Ножарски пленеръ Сопот 2019

Организация, мероприятия, конкурси.

Модератори: Hof, Djigit, Rigor Mortis

Публикувай отговор
Съобщение
Автор
Аватар
evgeni
Мнения: 1931
Регистриран на: 09 Окт 2009, 10:48
Местоположение: Сопот
Обратна връзка:

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#76 Мнение от evgeni » 16 Май 2019, 15:18

Пленерът отмина, не видях отзив или снимка- имало ли е такова събитие, как и що е минало и т.н.

Смятах да качвам както всяка година, но реших да го направя на по-късен етап, а сега по-добреда обсъдим как и какво правим въобще, как да го подобрим.
Ще бъда по-рязък и директен от обикновено, нека тези които ще се разпознаят не ми се сърдят. Или да ми се сърдят, но да знаят че го пиша за да подобрим нещата.

Както казва Левски "Кажи ми кривиците байно, и аз твойте, и заедно да вървим напред! *DRINK*

Ще дам моето виждане по нещата, с положителни (+) и отрицателни (-) впечатления :

Ковачницата:
Нямам преки наблюдения, чух че е имало проблеми, нека ковачите кажат.

Гриндерите:
Забелязах на няколко пъти в тази зона хора неучастници. Тук има още какво да се желае, но за това ще пиша по-нататък

Информационното табло:
Винаги е било там, но много от вас ме питаха за програмата, за мястото на банкета. Не знам някой търси ли информация на това място.

Кът на кибика:
(+) През деня беше много добре, хората общуваха и си хортуваха, гледаха се ножове и дръжки, пийваше се бирица и туй онуй.
(-) И в двете вечери се запиваха участници, със зор ги вдигах и двата пъти, и в двата пъти никой не си разчисти и се налагаше освен всичко да обирам отрупана маса с полупълни чаши, фасове и какво ли още не.

Гравьорната:
Беше пренаселена :) Там имам забележки, но няма да се разпростирам тук за да не разводнявам

Бирата:
Нямам наблюдения, но в края на пленера пак се разправяхме с пияни хора

Уроците:
(+) Благодаря на Тинко за това че изяви желание (единствен от българите) да се включи в графика. Благодаря и на гостите от чужбина за техните уроци.
(-) Никой друг не изяви желание официално да покаже нещо на всички. За мен това е притеснителна тенденция.
(-) Не прочетох никакви отзиви от уроците и презентациите. Все едно нищо не се е случвало.
(-) Когато човек е пристигнал от чужбина за да ни покаже нещо, трябва да имаме малко от малко уважение. Недопустимо е да дадеш гръб, да продължиш да си пиеш и мезиш и да си дробиш лаф докато човекът обяснява, при положение че урокът му е включен като час и място и е с приоритет пред всичко. Александър малко огорчен от това. Недопустимо е да пускаш коментари от рода "руска реч алабала", и ей богу, не знам защо изобщо идваш, когато знаеш предварително кои хора идват и от кои държави.

Вечерята в събота вечер:
(+)Вечерта мина спокойно, нямаше я суматохата от миналата година, благодаря на двамата пича които опекаха всичката мръвка
(-) Миналата година имаше упреци че трябва отрано да се опече скарата, но сега трудно намерих хора да го направят. Кюфтетата не се раждат опечени уви, и ако искаме да ни легне по-насметка трябва сами да се погрижим.
(-) Много хора пак си бяха забравили баджовете и кувертите и не можеха да ползват 8-те лева за които бяха предплатили. Други се оказа че даже не знаят за това, а всичко съм обяснил и тази и предната години.
(-)Не всичко е идеално със разположението на местата, знам. Но тези които ме питаха "къде ми е стола" и "що няма места"(а имаше), не знам дали забелязаха че аз даже нямах стол и не бях никъде, че миналата година бях отвън на тъмното и вятъра, за да могат другите да са вътре и настанени.
(-)В дневния ред е написано: 19.30 спиране на работа, 20.00 - пленерен банкет. Работата спря в 8 без 10, къта на кибика отново едвам го разтурях, защото хората си бяха добре, даже ми се изкоментира "е ти сега ни развали мохабета". Нямам представа на кого съм развалил и какво - знам само че отново не можах да си тегля душ и да се измия като хората и закъснях, а на някои май въобще не им се мисли че на този свят не са само те.

