17:58

ползвам паста за полиране Пума и съм доволен.

дядоБлаго
Мнения: 2605
Регистриран на: 09 Юни 2007, 19:50

#6 Мнение от дядоБлаго » 05 Окт 2007, 19:17

бръснарски кайш не върши работа.той е с дъга и е предназначен за бръсначи.най-добре е когато се ползва каиша да е на равна и твърда повърхност.
а най-добре да се ковне на една дъска.15-20см дължина стигат.
единственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

http://diadoblago.ucoz.net

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

#7 Мнение от Rigor Mortis » 06 Окт 2007, 00:09

Това е страхотна идея, ще бъде изпробвано. А aз си мислех, че не трябва да е на твърдо.
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5202
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

#8 Мнение от RAZORBLADE » 06 Окт 2007, 13:05

Аз обичам да заточвам ножовете с лек корем - конвекс демек. И единствения начин да полираш ръба до бръснене без кечета и двигатели е на колан. А иначе прав ръб съм полирал и на парче твърд картон, натъркан със зелената паста - идеално става. Всеки порест материал, който задържа пастата става за точене - кожа, картон, хартия. Легендата за кожения колан е останала от старите бръснари. Ако нямате кожа - лепнете един картон на нещо твърдо, натъркайте с паста и воала.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

Аватар
set
Мнения: 369
Регистриран на: 03 Авг 2007, 17:13
Обратна връзка:

#9 Мнение от set » 06 Окт 2007, 15:42

Каква е тази зелена паста?

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5202
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

#10 Мнение от RAZORBLADE » 06 Окт 2007, 16:37

Ами абразивните пасти, дето се ползват на полир шайби се отливат в парафин и имат различен цвят. Черната е най-агресивна - с диамантен прах, бялата е груба, кафявата е за цветни метали, червената е най-фина и се ползва за бижутерство и много фино полиране, а зелената е за неръждаема стомана.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

Аватар
set
Мнения: 369
Регистриран на: 03 Авг 2007, 17:13
Обратна връзка:

#11 Мнение от set » 06 Окт 2007, 19:05

Благодарско момъци!

Аватар
l.a.
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Юни 2007, 19:56
Местоположение: Крайните квартали
Обратна връзка:

#12 Мнение от l.a. » 08 Окт 2007, 12:08

Един въпрос от мен. Какво използвате на всеки етап от заточването? Т.е. от грубо оформяне или промяна на ъгъла през заглаждане на режещия ръб, та до полирането му накрая. Има ли такива, които не използват кожен колан?

И още едно въпросче, някой да е наясно откъде може в наши дни да се купи белгия, че по железариите нещо са кът май :(.

И едно нещо, което ме мъчи от известно време. Според вас каква трябва да е стъпката, през която да се преминава от един камък на друг, съвсем грубо, разбира се. Че напоследък заточвам първо на един груб камък, след което директно преминавам на много фин такъв и резултатът изобщо не е задоволителен :(.
Smile... tomorrow will be worse.

Аватар
гаден пухчо
Мнения: 358
Регистриран на: 11 Юни 2007, 21:42
Местоположение: Пловдив/България
Обратна връзка:

#13 Мнение от гаден пухчо » 09 Окт 2007, 17:38

А-тъй,момци,жулене му у майката!
Пази ме,Боже,от приятели,от врагове сам ще се пазя!
http://ivan-rendakov.blogspot.com/

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

#14 Мнение от Rigor Mortis » 10 Окт 2007, 00:54

l.a. гледай сега, най-лесното е след леко намаляване на остротата веднага на финия камък да се минава ножа(аз ползвам в Бг една много готина белгия на дядо ми) за да не се налага по-късно за се прави и груба заточка. Иначе ако е хептен тъп и трябва със съвсем гръб камък да сваляш материал то след това не може веднага на финия да скочиш. Трябва хубаво да му докараш ъгъла за да изкараш максималното от ножа(на ръка се иска практика и пак практика докато свикнеш да докарваш примерно един ъгъл от 40°). На мен никога не ми се е налагало чак с много едрозърнест да остря. Среден и фин това е. Или водна шкурка вземаш(3-4 различни едрини) и gas едно след друго. Още по-добре си вземи на спаидърко точилото и забрави. ДМТ имат също много хубави такъми. Аз въпреки че го имам това точило смятам да си взема и един японски камък за кухненските ножове, защото кефа при остренето по този начин не може да ми го даде никое комерсиално точило. Въпрос на вкус.
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

#15 Мнение от Rigor Mortis » 10 Окт 2007, 19:45

"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Публикувай отговор