Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

На приказки около тезгяха. Форум за занаяти, методи, теория, материали свързани с ножарството.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Майсторски форум" се обсъждат занаяти, методи, технологии, материали, свързани с изработката на ножове.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
Митев
Мнения: 1133
Регистриран на: 19 Сеп 2011, 17:44
Местоположение: Добрич

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#136 Мнение от Митев » 24 Мар 2017, 08:59

RAZORBLADE написа:Митев, не са простотии. Замисли се ако след 10 години статуквото на цялата ни майстория са купчина недоправени ножове с грешки, никаква симетрия и вид. Това какво говори за форума? Дори да няма строго определена комисия - една анкета към темата за ножа на майстора да речем във "Вижте какво и как направих" ще има дори по-голяма сила за това дали един ножоправец се е справил или не. Никой не иска да го оценяват, ако знае, че ножа му не е съвсем за показване. Идеята е да не се лансира повече посредствеността, а да се бута към подобряване на качеството на изделията във всяко едно отношение.

Мишо, форума вече има тази организация за която говориш:
Вижте какво и как направих следва да покаже работата и начина на изработка на ножовете, които правим и ако има въпроси към тях - да отговорим там.
Дюкяна е за продажбите на съответните изделия.
Има резон в размишленията ти ....
Если человек идиот -это надолго

Аватар
нешо
Мнения: 571
Регистриран на: 01 Май 2009, 09:05
Местоположение: Варна

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#137 Мнение от нешо » 24 Мар 2017, 10:09

Струва ми се, лека полека, всичко си идва на мястото.
Ще щрихирам някои свои разсъждения по изказаните мнения.
Доста отдавна изразих мнение, че темите за продажби задръстват " Новите мнения". И неприятното( за мен) е, че преобладават продажбите на разни мулета, катъри, гонзовци, махараджи и безкраен брой други недоразумения(за мен).
Това, за този Форум НЕ Е НОРМАЛНО! Такива продажби се правят в OLX. Или по други форуми, където са големите ценители и експерти(според тях самите). Там не е проблем да се продават изделия със следи от коване, с ръжда по тях, с груб финиш.
Нашият Форум е занаятчийски, тук трябва да се показва ниво!
Относно продажбите - без полицейщина трудно се определя кой има да продава и кой не. Това е въпрос на съвест и морал!
Но не приемам такава ситуация - появява се поредния новорегистриран Колега, показва някаво недоносче и на отправена забележка заявава "така го иска клиента". Какъв клиент, какви пари, та ножа изглежда като излязъл от ръцете на мургав продавач, предлагащ "нож" от Ст 3 с финиш на шмиргел.
Коментира се въпроса за възвръщаемост на средства. Кеф цена няма, каква възвръщаемост. Като си купиш телевизор за 2000 лв. каква възвръщаемост очакваш? Това е хоби, правиш ножове за кеф. И ако ножовете са стойностни се появяват и поръчки. И често се налага да ги разсрочваш във времето. И после се появава въпрос от страна на мераклии" абе готов нож нямаш ли?".
Наистина е много сладко хобито да ти носи доходи, но пътеката към това се върви не една или 2-3 години.
Относно анкетата - мисля си, че собственото решение за включване в майсторския списък минава през сблъсък със съвестта и морала, т.е. налага се да се самоопределяме като майстори. Аз лично не се подложих на това!
Ако темата изобщо остане, по-добре би било да бъде " Ножарски дюкян".
Мисля, че не е редно тук да се търгуват фабрични изделия(ножове).
Мисля,че не е редно тук да се търгуват ножове на неучастници в този форум!

kalinux
Мнения: 4243
Регистриран на: 19 Ное 2008, 10:35
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#138 Мнение от kalinux » 24 Мар 2017, 11:50

Сменете името от "Майсторски дюкян" на "Дюкян на ножоправещите", за да не си чешаме егото, както си мислят някои. Въведете задължително правило ножовете да бъдат предварително обсъждани в темата "вижте какво и как направих" и задължителни правила за снимките, материалите и технологиите при представяне ножа. От години ви повтарям, че трябва да има неписани правила при показване на ножовете и ако още не сте уврели за това, по-добре затваряйте форума.