Паркирането пред Еснафа:
Тази уличка е много важна за града и заради ландшафта на града няма алтернатива. Направи се забележка, хората си дръпнаха автомобилите.
(-) След 15 минути няколко от автомобилите отново се върнаха на същото място. Второ идване на полицията, и сега в крайна сметка ще ходя да пиша обяснения, защото предотвратих да налепят актовете . Уточнявам - паркинга пред църквата и градския паркинг бяха празни. На информационното табло имаше данни за тях.
(-) Бусът със кожата и този път не го хванах. Видях обаче най-малкото двама души със звезди на баджовете, които бяха радостни че са си купили кожа, но не се бяха сетили да кажат на шофьора че не може просто така да спре буса на улицата и да я запуши докато продава. Да иде просто 50 м надолу на широкото.

Хората със звезди на баджовете:
Не знам дали си дават всички сметка за какво се дава тая звезда. Това е отговорност, отговорност в ковачното, калилното, стъргачното всичко да протича безопасно, да има ред и шанс за всеки. Хората с такива баджове имат пълната власт и право, а и задължение да определят реда на тези места, а и въобще на пленера. Това последното трябва и на табелка да го има.
Не мога да се справя без старшите. Идват вече стотици хора. Дайте акъл как да подберем опитни хора които наистина да вършат тази важна функция

В заключение ще напиша:
Тази година лично на мен пленерът не ми хареса.
(-) Нямаше го пионерския дух от първия пленер, нямаше така изявено предаването на опит, което е в основата на идеята за тези пленери. Кво въобще правим тогава се пита в задачата!?
Изгубим ли тази искрица, няма никакъв смисъл да правим каквото и да било, защото ще е нещо уродливо .

Ще споделя накрая нещо лично.
Веско, който всички знаем че е голям пич, в края на пленера поиска да подари малко гриндерче. Отказах му. Веско - отказах, защото не сме заслужили.

Моля да отворим тази важна дискусия, бъдете критични, към всичко и всеки! Само така ще вървим напред.

Снимките - ще почакат :)
Изображение

Изображение . . . . . . . . . . . . . ас по социалните мрежи : Изображение Изображение Изображение Изображение

biolander
Мнения: 242
Регистриран на: 09 Фев 2012, 13:52
Местоположение: Пловдив, Старосел
Обратна връзка:

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#77 Мнение от biolander » 16 Май 2019, 16:49

Лоша работа - много минус, малко плюс. Аз лично съм много доволен отново от мероприятието, но то е защото съм просто посетител и ми са убегнали много от нещата, за които казваш. И аз ще си разделя коментара на няколко точици:
1. Темите и уроците: Гена, моето мнение е че това е естественото развитие на нещата. Спомняш си първите ни видео срещи в Работилницата. Тогава имахме отпределена тема - инкрустации, френска полировка.... После се сближихме и срещите станаха доста по-неглиже. Тук нещата се развиват по същия начин явно. Не казвам, че е правилно. Но вече се познаваме, скъсили сме дистанциите помежду си явно няма нужда от формалности. Лично аз хванах Тошко да ми каже как финишира тия пусти негови брезови дръжки, че стават толкоз чистички. Обясни ми надълго и нашироко, за което съм му страшно благодарен. Сигурен съм, че и другите се сторили същото. Така че пленерът е допринесъл за развитието на знанията ни.
2. Машини: Аз лично до машина и огнище не се докоснах, ама то е щото не съм искал. Огнището - както винаги там е тежка ротация на няколко души. Незнам за какви проблеми говориш, може да е имало желаещи, които да не са успяли да се доберат до него. Останалите машини по мое мнение бяха по-свободни от обикновено.
3. Банкета за мен си бе съвсем ОК. След като няма мераклии-скараджии, ако има чалъм персонала на заведението може да я свърши тази работа, а ние да си платим. Да ти кажа честно и аз не бих се изправил да пека 2 или повече часа на скарата, щом като мога пред това време да съм с хора, с които съм чакал да се видя цяла година.
4. Относно Кътчето на кибика видях в какво състояние бе в събота сутринта. Не ми се ще да го коментирам, просто другата година забрани да се пие там, не е кръчма.
5. За паркирането незнам. Знаци не видях, но паркирането по тротоарите не е правилно. Полицая обаче бе достатъчно благоразположен само да предупреди, макар че и той бе между чука и наковалнята.

