Заточване. Съвети за начинаещи.

Заточване, носене и поддържане на ножа.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
zoso
Мнения: 524
Регистриран на: 16 Мар 2010, 11:21

Заточване. Съвети за начинаещи.

#1 Мнение от zoso » 04 Апр 2011, 13:42

Някак си неусетно ми излезе име, че видите ли, аз съм гуруто на заточките. Започнах да получавам доста ЛС от потребители на форума с въпроси "Ако си купя това+това+онова другото дали ще си заточа ножовете?" и вечния въпрос "ДМТ ли да си купя, или Лански?". Затова реших да отворя нова тема, която да даде няколко полезни (надявам се) съвета на начинаещите.

Първо искам категорично да уточня. Аз не съм никакъв "гуру", "мастер" или други там подобни джедайски титли. Мненията ми не са "последна инстанция" и искам да ви уверя, че и тук в нашия форум, и във форума на MetalBlade има хора, които са с години по-напред от мене в материята.
И преди да продължа ще кажа някои неща за заточването.
Тази публикация третира заточване на ножове на ръка. Ако точите на шмиргел няма смисъл да четете по-нататък. Лично за мен точенето на ръка ми доставя огромно удоволствие. За мен това е нещо като медитация.
По-надолу ще обобщя някои мои мисли, които бих споделил на съвсем начинаещите. Пак правя изричното уточнение - аз не съм ги измислил нещата.

1. Не си купувайте точила с фиксиран ъгъл на заточка.
Удоволствието от заточването е да го направиш с ръцете си. Всеки може да начертае окръжност с пергел. Хватката е да нарисуваш окръжност без да използваш пергела! Няма да стане от първия път. Трябва търпение и упоритост.

2. Не се хвърляйте още от началото да купувате скъпи точила.
Има смисъл да си купите скъпо точило само и ако колекцията ви от ножове струва много повече от точилото.
Добра идея е най-напред да се запасите с комплект шкурки до грит 1000 и евтини камъни за заточване. В магазините от тип "направи си сам" (Практикер, Бриколаж, Баумакс) се продават евтини словенски двустранни брусчета за по 15лв. Като за начало, това ви е пре-пре-достатъчно. В началото аз ползвах въпросното словенско двустранно точило ( 150/320 мисля че беше ), както и комплект шкурки 400, 800, 2000.


3. За опити, използвайте кухненските ножове.

Лоша идея е още в началото да си съсипвате хубавите ножове. Най-напред се научете с евтин някой кухненски нож. Евтините кухненски ножове са изработени от висококачествени боклуци, които са идеални за учебна цел. Меки са, заточват се много бързо.

4. Правилната техника на заточване.
Опитвайте се да държите доколкото е възможно един и същ ъгъл на заточка. Пак повтарям, че няма да стане от първия път. Трябва рутина и упоритост. Не бързайте! Не натискайте! Поставете удобно точилото върху масата и започнете бавно да търкате ножа от едната страна. Търкате докато от другата страна на острието излезе косъм или мустак, или стружка, или наречете го както искате. Това е първото и най-важно условие за постигане на хубава острота. Когато изкарате мустак по цялата дължина на острието, едва тогава обръщате ножа от другата му страна. И пак триете, докато мустака не се обърне. Движенията на острието са без значение. Дали ще е по посока на острието, дали ще е срещу острието, няма никакво значение. Важно е да изкарате мустак и след това да го "обърнете". След като сте изкарали мустак и сте го обърнали, започвате с плавни и последователни "стропинг" движения (изтегляте острието) да премахнете мустака. Това всъщност е теорията на заточване. Да се изкара мустак и след това този мустак трябва да го премахнете. На теория това може да стане и с груби камъни, но на практика не се получава. Ето затова ви трябват и по-фини шкурки и камъни. Премахването на мустака е знак, че трябва да преминете към по-фини камъни или шкурки.

5. Керамика.
Керамичните точила не заточват. Те полират и заглаждат. На керамични точила се работи, след като сте поработили на по-грубичките камъчета.