Аватар
martin_yy
Мнения: 342
Регистриран на: 25 Дек 2014, 01:01
Местоположение: Русе

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#139 Мнение от martin_yy » 24 Мар 2017, 11:52

Чета няколко дена дискусията и ще си позволя да изкажа доколкото мога обективно мнение, като човек който не е майстор и няма претенции да бъде такъв в близките години. Откроиха се да кажем 3 насоки до момента, които искам да засегна съвсем кратко:
1) Да се направи комисия, която "коли и беси" - ами колкото и добре да звучи, това е предложение, което на практика ще има обратен ефект. Първо самото понятие майстор не мисля че има еднозначна дефиниция. Смятам че комисията сама по себе си ще е субективна, а няма ли ясни правила неминуемо ще има разминаване в критериите, разбиранията и т.н. Освен това част от нас дори не се познават лично, как ще оцените човек само по писанията му във форума и по няколко снимки???
2) Да се преименува раздела, всички да продават свободно и да чакаме пазара да се саморегулира - е няма такъв пазар, пазара може да се саморегулира до някъде, но винаги трябва да му се помага. Нямам против да се преименува, но не мисля, че това ще промени нещо.
3) Да се забранят продажбите - раздела за продажбите е важна част от форума и не виждам причина да се ликвидира, просто трябва да се ограничи малко.

Според мен проблема е много прост и решението му не се корени в морал, комисии и т.н. Проблема всъщност е в това, че в момента няма достатъчно точни и ясни правила за продажби, а след това дори и тези правила които имаме не се спазват и не се следи стриктно за това (примери има много). За да не изпадам в общи приказки направо ще предложа практическо решение, което се отнася само до продажба на ръчно изработени ножове.
1) Написват се кратки и ясни правила, без нищо субективно. Правилата са за всички.
2) Прави се шаблон за продажба, който трябва да се спазва от всички, без изключения. В шаблона да има полета, които задължително трябва да се попълнят: кой е ножоправеца, какво е предназначението на ножа, размери, материал на острието, материал на дръжката, ТО и задължително кой я е правил, финиш. Може би има и други неща, които е добре да се включат в шаблона.
3) Да има конкретни изисквания за приложените снимки. Например: минимални изисквания за размери и качество на снимките, задължително ножа да се снима и от двете страни, отпред, отзад, отгоре и отдолу, може би и още някоя друга проекция.
4) Да се следи за спазването на правилата и да не се правят компромиси, ако нещо не е спазено да не се правят изключения дори и за най-големите авторитети.

Работата е там, че субективизма трябва да се сведе до минимум. Майсторите трябва да са коректив, но не под формата на комисия. Моето мнение е че майсторите могат просто да задават правилните въпроси, от там нататък отговора или липсата на такъв ще бъде достатъчен за оценка на конкретно изделие, естествено междувременно трябва да се спазва добрия тон. Градивна критика и съвети винаги са нужни и добре дошли. Да се дава личен пример от майсторите, иначе критиката няма тежест.

Пак ще кажа за мен най-важното е да се следи стриктно дали се спазват правилата, защото това сега не е така. Понякога се вземат мерки, но само понякога, когато се вдигне шум или някой проплаче. В противен случай каквото и решение да се вземе това ще са само празни приказки и добри пожелания.

Франко
Мнения: 315
Регистриран на: 30 Яну 2016, 10:36
Местоположение: Бургас

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#140 Мнение от Франко » 24 Мар 2017, 12:43

абсолютно съм съгласен с горните две мнения - на Калин и Мартин *THUMBS UP*

poison25
Мнения: 548
Регистриран на: 28 Яну 2011, 18:51
Местоположение: Пловдив, България

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#141 Мнение от poison25 » 24 Мар 2017, 13:13

Има и друг вариант , но обхваща и работилницата. Ако се направи разделение като в zadi.ru. Начинаещите остават в темата вижте какво и как направих а напредналите се местят в нова тема. Местенето може да става по точкова система, нещо като лайковете в социалните мрежи. При определен брой лайкове темата се мести в раздела на напредналите и това дава право на публикуване в майсторския дюкян, при такава система участниците във форума ще определят кой до къде го е докарал.Ако и така не се отсеят нещата значи нивото на членовете на форума е такова.

