Дискусия - нестандартни ТО

На приказки около тезгяха. Форум за занаяти, методи, теория, материали свързани с ножарството.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Майсторски форум" се обсъждат занаяти, методи, технологии, материали, свързани с изработката на ножове.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Съобщение
Автор
borcata bs
Мнения: 209
Регистриран на: 11 Сеп 2012, 15:40

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#46 Мнение от borcata bs » 29 Мар 2017, 22:44

Ето, колегата споделя че при малка промяна във дебелината на фолиото има промяна на твърдостта.
Защо да няма значение и във какво масло се калява,тънко,дебело,старо,ново.
Различни масла различни свойства.
Може и търговски трикове да има,но ако се пробва една и съща стомана да се Кали във различни масла,тогава може да се даде по точен отговор.

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5208
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#47 Мнение от RAZORBLADE » 29 Мар 2017, 23:03

По-добре е с медни плочи, ама са доста по-скъпи и трудно намираеми. А с маслото - колкото е по-рядко, толкова по-бързо охлажда. Нормална механика на флуидите.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

бай васил
Мнения: 572
Регистриран на: 08 Мар 2010, 17:11

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#48 Мнение от бай васил » 29 Мар 2017, 23:07

Жоро,както обикновено си много полезен. :)
Ще -даваш ли информация- или ще се стараеш де изглеждаш красив и начетен :-!
Последно промяна от бай васил на 29 Мар 2017, 23:11, променено общо 1 път.

Аватар
tinko
Мнения: 2863
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#49 Мнение от tinko » 29 Мар 2017, 23:08

Истината е някъде там.... по принцип в датшиита за въздушнозакаляеми стомани им дават време за охлаждане 15-20 мин. за охлаждане за детайли с 20 мм. дебелина, нийй къде сме в тия 20 мм. и тия 15-20 мин. - никъде. Трябва всеки да пренапише уравнението

п.с. Моля, умолявам за пореден път Жоро Хондата да не ми пише л.с. а да пише в подходящата тема във форума.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Аватар
JoroHondata
Мнения: 397
Регистриран на: 13 Дек 2008, 19:11
Местоположение: Сердика (София)

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#50 Мнение от JoroHondata » 29 Мар 2017, 23:19

Здравейте
Аз съм до тук :)
Моля Ясен да изтрие всички мои мнения във форума, както и регистрацията ми тук.
Аз не съм зависим от този форум- както и форумът не е зависим от мен.
Останете си със Здраве
Поздрави
Умните са мързеливи, а глупавите- амбициозни !
Старай се, за да заслужиш !
Arbeit macht frei
+359 88 6861413

Аватар
Acho
Мнения: 470
Регистриран на: 13 Фев 2015, 14:12
Местоположение: Харманли

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#51 Мнение от Acho » 29 Мар 2017, 23:32

Арменската закалка е - забиваш острието в калъп сланина. Тва са на Гадния мохабети, да не кажете, че аз съм инициатор.
Аз калявам в смес от отработено хидравлично и моторно масло в съотношение 50/50.. Имам си едно топузче, което ползвам за подгряване на маслото. Загрявам първо него (още преди печката да е стигнала Т за кален), цопвам го в маслото, като гледам да затопля възможно най-голямо количество (след това имам и бъркалка, с която се стремя, оеднаквяването на температурата на маслото.
Ars longa, vita brevis.

Аватар
Acho
Мнения: 470
Регистриран на: 13 Фев 2015, 14:12
Местоположение: Харманли

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#52 Мнение от Acho » 29 Мар 2017, 23:34

JoroHondata написа:Здравейте
Аз съм до тук :)
Моля Ясен да изтрие всички мои мнения във форума, както и регистрацията ми тук.
Аз не съм зависим от този форум- както и форумът не е зависим от мен.
Останете си със Здраве
Поздрави
То бива да си пазиш хляба, ама тва твойто......
Ars longa, vita brevis.

