Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

На приказки около тезгяха. Форум за занаяти, методи, теория, материали свързани с ножарството.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Майсторски форум" се обсъждат занаяти, методи, технологии, материали, свързани с изработката на ножове.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
gandalf
Мнения: 1273
Регистриран на: 28 Фев 2012, 15:38
Местоположение: Варна

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#271 Мнение от gandalf » 05 Фев 2018, 17:10

Малко протоколно, но деформация, няма как.
Първо – благодаря на този, който си дава труд да се занимава с поддръжката на форума. Същия този форум, в който всички ние пишем, четем, харесваме, ненавиждаме, критикуваме, възхваляваме и всякак по друг начин преживяваме. За сърдене, караници, претенции и наказания винаги може да се намери повод. Но някак съм забелязал, че във форума (и не само този) най-уважавани са тези, които споделят знания. Вярно, че те са най-скъпата стока, зер най-трудно се добиват. Но пък само един добър майстор знае как да ги дава!

Второ – не съм майстор, сега не съм и правещ, но форумът е много ценен за мен! Много неща ми даде като знания и умения, свързах се с чудесни хора, сдобих се с някакво самочувствие, въпреки, че ръцете ми все още растат от зад... Много ми и взе – тук изгубих един от най-старите си и добри приятели! Затова искам сред тая дискусия да наместя и моите приказки, „пък ако ще...“

Трето – както личи, емоции във форума има дори в излишък, което означава, че той не само е жив, но и работи. Перфектно работеща система няма, нелепо е да се търси такава. Най-ценното е да се търсят пътеки за подобряване. Това пък става с обсъждане, вземане на някакви решения и след това по познатия модел проба-грешка. Не мисля, че има друг начин, ако ще е форум. В обратния случай еднолично решение винаги може да решава нещата, тогава обаче няма да е точно същата форма на споделяне. Така че нататък предлагам положения, които поддържат нещата извън едноличното управление.

Четвърто - мнение относно текущо болната тема нямам някакво уникално и невиждано. Търговската тема може да включва раздел за предлагане на ножове и други майсторски изделия, собствени или не (току виж пък се появил дистрибутор на André Andersson или Samuel Lurquin). Разделът много добре си се казва „майсторски дюкян“ и сега – ясно и разбираемо за всички. Критерий за това кой да има право да публикува там, може да бъде видим рейтинг, получен при гласуване, но не за конкретен нож, а за потребителя.
ВСЕКИ член на форума (тук би могло да има ограничение от примерно една година членство и/или 200 мнения) да може да дава точка, съответно и да отнема, обаче това да е с обосновка (нейде съм ползвал такава система, бяха необходими поне две-три приказки, независимо дали си от България или Нова Зеландия). Отделно, автоматично право да публикуват там получават хора, за които е обективно известно, че сериозно правят или търгуват с ножове – електронен магазин, блог, форум, физически търговски обект и т.н.

Така оценката ще е максимално близка до обективната, НО що се касае до активни/съзнателни хора във форума. Ако нечии изработки просто не са интересни някому, то той просто няма да събере точки, което означава, че ще може да си предлага нещата като „други продукти“ и ще чака да „порасне“ отново като за дюкяна – ако изобщо му е важно. И решението ще е според форумния дух. Ако пък е умелец – гравитацията е натам, нещата ще пределно ясни. Ако предлага добри неща, но с некоректно отношение или други проблеми – пак с рейтинга ще може да се коригират нещата, вкл. ако е получил автоматичното право като търговец. Крайното решение отново ще може да е на форумния шеф - това остава при всички положения.

Има и още нещо – така би се избегнала ситуация, в която „комисия“ ще решава чии ножове биват и кои – не. А кой ще избира комисията и тя на кого ще се харесва? Ако се дават майсторски степени – ясно, само майстор може да изпитва. То така и трябва. Но ако ще се коментират нещата на форумна основа – мисля, че тук, освен майстори, има и доста грамотни ползватели, които биха се справили с оценяването на ръчно изработен нож или някакво друго изделие.

В крайна сметка така ще са защитени интересите на всички, когато се отнася до права за предлагане на изделията от този изумителен занаят, основен обект на интерес в този форум.