Аватар
Acho
Мнения: 470
Регистриран на: 13 Фев 2015, 14:12
Местоположение: Харманли

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#142 Мнение от Acho » 24 Мар 2017, 13:26

poison25 написа:Има и друг вариант , но обхваща и работилницата. Ако се направи разделение като в zadi.ru. Начинаещите остават в темата вижте какво и как направих а напредналите се местят в нова тема. Местенето може да става по точкова система, нещо като лайковете в социалните мрежи. При определен брой лайкове темата се мести в раздела на напредналите и това дава право на публикуване в майсторския дюкян, при такава система участниците във форума ще определят кой до къде го е докарал.Ако и така не се отсеят нещата значи нивото на членовете на форума е такова.
Никак не е лошо като идея.Но влиянието на напредналите?
Нали се сещаш, че някой, който не разбира или разбира, но малко, ще чака мнението на напредналите и ще се влияе от него? Поне така си мисля, де. А и фактите това сочат.
Ars longa, vita brevis.

Аватар
tinko
Мнения: 2866
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#143 Мнение от tinko » 24 Мар 2017, 14:17

Нека се мине само с преименуване и строги и ясни правила. Като обявата за продажба има една седмица забрана за обявяване на цена, време през което може да бъде обсъдена, коментирана, защитена и чак след седем дни да се обяви цена. Това ще стимулира за постигане на по високо качество на продукта и като сверка за неговата стойност. Който е убеден и вярва, че предлаганите от него неща си заслужават парите и стои на 100% зад това което предлага не би трябвало да се притеснява а коректива няма да е строго определен а ще е всеки който има мнение и го сподели. Нормално и обективно е мнението на хора по запознати с материята да тежи повече, но и всеки любител може да даде мнение. Това според мен ще завиши нивото на продаваните неща.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

limonad13
Мнения: 533
Регистриран на: 26 Окт 2010, 21:02
Местоположение: Варна

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#144 Мнение от limonad13 » 24 Мар 2017, 15:24

Нека има правила. Да се коментира в темата на даденият човек където е представил ножа. Защото ако се коментира в търговска тема то пак ще има много недоволни. А и всеки не харесващ някой друг може да му сипе ма с големият черпак, и пак не доволни. И пак обвинения за шуробаджанащина, къде с повод къде без. Да се коментира ма кой ще коментира, кой ще определи цената на един нож. Щот аконякои иска да пусне нож за оседесет лева на дали някой ще го спре и ще каже цъ за този нож 200 или 200 ама друг път 40. Абе все неща дето все ще има недоволни.

poison25
Мнения: 548
Регистриран на: 28 Яну 2011, 18:51
Местоположение: Пловдив, България

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#145 Мнение от poison25 » 24 Мар 2017, 15:49

То идеята на точковата система е да се избегне шуробаджанащината.Всичко си става като тайно гласуване.

limonad13
Мнения: 533
Регистриран на: 26 Окт 2010, 21:02
Местоположение: Варна

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#146 Мнение от limonad13 » 24 Мар 2017, 16:32

Ей боже три деня я чета тази тема и сега се разписах. Та изниква и следният въпрос когато данен ножоделец прави едни и същи неща то тогава какво ще се коментира. Да тогава ще се гледа само техническото изпълнение, ма пак в един момент при много добри технически изпълнения пак ще спрът коментарите за тях, и само когато се появи някакъв косур ще се коментира. И пак в дадена тема може да има 10 ножа без коментар а единствените да са тези които посочват грешките на едно изделие, пак не ми се вижда много правилно, поне на мен. Пък за техниките на закъляване съгурно всеки си има някакъв малък чалъм който ползва и няма да го сподели с другите дали от суеверие дали от нещо друго. И за последно Моля да не коментираме други хора не участващи тук, някак си ми все едно сме махленските клюкарки.

asenvr
Мнения: 361
Регистриран на: 18 Мар 2009, 22:27

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#147 Мнение от asenvr » 24 Мар 2017, 16:38

Според мен най-честния и почтен начин да се избегнат разделенията между ,,млади ,, и ,,стари,, членове във Форума ще бъде , ако се забранят темите за продажба на ножове от първа ръка-тоест от произвелия ги.Нека който , каквото е направил си го представи в раздела ,,Вижте какво ,и как направих,, и ако не е поръчка да обяви че е свободен за продажба.Оттам нататък който каквото си хареса-да се уговаря за продажбата на лични съобщения ,или по телефона.
По този начин ще се избегнат всякакви обвинения в пристрастност към останалите членове на Форума .Няма начин да се въвеждат критерии за оценка от странични хора ,защото всеки си има собствен вкус и изисквания.Някой търси работен нож , друг търси красив ,трети ,в която категория спадам и аз им се ще хем да е работен ,хем да не е грозник.
Така клиента ще получи максимум информация за ножа от този, който го е направил ,и ако после не е доволен или доволен от изделието ще може , ако иска да го сподели .
Бъдете здрави. *DRINK*