Като завършек ще кажа че за мен тези срещи са незаменими, няма как да се видя иначе с хора споделящи същите интереси като моите.
Вариант - дали да не се промени формата - както срещите на Блейдфорума - някой голям хотел примерно. Организацията ще е лесна, но пък няма да има пък възможност да се работи.
И съответно вече няма да е пленер, ами просто среща. За мен като участник от самото начало, ще е много тъжно.
Разхвърляно стана, ама каквото такова.
Съжалявам, че си разочарован. Не го заслужаваш.

"НЯМА ДА Е ВСЕ ТАКА"
Ти си длъжен да правиш добро от злото,защото то няма от какво друго да се прави - Робърт Пен Уорън
http://tzilkovi.wordpress.com

Аватар
danaec
Мнения: 1786
Регистриран на: 12 Авг 2009, 10:04

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#78 Мнение от danaec » 16 Май 2019, 20:47

Това с мохабета е моя раплика :-[ , но не беше точно така казана. Нямаше никъкъв упрек в това и нито сме пили или яли на мястото на кибика. Просто се беше разгорищило продължението на филма на Александър Белый и Евгени, което беше преминало в рисуване. Както и да е.
За пленера няма какво да кажа. Ще кажа за учасниците.Много бяха дошли да ползват само.
Мисля че нещата или час от нещата дето се правят, трябва да остават на място. Да се направи някъкво изложение, Евгени да решава после какво да ги прави.
Аз нищо не направих :D , когато съм си в нас и сам ще го направя три пъти по добре :D . Въпреки че имах идея и матеряли, но ще я осъществя и върна в къщата.

nikolai vasilev
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Фев 2010, 21:44
Местоположение: ST. Zagora

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#79 Мнение от nikolai vasilev » 16 Май 2019, 21:21

Евгени! Този форум замря след миналогодишното Ти мероприятие!!!

Франко
Мнения: 329
Регистриран на: 30 Яну 2016, 10:36
Местоположение: Бургас

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#80 Мнение от Франко » 16 Май 2019, 21:27

Евгени, БЛАГОДАРЯ Ти за организирането на тези мероприятия!
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Извинявам се за забавянето
Снимките не са много, но много - много ме няма по снимането.
Имам наблюдение само от последните два пленера и то като кибик, но сегашния, лично за мен, беше по-приятния - с много приятни разговори, с нови запознанства, с една дълга, почти частна лекция от Александр Белый (която най-вероятно би била по-полезна за някой майстор ковач). В сравнение с миналогодишния, сега май имаше по-малко навалица.
Гриндерите - не бяха толкова заети като миналата година и нямаше навалица.
Кът на кибика .... не знам кое е това място :-[
Лекцията на Александр - кофти се получи - като не ти е интересно, просто се махни и не пречи на хората, които ги интересува. Презентацията на Тинко не я гледах (нямам никакво отношение към правенето на ножове), но чух отзиви от майстори за интерес към продукта.
Гравьорната - само надникнах веднъж, имаше няколко човека вътре, но всичките имаха отношение към гравирането - едни показваха, други се учиха.
Бирата и паркирането - всеки знае себе си и е въпрос на съзнание и възпитание.