6. Стропинг?
Не! Като за начало не ви трябват каиши, пасти и тям подобни. Все пак се учите на кухненски ножове. Стигнете до нивото ножа чисто да реже вестник и забравете за бръсненето на ръце. Закупуването на каиш и паста има смисъл едва след като сте се научили да заточвате на камък и вече сте се престрашили да наострите първия си марков нож.

7. Колко дълго време ще държи ряз моя нож?
Като начало въобще не се притеснявайте от този въпрос. Не е важно колко дълго време ножа ви ще е остър. Важно е да знаете и можете да си го наострите след това.

8. Първото ми марково точило.
Ами първо, трябва да е марково и второ, трябва да е възможно по-евтино. Добре е, първото ви точило да е диамантено, защото както всички знаем диамантите са най-добрия приятел на мъжа. Не залитайте по DMT - това е доста скъпичко удоволствие. Ориентирайте се към нещо по-земно. EzeLap, Fallkniven (DC3, DC4) или някое по-евтиничко Lansky, но пак преди да си го купите, прочетете точка 2.
В никакъв случай не залитайте по арканзаски камъни, японски камъни и скъпи керамики.

9. Тънкостите и тайните на заточването.
Тайни в заточването няма. Тайните са добре забравени истини. Виж за тънкости може да се говори много. Тънкости има, но те се научават с опита. Някои от тях са трудни за обяснение с думи, някои от тях изглеждат нелогични. Всеки нож си има душа и всеки нож се заточва някак си по по-особен начин, но както казват англичаните "take your time". Вие сами ще стигнете до тези тънкости, дори по-бързо отколкото предполагате.

10. В заключение
Има една хубава нашенска поговорка "За всяко нещо си има чалъм!". Аз обичам да я допълвам тая поговорка така: "За всяко нещо си има чалъм, но за всеки чалъм си трябва такъм!". Без такъми не става. А хубавите такъми струват хубави пари. Но преди да стигнете до хубавите такъми, е добре да извървите пътя на начинаещия. Всички сме минали от там.
И не на последно място, старите хора са казали "Мъж, който не може да си наостри ножа е като жена, която не знае да готви!"
lubitel написа:Универсално правило: колкото по-едър е камъка /точилото/, толкова по-силен е натиска върху него и съответно при отиване към по-ситно точило натиска става по-нежен.
Julian написа:Няма бърз и ефикасен начин да наточиш наистина захабен нож. Там вече си е играчка голяма.Ако искате да си точите бързо ножовете, да пестите времи и нерви, не ги оставяйте да се затъпяват много.
Видео-урок. №1Видео-урок №2. Част 1.


Видео-урок №2. Част 2.


Когато вече сте решили, че сте достигнали ниво, при което може да преминете към "Стропинг" с различни видове пасти, може да изгледате този чудесен видео-урок, изготвен и представен от Bradley. Урокът е полезен и с това, че в него се представят методи и техники при заточване на конвексни остриета.
Благодаря на Bradley за усилията, труда и разрешението да публикувам тук неговите материали.

Последно промяна от zoso на 30 Май 2011, 09:45, променено общо 7 пъти.
Изображение

lubitel
Мнения: 196
Регистриран на: 20 Яну 2009, 12:23

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#2 Мнение от lubitel » 04 Апр 2011, 15:15

Адмирации за добрата тема и отделеното време *BRAVO* *THUMBS UP*
Ако ми позволиш само още едно малко допълнение. Универсално правило: колкото по-едър е камъка /точилото/, толкова по-силен е натиска върху него и съответно при отиване към по-ситно точило натиска става по-нежен.
Точете внимателно и спокойно, защото ако човек бърза и допусне грешка, често тя може да води до започване на целия процес отначало. *butcher*

Аватар
zoso
Мнения: 524
Регистриран на: 16 Мар 2010, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#3 Мнение от zoso » 04 Апр 2011, 15:23

Благодаря lubitel! Веднага добавям цитата към съветите.
Изображение

gogotattoo
Мнения: 2325
Регистриран на: 09 Сеп 2008, 17:36
Местоположение: София

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#4 Мнение от gogotattoo » 04 Апр 2011, 16:36

Хубаво е че си уточнил, че става дума за НАЧИНАЕЩИ, щото всеки ден се записват нови хора, не има се чете много и е най-лесно да се пита - Имам едни ножове, кажете как да ги наточа.