Аватар
martin_yy
Мнения: 342
Регистриран на: 25 Дек 2014, 01:01
Местоположение: Русе

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#148 Мнение от martin_yy » 24 Мар 2017, 17:28

asenvr написа:Според мен най-честния и почтен начин да се избегнат разделенията между ,,млади ,, и ,,стари,, членове във Форума ще бъде , ако се забранят темите за продажба на ножове от първа ръка-тоест от произвелия ги.Нека който , каквото е направил си го представи в раздела ,,Вижте какво ,и как направих,, и ако не е поръчка да обяви че е свободен за продажба.Оттам нататък който каквото си хареса-да се уговаря за продажбата на лични съобщения ,или по телефона.
По този начин ще се избегнат всякакви обвинения в пристрастност към останалите членове на Форума .Няма начин да се въвеждат критерии за оценка от странични хора ,защото всеки си има собствен вкус и изисквания.Някой търси работен нож , друг търси красив ,трети ,в която категория спадам и аз им се ще хем да е работен ,хем да не е грозник.
Така клиента ще получи максимум информация за ножа от този, който го е направил ,и ако после не е доволен или доволен от изделието ще може , ако иска да го сподели .
Бъдете здрави. *DRINK*
Не съм съгласен с теб и веднага казвам защо. По тази логика аз мога свободно да продам твой нож, но ти самият не можеш. В крайна сметка мисля, че ти си ощетен. Освен това ще се насърчи един вид посредничество между производител и краен клиент, т.е. примерно ти ще произвеждаш, аз ще ги продавам (нещо като дистрибутор-комисионер), а накрая всичко ще се калкулира в крайната цена. Или може би аз не съм разбрал правилно идеята?

Аватар
tinko
Мнения: 2866
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#149 Мнение от tinko » 24 Мар 2017, 18:56

Един пристрастен, втори пристрастен, трети .... и така 5-6 аджеба дали пък в коментарите има и истина а не само пристрастност. Мен не ме притесняват коментарите, както и много други съфорумци, аз кат съм си чист пред съвестта и знам, че съм направил каквото и както трябва от какво да се боя. Обективните и пристрастните забележки се открояват достатъчно добре и една злобна или саркастична забележка се откроява. "Петър" кат изкриви скоса и творението му е кат с дръжка от метла и му го заврат в очите ще си позамисли дали да не отдели повечко време истарание докато го прави? А и самия куповач ще има поне бегла представа какво да очаква от покупката. Съвета ми към навлизащите е да продават къде на печалба, къде на загуба най важното е трупането на опит и умения - това е по важно от финикийските знаци, защото като ги усвоят кинтите сами ще дойдат иначе, ще наредиш пет ножа на библиотеката а шестия няма даима място, женати щете хока да ги махаш, ти ще се чустваш виновен, че си дал 5 лв. за желязо което прашясва а не си ги дал на детето си да си купи два банана, също така, че си си изгубил времето а не си изкарал 20 лв. да купиш половин агънце за Великден а си стъргал железа дето вече почват да пречат.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Аватар
woody
Мнения: 7233
Регистриран на: 06 Дек 2008, 22:15
Местоположение: София

Re: Аааа, за морала и за скромноста - краси ли човека.

#150 Мнение от woody » 24 Мар 2017, 20:01

RAZORBLADE написа:
Мишо, форума вече има тази организация за която говориш:
Вижте какво и как направих следва да покаже работата и начина на изработка на ножовете, които правим и ако има въпроси към тях - да отговорим там.
Дюкяна е за продажбите на съответните изделия.
Не, Яска, нашият форум няма тази функция.
Търговските теми се смесват с другите и достатъчно е едно "ап" за да са най-отпред.
Това което предлагам е да не могат да се смесват търговската и не търговската част. Влез в щатския "BladeForums" за справка. Няма да ти отнеме повече от няколко минути.
П.П. Освен това, за да продаваш там, се плаща някаква такса, която служи за поддръжка на целия форум.
Пътечка към сайта ми:............... http://www.mk-jewel.com/index-bg.html[/url]

Публикувай отговор