rosenmina
Мнения: 51
Регистриран на: 02 Апр 2018, 22:19
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#81 Мнение от rosenmina » 17 Май 2019, 11:34

Здравейте,
Миналата година не можах да отделя средства и време за да посетя, и с нетърпение очаквах таз годишния. Опитах се да се запиша на много късен етап /не влизам често във форума, и не знаех, че бройката за записване е толкова малка-това си е мой проблем/. Искрено се надявам Бельй да не чул моя коментар за руския език - наистина трудно разбирам, а въобще нищо не мога да кажа. Когато ми се наложи да общувам с него, бърборих без да искам на английски и останах с усещането, че се засегна. Ако е така-съжалявам! Общото ми впечатление: много голям интерес - много малка възможност да бъде задоволен. Еснафа е страхотно място, но няма потенциала да поеме толкова много хора. Така, когато има желание човек да погледа някъде, започва едно залягане и подскачане, както във времето когато бях двойно по-нисък. Моя личен интерес беше най-вече в областта на огнището. Искаше ми се да видя неща които аз правя или съм се опитвал да правя, ама не съм успявал. 90% от изкованите неща бяха шинички /няма нищо лошо в шиничките/, и съм благодарен на майстора дето направи нещо по-разчупено - с вградена ядка. Хубаво беше да видя, как го прави някой друг и къде бъркам. Бих се радвал да видя и ковашка заварка. Дори да не е дамаска, или сан май, а най-обикновени два детайла заварени. Бих се радвал да видя повече техники - цепване, усукване, преплитане или каквото там правят баш майсторите. Пак отбелязвам, че дори и да имаше такива интересн неща, едва ли щях да мога да изгледам всичко, понеже пространството беше малко. Направи ми впечатление, че предпазителите изключват честичко, ама няма как да е когато толкова машинария е накачена към стандартна ел. инсталация. може би линия, пусната специално за събитието от Енергото, с необходимия капацитет би решила проблема. Ако догодина сме живи и здрави, и сме налични за следващия Пленеръ, нямам против пак да ме цаните пак за скараджия :) Иначе хубаво беше и ей-не пипайте бирата! Не бирата напива хората - хората се напиват с бирата!

Аватар
vlastelin
Мнения: 1868
Регистриран на: 10 Дек 2012, 18:26

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#82 Мнение от vlastelin » 17 Май 2019, 13:56

nikolai vasilev написа:
16 Май 2019, 21:21
Евгени! Този форум замря след миналогодишното Ти мероприятие!!!
Така ти изглежда само.
Faber est quisque suae fortunae

dipetrov
Мнения: 147
Регистриран на: 24 Апр 2014, 22:36

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#83 Мнение от dipetrov » 17 Май 2019, 16:16

Евгени, искрени благодарности за това което правиш !!! Предай благодарности и на гостите за желанието и търпението с което споделиха знанията си с нас.

Ще става все по добре!!!

vesko
Мнения: 1548
Регистриран на: 18 Сеп 2014, 20:13
Местоположение: Стара Загора

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#84 Мнение от vesko » 17 Май 2019, 21:17

За мен пленера е едно много приятно изживяване и винаги ми харесва.
Емоцията от първия пленер няма как да се повтори. Нямаше програма ,табелки с имената и т.н. ... и мина ей така на един дъх ,за един миг.
Тази година наистина имаше два големи минуса ,отношението към гостите и към домакините ,не трябваше да задръства ме улицата .Човека с кожата беше с кола ,а не с бус и негова кола беше една от десетте паркирали от двете страни на улицата и на тротоара.
За снимките много хора качиха и качваха по време на пленера, но във Фейсбук ,тук не качват защото е по сложно.
За ковачницата - основно работеха пет човека ,а накрая на плена разбрах че е имало и други желаещи които не са могли да се вредят .Там също трябва да измисли нещо .
Гриндерите тази година бяха по малко и поработиха повече. Заедно с мен влизаха и някои посетители ,един от тях беше Коцето (Wolf ),показах му малките гриндерчета. Не виждам проблем и посетили за малко да влизат при машините с придружител участник . Естествено там не трябва да е пренаселено заради безопасността на тези които работят.
За уроците моето мнение да не се включват в програмата в събота от 10 до 15 часа ,защото тогава е пренаселено има много гости ,има базар ,много колеги идват само за събота и докато размениш някоя приказка ,кипиш или продадеш нещо и времето отлетяло . Аз изпуснах урока на Белый .Обядвах в 3 часа. Имаше хора които си казахме само здравей как си , исках да говоря с тях , но им изгубих следите.
Гравьорната в събота наистина беше малко пренаселена ,но навсякъде беше така .Не ми остана време да пробвам машинката на украинеца ,за което съжалявам.
За звездите на баджовете ,този който я има трябва да знае какво отговорност носи и какво трябва да прави .Тези които нямат трябва също да знаят какви са правомощията на хората със звезди. За това трябва да има дискусия и да се измислят нещата.