Подпирам те за да не скочат корифеите и да навлезат в подробности по процеса на заточване на "микро" ниво, провлачване на материала при движение по и против острието, място на шкурките в точенето и пр. Да не говорим за видовете камъни и кой с какво е свикнал, дали да се слагат "лубриканти" или да се пЕре на сухо. За какво заточване става дума - на тесла, на ножа останал от баба ти или за току що купения Спартан с вдлъбнато острие.

Това което си дал е предостатъчно, за НАЧИНАЕЩИТЕ, да разберат, че лесно и бързо - НЕ СТАВА. Просто ще се почешат по главите и ще решат дали това е техния случай, а най-лесното е да си кажат - Абе я си ... ..., толко масраф за едно точене.... *CRAZY*
Primum vivere, deinde philosophari.Изображение

magnus
Мнения: 3402
Регистриран на: 27 Юни 2009, 10:38
Местоположение: Пловдив

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#5 Мнение от magnus » 04 Апр 2011, 16:40

gogotattoo написа:Абе я си ... ..., толко масраф за едно точене.... *CRAZY*
..при положение, че Икс-мена дава йофтин шмиргел.

Аватар
Bradley
Мнения: 2884
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#6 Мнение от Bradley » 19 Апр 2011, 16:04

Темата е полезна, написаното от колегата - съвсем на място.

Относно ЕзеЛап - абе не не са толкова евтини :D (говоря за всичко над 10см плочки ;) )

Аватар
VesKoz
Мнения: 877
Регистриран на: 12 Апр 2011, 16:55

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#7 Мнение от VesKoz » 19 Апр 2011, 17:32

Чудесно въведение! *OK*
"Всеки го влече чуждата материа и материално деба."

Аватар
zoso
Мнения: 524
Регистриран на: 16 Мар 2010, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#8 Мнение от zoso » 22 Апр 2011, 11:26

По съвет и молба на колеги от форума на Metalblade направих един видео-урок. Публикуван е в първия пост от темата. Извинявам се за качеството, но за първи път правя видео-клип и ползвам сапунерка.
Изображение

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#9 Мнение от BorisPetrov » 22 Апр 2011, 15:06

*OK* *BRAVO* *THUMBS UP* :)
Качеството е повече от задоволително, както на видеото, така и на звука.
Можеш да добавиш снимки към видеото.
:) Ще чакам още!!! :)
С едно видео не мож са размина :)
И нанивите да извадиш :) И да снимаш с микроскопа и да покажеш снимки :)
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

Аватар
zoso
Мнения: 524
Регистриран на: 16 Мар 2010, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#10 Мнение от zoso » 22 Апр 2011, 17:06

BorisPetrov написа:...
С едно видео не мож са размина :)
И нанивите да извадиш :) И да снимаш с микроскопа и да покажеш снимки :)
Май ше има още едно видео, щото от сега почнаха да ми задават логични въпроси. Негова Превъзходна Високотатуираност, например, напълно основателно ме подсети в следващия видео-материал да обясня как се държи константен ъгъл на заточка при по-дълго острие.
Между другото, естествения камък за заточване от клипчето ми е подарен лично от него. Още веднъж използвам случая да благодаря на gogotattoo за подаръка. Камъка освен работни качества има и сантиментална стойност.
За микроскопа... абе малко трудно ше ми бъде да снимам през него, щото окулярчето му е много малко и много неудобно.
Иначе, Борко, специално за тебе, публикувам нанивите и това дето ми беше под ръка.
Изображение
От горе на долу и от ляво на дясно:
1. Чешки естествен камък за заточване, грит ~5000, размери 5х10см.
2. Fallkniven DC3
3. Белгия - жълт арденски котикул грит ~7000 - не заточвам ножове с него.
4. Spyderco керамика medium, fine
5. Немски бръснарски шистов камък, грит ~600 глинест шист, работи се с вода, но камъка не се накисва
6. Чешки камък за заточване, грит ~2000. Имам го от стария бръснар на село. По соц. времената е бил заместител на белгийския котикул.
7. Lansky Crock Stick с два комплекта пръчки - medium и fine. Нема нищо общо с medium, fine на Spyderco.
8. Японски воден камък KING Ice Bear, грит 8000.
9. камък Нагура
10. Японски воден камък Naniwa 1000/3000. След закупуването го рязнах с ножовка от единия край. Отрязаните парчета виждате върху камъка.
Има и други благинки, ама тях някой друг път. ;)
Изображение

