Заточване. Съвети за начинаещи.
Модератори: Djigit, Rigor Mortis
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
предлагам четири варианта /с уговорката, че за посочените стомани (без дамаска) бих предпочел финиш на около 30-40 микрона абразив/
1. комбиниран 8 инчов crystolon coarse / fine - 20 $
2. 8 инчов coarse crystolon + 8 инчов fine India - 35 $
3. 8 инчов coarse crystolon + naniwa 400 sharpening stone (по-евтини от professional серията, по форумите твърдят, че се затлачва по-трудно и отделя по-лесно абразивно зърно от professional серията, били близки до cerax като представяне) - 65 $
Ако държиш да слезеш под 20 микрона за финиш и ти се дават още 40 $ - cerax 1000
4. sigma power sеlect II - 240/400/1000 160 евра
1. комбиниран 8 инчов crystolon coarse / fine - 20 $
2. 8 инчов coarse crystolon + 8 инчов fine India - 35 $
3. 8 инчов coarse crystolon + naniwa 400 sharpening stone (по-евтини от professional серията, по форумите твърдят, че се затлачва по-трудно и отделя по-лесно абразивно зърно от professional серията, били близки до cerax като представяне) - 65 $
Ако държиш да слезеш под 20 микрона за финиш и ти се дават още 40 $ - cerax 1000
4. sigma power sеlect II - 240/400/1000 160 евра
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
Cerax и Norton india са твърди камъни, а Naniwa е мек камък нали?
Faber est quisque suae fortunae
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
за мен мек камък е кинг 1000
naniwa 400 sharpening stone в никакъв случай не мога да кажа че е мек, просто отделя необходимото количество абразив, за да работи с "по-сериозни" стомани, същото се отнася и за cerax 1000
твърд като порцеланова чиния сигма селект 2 - 400
naniwa 400 sharpening stone в никакъв случай не мога да кажа че е мек, просто отделя необходимото количество абразив, за да работи с "по-сериозни" стомани, същото се отнася и за cerax 1000
твърд като порцеланова чиния сигма селект 2 - 400
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
Брадли - само ще уточня , че посочените цени на абразивните са в USA. Тук ще ти дойдат доста по- скъпи .
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
така е
някои могат да бъдат закупени от германия - dictum или finetools

някои могат да бъдат закупени от германия - dictum или finetools
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
Ако трябва да избирам един комбиниран маслен камък ще избера комбинация между Norton Crystolon Coarse и Norton Fine India.
1. Norton Crystolon Coarse - защото работи бързо с всякакви стомани и ако не най-подходящият, то един от най-подходящите камъни за поправка на повреди и/или създаване на нов режещ ръб, отделя "свеж" абразив с минимален натиск - т.е. свръзката му е така подбрана, че винаги може да разчитате на неизносен и максимално ефективно работещ абразив, човек трябва добре да се постарае да го затлачи - ако се използва с вода или не се почиства след ползване. Може да се наложи да го подравнявате ако заточвате длета или ножове за рендета (по-малка контактна площ и по-голям натсик в сравнение със скос на нож) или не го поддържате с абразивно зърно на 3/4 000 движения.
2. Norton Fine India - отделя минимално количество абразив и то при по-голям натиск - следователно се износва много бавно, но трябва да се освежава с абразивно зърно на стъкло или с диамантена пластина на всеки няколко хиляди движения, за да работи бързо и ефективно, иначе рискувате да стане "по фин", да се заглади, да се затлачи с метални отлагания и абразивни частици - състояние при което ще започне да дава по-добра полировка, по-висока първоначална острота, сравнима със soft arkansas, но по-краткотрайно запазване на остротата, тъй като ще наблюдаваме т.нар. burnishing ефект.Около 30-на микрона - дава отлична крана острота за масовите кухненски неръждавейки.
-
- Мнения: 2
- Регистриран на: 24 Юни 2018, 12:55
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
Здравейте, благодарение на колегите от тази тема се понаучих горе- долу да заточвам ножове, но ми изникна един въпрос тези дни. Точа един сатър и се питам само на грит 320 ли трябва да го точа или да си го минавам през по- финни камъни? Поздрави.
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
каквото и да режеш с тоя сатър, няма да е лошо да го прекараш и през нещо по-фино от 320.
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
аз използвам голяма част от ножовете си на 320/400 финиш - важното е режещият ръб да е достигнал до "apex" без косъм
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
Какво означава термина "апекс"?
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
системата за заточване Apex Edge Pro и нейните метастази
Опита, знанията, мъдростта идват с възрастта,
при повечето хора възрастта идва сама
при повечето хора възрастта идва сама
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
apex
ˈeɪpɛks/Submit
noun
1.
the top or highest part of something, especially one forming a point
дмек - двете страни на режещия ръб да се срещнат в една точка, в случая може да се погледне линка за интересни снимки (и не само) -
https://scienceofsharp.wordpress.com/20 ... en-part-2/
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
След бая годинки съвместен живот навих жената да застане пред камерата и да заточи нож за първи път.
Видеото е 15 минути без спиране и монтаж - the real deal .
Вие кажете как се справи - аз съм ухилен до уши от кеф след като видях крайния резултат.
Видеото е 15 минути без спиране и монтаж - the real deal .
Вие кажете как се справи - аз съм ухилен до уши от кеф след като видях крайния резултат.
Re: Заточване. Съвети за начинаещи.
Здравейте колеги.
Някой може ли да направи, или знае ли къде може да се направи такова приспособление /или нещо друго подобно, за захващане на керамиките на Tri Angle Sharpmaker в Apex- подобните точила с фиксирани ъгли, за работа с плоската им страна/:
https://www.youtube.com/watch?v=tvlL2DPQhu0
Благодаря.
Някой може ли да направи, или знае ли къде може да се направи такова приспособление /или нещо друго подобно, за захващане на керамиките на Tri Angle Sharpmaker в Apex- подобните точила с фиксирани ъгли, за работа с плоската им страна/:
https://www.youtube.com/watch?v=tvlL2DPQhu0
Благодаря.