Боядисване на кожа и финиш.

На приказки около тезгяха. Форум за занаяти, методи, теория, материали свързани с ножарството.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Майсторски форум" се обсъждат занаяти, методи, технологии, материали, свързани с изработката на ножове.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Съобщение
Автор
El Fuego
Мнения: 43
Регистриран на: 04 Фев 2011, 11:14
Местоположение: София

Re: Боядисване на кожа и финиш.

#16 Мнение от El Fuego » 26 Юли 2020, 11:48

wlad написа:
26 Юли 2020, 09:35
Финиш на fiebings имам само резолен, разреждам го 1:1, че чист прави балони и няма оправяне после.
Лошото при него е, че ако наслоя /т.е. 2-3 ръце/, има тенденция да се пука и люпи.
Май проблемите ти са от това, че не спазваш технологията на нанасяне, написана на етикета:

Изображение

За шеллака не съм имал оплаквания от клиентите да се цепи.

tinko написа:
26 Юли 2020, 10:09
Боядисване с аерограф според мен е най добро, може да се постигнат различни ефекти както и цяло боядисване без отенъци. Ползвам спиртни байцове.
Не всяка боя е подходяща за аерограф. На опаковките на Eco-Flo Waterstain изрично пише, че не става.

wlad написа:
26 Юли 2020, 10:45
... да питам за кафявото ленено масло - дали нанесено върху кожа ще придаде този хубав плътен кафяв цвят, както е на снимката?
Взех и това да обмислям - дали само с натурални масла и продукти не могат да се постигнат интересни цветове и текстури.
В интерес на истината - с течния парафин, който купих - се постига никак не лош шоколадово-кафяв цвят - естествено нито пуска, нито се напуква, продава страхотна мекота и еластичност на кожата. Не знам с лененото масло как би било ....
Леленото масло не е добре да се използва върху кожа, освен ако изрично целтат ти не е да я втрърдиш необратимо, като полимеризира.
Отдавна сме коментирали това, но тук си има негови адепти, както и на течния парафин, който също не е добра идея, защото е с минерален произход.

Растително дъбената кожа лесно потъмнява, изложена на директно слънце - направо си хваща тен. Още малко по-лесно, ако я намажеш с някаква животинска мазнина (на мен най-добре ми се получава с Neatsfoot Oil), в краен случай с екстра върджин зехтин.

kalinux
Мнения: 4250
Регистриран на: 19 Ное 2008, 10:35
Обратна връзка:

Re: Боядисване на кожа и финиш.

#17 Мнение от kalinux » 29 Юли 2020, 12:58

Нещата са по-лесни за разбиране, ако се гледа на молекулно ниво.

Мислете за байцовете като за микроскопични частици, които се отлагат по неравностите на кожата. Една част от тези частици навлизат дълбоко по порите на кожата, а други остават отгоре на самата повърхност. Тези които са навлезли по порите е достатъчно да се запечатат отвън с нещо плътно като восък, за да не излязат при намокране или търкане. Тези на повърхността няма начин да ги задържиш, освен ако не ги слепиш с някаква химия тип лак, при което те стават част от самия лак. Т.е. молекулите на байца и молекулите на лака да се свържат (кополимеризират) в една обща по-голяма молекула.

По-просто казано. Това, което е пропито се запечатва лесно с каквото ти дойде. Това, което е на повърхността само с лак, иначе винаги ще цапа. Ако не искаш да ползваш лак, байца да не е водоразтрворим, не просто спритен! Защото има спиртни байцове, които са и водоразтворими. За щастие кожата както и дървото имат достатъчно миниатурни неравности на повърхността, в които да се задържат прашинките на анилина и без лак.

За да не ви правят байцовете петна трябва много да ги разреждате. Като казвам много, значи наистина много. И да ползвате само чисти анилинови байцове, защото някои съдържат допълнително някакъв фиксираш пълнител, който спомага за задържането на байца в порите на дървото.

El Fuego
Мнения: 43
Регистриран на: 04 Фев 2011, 11:14
Местоположение: София

Re: Боядисване на кожа и финиш.

#18 Мнение от El Fuego » 30 Юли 2020, 19:06

И с байцове може и става, ама козата си сака пръч...

Качил съм четири книжки за боядисване/оцветяване на кожа на адрес https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing.
Три са на английски и една е руски превод на английския оригинал.

Ползвайте със здраве и учете езици.

Публикувай отговор