BorisPetrov
Мнения: 4758
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#11 Мнение от BorisPetrov » 22 Апр 2011, 20:35

:)
:D
Ще кажа благодаря...
БЛАГОДАРЯ :)
ама...
не издържам...
Видео??? :) иххихих
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Balkan Knives Bazaar - Балканска група за търговия на ножове!

Аватар
zoso
Мнения: 524
Регистриран на: 16 Мар 2010, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#12 Мнение от zoso » 12 Май 2011, 22:48

Видео-урок №2 вече е готов. В две части е, защото се оказа по-дълъг от 15 минути. Не е толкова интересен, колкото първия, но съм показал две-три хитринки. Имайте търпение, изгледайте го докрай и не ме бийте много. :-[
И това комай ще е последното видео за следващите 10-12 месеца, че утре си прибирам челядтта от родилното и край с активния форумен живот. *JOKINGLY*

Клипчетата са публикувани в първия пост на темата. Приятно гледане!
Изображение

gogotattoo
Мнения: 2325
Регистриран на: 09 Сеп 2008, 17:36
Местоположение: София

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#13 Мнение от gogotattoo » 17 Май 2011, 23:17

Изображение
Изображение
Изображение

Докато колегата Зосо къпе бебето малко да му попиша в темата. Навремето в Пловдив носих едно тежко съоръжение - наречено Гогошарпенер:), но нямам такава тема в моите снимки. Понеже това съоръжение претърпя пет издания, сега вече има и тема и ще пусна всичките етапи, за да не се хаби някой да ги повтаря. Това което сега пускам е заточено острие във финалния вариант - прекръствам го на Gogo-pro, защото Зосо ми пусна Ютубетата на Edge-pro, откъдето дойде и финалният вариант на заточващото устройство. Пускам тези макро снимки за да се види отлично отцепения скос с дължина 2.5 мм, като твърдя, че на ръка - колкото и да е обработил движенията си човек, няма да докара тоя скос, а с устройството този скос става без никакво усилие, защото е избягнато на 95 % субективното участие на ръката. Отново съм заточил тестовия нож - ако някой попита какъв е ъгълът, няма как да му отговоря - но цялото острие е с дебелина 1 мм, това е късият катет, хипотенузата е 2.5 мм - ако някой иска да го сметне.
Като снимам всичко ще го преместя в отделна тема и ще има галерия в Снимка.бг.

П.П. Още малко снимки
http://gogotattoo.snimka.bg/hobby/gogo- ... pro.593470

П.П.1 Много са полезни Ютубетата
http://www.youtube.com/watch?v=CY6DJ0PQ ... D6&index=2
Primum vivere, deinde philosophari.Изображение

Аватар
VesKoz
Мнения: 877
Регистриран на: 12 Апр 2011, 16:55

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#14 Мнение от VesKoz » 18 Май 2011, 09:35

Много хитро. Ще си спретна и аз един GoGoPro. *become senile*
Хвала за споделеното инфо Гого! *DRINK*
"Всеки го влече чуждата материа и материално деба."

Julian
Мнения: 119
Регистриран на: 18 Мар 2009, 10:24
Местоположение: Пловдив, БЪЛГАРИЯ

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#15 Мнение от Julian » 18 Май 2011, 10:21

Страхотна тема колеги. Браво за усилията. Да добавя нещо и от мен:
Колкото е по-твърда стоманата на ножа, който точим, толкова трябва да е по-мек камъка и обратното. С две думи: Твърда стомана- мек камък, мека стомана- твърд камък.

Публикувай отговор