Аватар
JoroHondata
Мнения: 397
Регистриран на: 13 Дек 2008, 19:11
Местоположение: Сердика (София)

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#53 Мнение от JoroHondata » 29 Мар 2017, 23:36

Acho написа:
JoroHondata написа:Здравейте
Аз съм до тук :)
Моля Ясен да изтрие всички мои мнения във форума, както и регистрацията ми тук.
Аз не съм зависим от този форум- както и форумът не е зависим от мен.
Останете си със Здраве
Поздрави
То бива да си пазиш хляба, ама тва твойто......
Хляб, занаят, знание- и всичко това е част от Моят живот...
За някои, от Ножарите Тук не си струва дори да пиша тези редове и да се обяснявам в каквото и да било.
Това е личното ми решение.
Поздрави
Умните са мързеливи, а глупавите- амбициозни !
Старай се, за да заслужиш !
Arbeit macht frei
+359 88 6861413

Аватар
Acho
Мнения: 470
Регистриран на: 13 Фев 2015, 14:12
Местоположение: Харманли

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#54 Мнение от Acho » 30 Мар 2017, 00:02

JoroHondata написа: Хляб, занаят, знание- и всичко това е част от Моят живот...
За някои, от Ножарите Тук не си струва дори да пиша тези редове и да се обяснявам в каквото и да било.
Това е личното ми решение.
Поздрави
Казах ти го и като ми писа лично, ще ти го кажа и сега. Само че ще перифразирам.
Или кажи как стават нещата или не се обаждай.
Ars longa, vita brevis.

бай васил
Мнения: 572
Регистриран на: 08 Мар 2010, 17:11

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#55 Мнение от бай васил » 30 Мар 2017, 00:03

А КАКВО ГУБИМ----Жоро??

Аватар
defoto
Мнения: 198
Регистриран на: 25 Май 2014, 23:35
Местоположение: Перник

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#56 Мнение от defoto » 30 Мар 2017, 06:05

Все занм,че хлаб се дава, знание също, а занаят се учи.Ако даскалиците си пазеха знанията, а всички майстори занаятите къде щяха да са обикновените хора като мен незнам... %)
И най-добрият инструмент, в ръцете на невежа, е купка желязо!

Аватар
Митев
Мнения: 1133
Регистриран на: 19 Сеп 2011, 17:44
Местоположение: Добрич

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#57 Мнение от Митев » 30 Мар 2017, 08:09

RAZORBLADE написа: Мерси, Митев. Кажи как точно го правиш. Вода-масло, масло-вода, само вода, колко време се задържа, че много варианти се казаха. Какво са ти впечатленията от така термообработен нож спрямо такъв в масло и при какви стомани.
Сребрянката съм я пробвал по всякакъв начин и само във вода ,и вода-масло и масло - вода , но най - добре си става според мен на 820-830 в масло /имам Английско закъляечно/ и отпуск на 220-230 . Във водата става на 64-65 HRC , но не реже по-добре ,при точене ми замазва режещия ръб и го няма иначе агресивния ряз за тази стомана .Лично за мен златната среда е 60-62 ;)
А за мен от ръждилниците също съм на мнение , че О2 е най-добрата /питай Петко направил съм му 5-6 ножа от нея/ правил съм и доста с 30см остриета като мачете с по-тънко свеждане на РР на 60-62 HRC и сред блъскане в гората няма никакви поражения....
Если человек идиот -это надолго

AVITOHOL
Мнения: 1036
Регистриран на: 19 Окт 2012, 22:21

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#58 Мнение от AVITOHOL » 30 Мар 2017, 12:50

Acho написа:Арменската закалка е - забиваш острието в калъпсланина. Тва са на Гадния мохабети, да не кажете, че аз съм инициатор.
Аз калявам в смес от отработено хидравлично и моторно масло в съотношение 50/50.. Имам си едно топузче, което ползвам за подгряване на маслото. Загрявам първо него (още преди печката да е стигнала Т за кален), цопвам го в маслото, като гледам да затопля възможно най-голямо количество (след това имам и бъркалка, с която се стремя, оеднаквяването на температурата на маслото.
Значи загряваш острието,отваряш една бира забиваш острието в сланината закалява се после докато чакаш отпуска нарязваш си сланината изпиваш си бирата :D и аз съм чувал за този вид закалка не знаех че и викат арменска.Чувал съм и за друг вид закалка но само съм чувал малко не ми се вярва,нагрятото острие се търка със кравешки рог

AVITOHOL
Мнения: 1036
Регистриран на: 19 Окт 2012, 22:21

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#59 Мнение от AVITOHOL » 30 Мар 2017, 12:55

Незнам дали по този начин ще стане някаква закалка но си представям как ще мирише *heat*