Съжалявам за многословието, другия път ще си направя малко кафе.
pedo mellon a minno

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5208
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#272 Мнение от RAZORBLADE » 05 Фев 2018, 19:01

asenvr, така се получава за жалост. Научавал съм от много странични източници за дефекти на ножове на майстори, но не и във форума. А точно тук става публичното обсъждане на това какво е объркано в ножа и даже майстора да може да си курдиса часовника и да оправи технологията. И аз не съм доволен, че много хора си тръгнаха, но не всеки има нервите и желанието да продължава да спори и дискутира, да не говорим, че не всеки има умението да го прави. За спора с твърдостите и двете страни имаха положителни и отрицателни черти и отрицателните понякога взимат превес. Доста изводи могат да се направят обаче от тези спорове и така се напрупа доста информация.

gandalf, благодаря за мнението ти. Окончателен и безпогрешен вариант няма, но трябва да се мисли по въпроса. *THUMBS UP*
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

vesko
Мнения: 1473
Регистриран на: 18 Сеп 2014, 20:13
Местоположение: Стара Загора

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#273 Мнение от vesko » 05 Фев 2018, 19:54

Заформи се дискусия която ми напомня по не малко от добрите стари времена :) , и че се включиха хора които много рядко пишат във форума. *YAHOO*
Затова тази тема се казва за морала..... на този които прави ножове и този който ги ползва. На всеки моралния компас е различен.
Ясене да вземем твоя нож от 3 мм острие от РВЛ 34 сведен почти до нула , с който неговия собственик е сякъл кости на диво прасе .Резултата го знаем .Кой е виновен в случая некомпетентния притежател на ножа. Въпреки че не си виновен постъпваш морално като си откупуваш ножа обратно. Ако всеки който продава в дюкяна постъпва по подобен какъв е проблема да продава .
Грешка може да допусне и най големия майстор важното е той да си я признае и да обещети клиента си.
Но майстора не може да носи отговорност ако собственика не си подържа ножа правилно и не го ползва по пред назначение или си прави експерименти с него примерно да сече винкели.
Има и още нещо човека който си е купил нож примерно от мен и нещо е станало с него ,но не се е свързал с мен а се оплакал на теб ,аз като не знам за проблема как да поправя грешката си.
И най лошия случай от майстор който е направил дефектен нож започне да се оправдава и накрая се скатае. Мисля че такъв чирак ,калфа или майстор във форума нямаме.

Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5208
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#274 Мнение от RAZORBLADE » 05 Фев 2018, 20:33

Проблема тук не е моралния компас, а липсата му. Някои с ножовете си градят и име, други искат само пари. Затова е добре да се гласува и обсъжда. Не винаги някой може точно да ти обясни защо не ти харесва нещо в ножа ти. Просто знае, че не му харесва. Било то нехармонична линия, неравномерен финиш или композиция, но ако има гласуване, ще бъде малко по-лесно, ще има ангажираност към човека и коментиране на изделието му по този начин.
Проблема е, Веско, че не всеки има изчистен поглед, концепция и завършен вид на изделията си, особено в началото. И аз съм продавал ножове на приятели и познати за 20-30 лв като почнах, но не съм мислил да се нареждам сред майсторите. Изкарах една тапия миналата година - голям праз, Ако за 10 години стъргане не си достигнал някакво ниво, срам за тебе. Откупил съм си нож - пак голям праз - решил съм, че този човек не заслужава мой нож. Ако съм дал някакъв пример, чудесно. Хората ми търсят ножовете - пак голям праз. Ако утре претупам някой нож, ще падна от високо и ще бъде тежко, затова отговорността е толкова голяма, колкото реши човека, правил изделието. Повечето ножоправещи тук имат невероятни умения и правят чудесни ножове, но се крият понякога зад това, че "То ми е само хоби" или пък " Аз по 5-6 ножа на година правя само", и скромничат, докато други, недочули, недоразбрали, недонаучили се, квото престъргат и причукат и хайде на продажбите и то със самочувствието, че са вече на ниво........ И когато им кажеш, че има още да учат и подобряват и става страшно........... Иди му обясни, че трябва да се огледа къде е и да си седне на задника.

Не мисли, че не искам да помагам на новите ножоправещи, че и на всички ножоправещи, Веско. Дълго време във форума беше така. Всеки предлагаше каквото иска и може. Но липсата на морал и грешен компас доведе до упадък.
Появиха се престъргани ножовки, недозакалени ножове, финиш "полирани деруги", ненапаснати гардове през които фуги може да пролази горска мравка, майстори закаляващи по Тайни рецепти =-O и разбираш ли нямало да ги издадат, че били голяма магия. Всеки каквото му роди ръката отиваше на продажби. И това заприлича на един голям битак. И започна да действа демотивиращо за тези, които се стараят и се опитват да градят име и да трупат умения. Това би трябвало да е МАЙСТОРСКИ ФОРУМ. Пак тая мръсна дума. :D Затова трябва да има контрол и коментар. От всички.
Поздрави, отивам да правя вечеря.
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

Аватар
tinko
Мнения: 2866
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#275 Мнение от tinko » 05 Фев 2018, 22:36

По брака ще ги познаете. Който покаже повече брак е по взискателен. Покрай тая тема почнах да ги събирам в една кофа и то само тия материали дето не стават за рециклиране.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

vesko
Мнения: 1473
Регистриран на: 18 Сеп 2014, 20:13
Местоположение: Стара Загора

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#276 Мнение от vesko » 09 Фев 2018, 20:58

От време на време преглеждам американският Блейд форум ,преди малко влязох в продажбите и от първите осем обяви пет бяха на наши майстори .
Как ще коментирате това ,от гледна точка на обявите в Майсторския дюкян.