И накрая аз ще споделя нещо лично Евгени гриндерчето беше за школата на Майсторчетата За Децата, а Те Го Заслужават .
А не за пленеръ за възрастните които в някои случаи са се държали като деца.
Защо мисля така по големите дечица вече ги виждам от няколко години ,натрупали са опит и вече могат да минат на следващото ниво и лека по лека да започнат да използват някои машинки .Малкия гриндер може да е една от тях.

Най-хубавия момент за мен от този пленер който няма да забравя беше реакцията най малкото момиченце от майсторчетата ,когато каза че няма да има въпроси "усмихна се сви юмруче и каза ииеес" ,беше толкова щастлива .... Безцено ...


V.K.
Мнения: 600
Регистриран на: 17 Сеп 2012, 21:14
Местоположение: Троян

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#86 Мнение от V.K. » 18 Май 2019, 22:51

Като се замисля, може да е полезно всеки участник да упомене секцията ,в която ще работи и какво точно ще прави, или ще опита да направи. По този начин старшите на секции ще могат по-добре разпределят задачите си и да съблюдават случващото се да е полезно и съзидателно.

Стефан Чаков
Мнения: 173
Регистриран на: 19 Апр 2015, 09:27

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#87 Мнение от Стефан Чаков » 19 Май 2019, 09:54

Доста се колебаех преди да пиша тъй като не съм член на еснафа нито пък съм активен във форума ,но при всичките ми кусури си обичам занаята и
считам че е крайно време "да си кажем байно кривиците".

Най-напред искам да кажа ,че пиша това със цялото си уважение към колегите и че със писаното не искам да обидя когото и да било.Моите препоръки са следните:
1 "Ковачницата " е разположена в етнографски комплекс ,но така да се каже не е съобразена с духа на времето,самата работилница като постройка не се връзва но това е най-малкия дерт.Много пъти съм казвал че нищо в работилницата не е направено като хората защото тия които са го правили в повечето случаи не са имали такъв близък контакт със старите майстори и просто не знаят кое как се прави въпреки че са имали доброто желание да го направят.
2.Трябва да се намери и купи нова наковалня(готов съм да помогна с пари),тази на която работите е мека и не става и освен това при фрезоването има плосък участък на облия рог който не трябва да го има понеже пречи на работата.Много пъти съм казвал че трябва да е обърната със облия рог към огъня защото по-често се ползва(ма като си пеееш Пенке ле че кой ли те чува :( ).Това го казвам не защото аз така работя или защото ми е кеф ,а защото така е редно и изпитано във времето.Да не споменавам че не е и захваната към пъна както трябва.
3.Огнището е пълна пародия и трябва да събори и направи наново и смея да твърдя че е правено от човек дето си няма хал-хабер от ковашка работа,които са идвали у дома са виждали моето и знаят за какво става въпрос.
4.Има нужда от хубаво ковашко менгеме(има в продавалника).
5Има нужда от инструменти ,които са нужни покрай огъня-ръжен ,кука, шиш ,пробои,секачи и пр. които могат да се изработят на място.
6 .На последно място но не и по важност считам че е крайно време да се съберем колегите -тия с документ и моя милост за сега без такъв и да направим една среща с показно за да ви предам това което аз съм научил от старите хора.Пак казвам с С ЦЯЛОТО МИ УВАЖЕНИЕ колеги може да сте ДОБРИ НОЖАРИ,но сте СЛАБИ КАТО КОВАЧИ и колкото пъти съм идвал с 1-2 изключения съм гледал не как се КОВЕ а как се МАЧКА и БИЕ желязото и е срамота защото телевизията ви снима и хора идват но не могат да видят как се работи желязото а гледат как някой пердаши с чука и се прави на майстор.