бай васил
Мнения: 572
Регистриран на: 08 Мар 2010, 17:11

Re: Дискусия - нестандартни ТО

#60 Мнение от бай васил » 30 Мар 2017, 13:24

Личните ми впечатления на базата на опит и прочетено са...
Пише среда вода -значи вода,масло-масло.Залитанията и припомпванията на стоманата не водят до нищо добро.
По отношение на средата за закаляване масло.
На базата на опити със шх 15 са.
Вода -масло - *CRAZY* имал съм и случаи ,когато "ножът " не се е пукал...ама не реже .
Масло -отработено двигателно минерално -оптимална среда за закаляване.
Масло хидравлично /съответно по-нисък вискозитет/ пука от време на време.
ОЛИО "Кехлибар" загрято :D съответно най нисък вискозитет- пука или ако не спука не реже като хората резултати близки до водата.
/Ако Жоро се беше изказал,като го питах преди време,щеше да ми спести олио за две години готвене за което му и имам зъб/,което ме отклонява от темата,но опитът е скъпо нещо.
Жоро дано не се сърдиш за формата ми на изказване ,но се отпускам вербално от време на време и засягам някого,за което съжалявам :-[ .Но от друга страна не сме форум на непорочните девици .
Ключовата фраза е зададена оптимална скорост на охлаждане- по нея се избира и средата.
При закаляването в масло може да се играе с вискозитета на средата-нагряване на маслото,масла с нисък вискозитет дават по-висока скорост на охлаждане,но и по висок риск от брак,а полученитие качества дали са по- добри ,с ръка на сърцето казвам са под въпрос /поне при мен/.
В сравнително старите източници на информация/пособия и наръчници за ковачи шлосери и термисти от 50те години -руски/,където академици професори и пр.светила се мъчат да научат "простолюдието" да работи качествено всичко е описано на необходимото ниво /не повече/ и поне за мен са доста полезни.А и повече не ми и трябва .
Също така там се настоява за получаване на оптимални резултати а не максимални.
При закаляване на остриета също се препоръчва да се търси най ниската от температура от препоръчания диапазон.
То дядо Благо добре беше казал ,че твърдостта не реже ,ама пустите му моди *wallbash*
По отношение на източника на топлина за закаляване ..
За стомани от диапазона /съвсем условно-не се хващайте за буквата/700-900,огнището дава преимущества пред ел. пещ.
Стига да знаеш какво правиш-и все пак риска за провал е по- голям от този при ел.пещ
Плюсове на огнище - постоянен контрол на детайла- можеш да закалиш острието така ,че върха да е твърд-гърба мек с плавен преход на твърдостта от острието към гърба.
Можеш да използваш т.нар. високотемпературно закаляване /приложимо при остриета/-1000 гр. за секунда при достигане на темп. и цоп о охлаждащата смес /става въпрос за стомани със зададени около800 гр.пак съвсем условно/.
Острието и повърхността стават твърди ,а сърцевината остава мека.Има и много др.но ме домързя да пиша.
Огнището си има и др. плюсове, но рискът от провал е в много пъти по- голям от този при печката- дори и да имаш опит.
За закаляване на стомани от диапазона 1000- и повече, май огнището по скоро вреди.
Лично аз ползвам огнище за ,коване и и закаляване на "черни " стомани/ най често боклуци от вторични за удоволствие и когато работя с клиенти/това е друга и обширна тема/.
И ел. пещ и разни " модни" стомани, когато работя с пациенти .
Не твърдя ,че сам прав горенаписаното е лична гледна точка с вероятно много грешки.
Поздрави :)
А... последен пример.
Тази зима бях на тема якутски ножове ,при изковани около 20 бр. ме домързя и ми досвидя да ги закалявам " на огъня" и използах пещ-- *wallbash* от 10 бр 9 се изкривиха като винт/здравия нож още си го пазя и му се чудя/ и прибързаните и неразумни опити за изправяне ги превърнаха в брак. Смъквал съм напрежения след коване и пр.но детайлът е толкова асиметричен и противен ,че при пълно и равномерно загряване в пещ се криви.
При закаляването на останалите на огин проблем нямаше-имаш контрол и загряваш преобладаващо острието съответно оставяш гърба мек.
https://www.youtube.com/watch?v=4v44dXMsVTY
Меч от лагер /не е заделжително шх15-предвид размера на лагера /,обърнете внимание на еластичността на острието .

Публикувай отговор