Аватар
woody
Мнения: 7233
Регистриран на: 06 Дек 2008, 22:15
Местоположение: София

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#277 Мнение от woody » 09 Фев 2018, 21:11

По-платежоспособна публика. Как иначе може да се коментира? :D
Пътечка към сайта ми:............... http://www.mk-jewel.com/index-bg.html[/url]

Georgad
Мнения: 149
Регистриран на: 24 Ное 2017, 15:53

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#278 Мнение от Georgad » 09 Фев 2018, 22:21

Повдигаме им нивото...А иначе тука умрем от страх,че ще утарвем положението.

Аватар
Митев
Мнения: 1133
Регистриран на: 19 Сеп 2011, 17:44
Местоположение: Добрич

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#279 Мнение от Митев » 09 Фев 2018, 22:26

Georgad написа:Повдигаме им нивото...А иначе тука умрем от страх,че ще утарвем положението.
:D
Если человек идиот -это надолго

Аватар
tinko
Мнения: 2866
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#280 Мнение от tinko » 09 Фев 2018, 23:38

Georgad написа:Повдигаме им нивото...А иначе тука умрем от страх,че ще утарвем положението.
Нищо лично нито към към Бг колегите, нито към другите екс соц. колеги но мнението ми е, че подбиваме пазара с малки изключения. Обаче пак е по добре платен. Иначе не виждам на какво може да ги научим и тях и "братушките", по скоро да краднем нещо. *become senile*
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Аватар
mitaka76
Мнения: 285
Регистриран на: 29 Яну 2010, 00:24

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#281 Мнение от mitaka76 » 10 Фев 2018, 01:41

Georgad написа:Повдигаме им нивото...А иначе тука умрем от страх,че ще утарвем положението.
Още нищо не произвеждаш, та защо ли са болезнени толкова продажбите, не моа разбера. В САЩ цените не са толкова главозамайващи, както на северноевропейския пазар, това да ви е ясно. Купувам тук, там. Стандарта им е малко, доста по-нисък от северна европа. В САЩ май се продават НЕпоръчани и прекупени изделия, с цел печалба, поне. И там има пишман майстори, не са само тука. Произвеждате - ми продавайте където ви е кеф. Тук напоследък по мои наблюдения се заформиха двама човека, Имена, които са в състояние да направят всяка глезотия с убийствено качество - Илиян и Тинко. Другите майстори се пъчат само, и нищо стойностно. Нашия форум е по-скоро информативен, не толкова меркантилен, въпреки, че ако прегледам руски такъв, и това е спорно. Не сме като блейд форума - само купувачи да си мерят инвестициите.
Няма как да се въведе точкова система за оценка на нож преди продажба - абсурдно е. По-скоро ако остане дюкяна, трябва да се допускат имена вътре. Има много доказани хора, предлагащи не само визия - Митев, тедко, веско, и т.тн. и т.н.
Целта оправдава средствата

Georgad
Мнения: 149
Регистриран на: 24 Ное 2017, 15:53

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#282 Мнение от Georgad » 10 Фев 2018, 01:59

Не става въпрос за продажби а за принципи.Както писах в друга тема проучвам мястото(форома) понеже съм нов тук.Вадя си разни изводи и така.....

Аватар
mitaka76
Мнения: 285
Регистриран на: 29 Яну 2010, 00:24

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#283 Мнение от mitaka76 » 10 Фев 2018, 02:01

Georgad написа:Не става въпрос за продажби а за принципи.Както писах в друга тема проучвам мястото(форома) понеже съм нов тук.Вадя си разни изводи и така.....
Параноята не води до нищо хубаво. Хора на нашата възраст трябва да се държат малко по-сериозно.
Целта оправдава средствата

Georgad
Мнения: 149
Регистриран на: 24 Ное 2017, 15:53

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#284 Мнение от Georgad » 10 Фев 2018, 02:13

Да така е.Смятам,че съм достатъчно сериозен.Просто още не съм се взел на сериозно.

Аватар
mitaka76
Мнения: 285
Регистриран на: 29 Яну 2010, 00:24

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#285 Мнение от mitaka76 » 10 Фев 2018, 02:33

То и в автобусите през комунизма беше така - качи се някаква млада другарка в калабалъка й ущипят малкия задник, и тя го развърта повечко. Не е хубаво да се ходи след тълпата, а да си изградим позиция, деа....
Целта оправдава средствата

Публикувай отговор