Надявам се да не съм обидил някой с изказването си и съм готов да помогна със съвет ,труд и пари колкото мога за станат нещата както трябва.

Аватар
woody
Мнения: 7233
Регистриран на: 06 Дек 2008, 22:15
Местоположение: София

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#88 Мнение от woody » 19 Май 2019, 19:58

Съгласен сам с посочените от Евгени "кривици" на пленера тази година. Каквото било, било. Мислейки си за следващия, ми се струва, че трябва да има отговорник за всяко едно от местата, където е наблюдаван проблем. Ковачница, гриндери, чардака, улицата, гравьорно... Не върви някак само да чакаме всичко да ни дават на готово и да не ни пука за нищо. В тази връзка предлагам кандидатурата си за догодина, на място, където Гената реши, че ще съм най-полезен. Нямам никакъв проблем, ако трябва да се справям с паркиращите на улицата или се наложи да изтъркалям Митев от чардака. :D (прощавай Митев, ама знам че носиш и на кудош.) Та тъй. Имаме достатъчно време, за да го измислим как да стане по-добре следващия път. Колкото до демонстрациите, успях да споделя поне със седем души разни неща, които бяха ценни за тях, ама на другите даже няма да им е ясно, това пък какво е. Тъй че, струва ми се за тая работа може да се задели тихо кътче в другия двор. Който се интересува ще отиде да гледа.... Или пък по-можещите ще си отделят по някой час дневно за консултации и отговори на въпроси.
Струва ми се, че и още хора ще могат да споделят идеи, за да не бъде само Гената на топа на устата и да направим нещата както трябва следващия път. Струва ми се също, че тази среща е една от най-ценните ни придобиввки и не трябва да я засираме.
Пътечка към сайта ми:............... http://www.mk-jewel.com/index-bg.html[/url]

rosenmina
Мнения: 51
Регистриран на: 02 Апр 2018, 22:19
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#89 Мнение от rosenmina » 19 Май 2019, 20:26

woody написа:
19 Май 2019, 19:58
Или пък по-можещите ще си отделят по някой час дневно за консултации и отговори на въпроси.
Струва ми се, че и още хора ще могат да споделят идеи, за да не бъде само Гената на топа на устата и да направим нещата както трябва следващия път. Струва ми се също, че тази среща е една от най-ценните ни придобиввки и не трябва да я засираме.
Ти отделяш ли някой час дневно за консултации ? И Шоп ли си/че нещо такова ми се върти, поради редкото посещение на форума/? ИЗвинявам се, че туй е без връзка с Пленеръ :)

Аватар
tinko
Мнения: 2873
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Ножарски пленеръ Сопот 2019

#90 Мнение от tinko » 19 Май 2019, 20:46

Мисля, че няма нужда от сарказъм а от помощ. Кой с каквото може да помогне. Има отговорни членове на форума които могат да поемат повече ангажименти и отговорности с които могат да се справят на определени работни места и да са отговорни за това, просто трябва да се добави още една категория или по скоро отдели една част от участниците /участник-наставник/. На мен също ми направи впечатление, че в зоната за участници влизаха доста "неучастници" но за да може да контролираш трябва да си упълномощен а не да се тълкува като високо самочувствие, защото не липсваха и хора повярвали си, че са много навътре в материята и заблуждават да околните.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Публикувай отговор