Заточване на нож

Заточване, носене и поддържане на ножа.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
Demacian knight
Мнения: 13
Регистриран на: 30 Сеп 2020, 21:47

Заточване на нож

#1 Мнение от Demacian knight » 21 Юни 2021, 20:06

Здравейте.
Имам китайски ножчета с 8Cr13MoV и едно мачете с 1055 стомана. Понеже не разбирам от заточване, имам нужда от съвет. Искам да си купя някакво точило или масатче в рамките на 30-40лв, с което да мога да докарам инструментите до (що-годе) добро режещо положение. Какво ще ми препоръчате?
Освен това- на какви показателите да обръщам внимание при избор на точило/масат/камък?
Изображение
Дъждът на отмъщението

На снагата си здрава,
се бе изправил лорда,
с осанката си-
изящна и горда.

С острият си език
дръзко рече
и тишината
в миг разсече:

"На мен
не ми прилича,
пред такива като Вас
да коленича!

Аз съм вълк
със зъби- дълги и остри,
способни да счупят
всякакви кости.

Вълкът има
своите лапи.
Не се крие зад
мама и тати.

И моите са широки
също като Вашите.
Каквото и да сторите,
не ще ме уплашите!
"

И така
говореше той,
както винаги
готов за бой.

Но сега дъждът плаче
в неговия замък,
плаче и ридае.
Капките падат върху
напукания камък.
Но това той не ще узнае.

Франко
Мнения: 338
Регистриран на: 30 Яну 2016, 10:36
Местоположение: Бургас

Re: Заточване на нож

#2 Мнение от Франко » 21 Юни 2021, 20:52

Някога, нещо точил ли сте или старта е от 0?

Аватар
Demacian knight
Мнения: 13
Регистриран на: 30 Сеп 2020, 21:47

Re: Заточване на нож

#3 Мнение от Demacian knight » 22 Юни 2021, 00:14

Старта е от нула (не мога държа ъгъл и прочее).
Дъждът на отмъщението

На снагата си здрава,
се бе изправил лорда,
с осанката си-
изящна и горда.

С острият си език
дръзко рече
и тишината
в миг разсече:

"На мен
не ми прилича,
пред такива като Вас
да коленича!

Аз съм вълк
със зъби- дълги и остри,
способни да счупят
всякакви кости.

Вълкът има
своите лапи.
Не се крие зад
мама и тати.

И моите са широки
също като Вашите.
Каквото и да сторите,
не ще ме уплашите!
"

И така
говореше той,
както винаги
готов за бой.

Но сега дъждът плаче
в неговия замък,
плаче и ридае.
Капките падат върху
напукания камък.
Но това той не ще узнае.

Франко
Мнения: 338
Регистриран на: 30 Яну 2016, 10:36
Местоположение: Бургас

Re: Заточване на нож

#4 Мнение от Франко » 22 Юни 2021, 21:33

Има една доста голяма, "важна" тема, в началото на раздела - първата. В нея има много информация.
Като за абсолютно начинаеш, един комбиниран камък от някой строителен хипермаркет и един прежален нож са ти необходими, гледане на клипчета и много тренировки.

Аватар
Demacian knight
Мнения: 13
Регистриран на: 30 Сеп 2020, 21:47

Re: Заточване на нож

#5 Мнение от Demacian knight » 23 Юни 2021, 00:10

Благодаря за съвета.
Значи ще търся камъни, вместо масатче или точило. 8-)
Дъждът на отмъщението

На снагата си здрава,
се бе изправил лорда,
с осанката си-
изящна и горда.

С острият си език
дръзко рече
и тишината
в миг разсече:

"На мен
не ми прилича,
пред такива като Вас
да коленича!

Аз съм вълк
със зъби- дълги и остри,
способни да счупят
всякакви кости.

Вълкът има
своите лапи.
Не се крие зад
мама и тати.

И моите са широки
също като Вашите.
Каквото и да сторите,
не ще ме уплашите!
"

И така
говореше той,
както винаги
готов за бой.

Но сега дъждът плаче
в неговия замък,
плаче и ридае.
Капките падат върху
напукания камък.
Но това той не ще узнае.

Франко
Мнения: 338
Регистриран на: 30 Яну 2016, 10:36
Местоположение: Бургас

Re: Заточване на нож

#6 Мнение от Франко » 23 Юни 2021, 21:43

Най-лесно става с точило с фиксиран ъгъл, но за 30-40лв ... Масатите са друга бира - различни видове има и техниката не е много лесна, да не говорим, че металните не заточват, а изправят РР, Керамични и диамантени - точат, но пак си иска техника

Аватар
Гарван
Мнения: 36
Регистриран на: 01 Юни 2015, 21:23

Re: Заточване на нож

#7 Мнение от Гарван » 24 Юни 2021, 18:31

М да, всичко е в техниката.. като я усвоиш можеш да заточваш с всичко. И аз не съм голям специалист, наскоро се сдобих с Нортън Индия - фина. Хубав камък, с него е сравнително бързо и лесно, лошото му за мен поне е че работи с масло, което си е малко мизерно :D

Аватар
Demacian knight
Мнения: 13
Регистриран на: 30 Сеп 2020, 21:47

Re: Заточване на нож

#8 Мнение от Demacian knight » 28 Юни 2021, 15:55

Постоянният ъгъл на заточване не е ли предимство на джобните точила?
Относно материалът на точилото- видях керамично за 40лв на някаква марка "QSHARP LANSKY". При него има даже различни ъгли на заточване (17, 20, 25 и 30). Това го прави добро предполагам?
Аз моите китайчета ги използвам за груби работи, които не изискват бръснеща острота. Затова визирах "(що-годе) добро режещо положение".
Разчитам на вашите съвети. *THUMBS UP*
Дъждът на отмъщението

На снагата си здрава,
се бе изправил лорда,
с осанката си-
изящна и горда.

С острият си език
дръзко рече
и тишината
в миг разсече:

"На мен
не ми прилича,
пред такива като Вас
да коленича!

Аз съм вълк
със зъби- дълги и остри,
способни да счупят
всякакви кости.

Вълкът има
своите лапи.
Не се крие зад
мама и тати.

И моите са широки
също като Вашите.
Каквото и да сторите,
не ще ме уплашите!
"

И така
говореше той,
както винаги
готов за бой.

Но сега дъждът плаче
в неговия замък,
плаче и ридае.
Капките падат върху
напукания камък.
Но това той не ще узнае.

Франко
Мнения: 338
Регистриран на: 30 Яну 2016, 10:36
Местоположение: Бургас

Re: Заточване на нож

#9 Мнение от Франко » 29 Юни 2021, 21:12

За острие до 12-13см става. То и за по-дълго става, но е повечко занимаване.

platex
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Сеп 2021, 17:03

Re: Заточване на нож

#10 Мнение от platex » 28 Сеп 2021, 17:20

Здравейте,

Имам останали в нас за заточване инструменти, камък, който се върти ръчно, както и електрически шмиргел за заточване, но се притеснявам, че ще отнема много на него. Използват ли се някакви нововъдения, които да се поставят на шмиргела като кичета или нещо друго. Говорим за заточване на кухненски ножове?

Публикувай отговор