Съществуват брадви с най различни форми съобразени с функцията им, като аз на първо място искам да засегна най-разпространената по форма брадва у нас - тази с с Г-образното острие.
Когато тази пролет започнах да се интересувам повече от теорията на брадвите установих доста изненадано, че брадвите с Г-образна форма вземат началото си от Bикингите(от VIII век), където са служели като бойна брадва.

Ровейки още повече се оказа, че формата при викингите най-вероятно е производна на известната в миналото "Франциска" - бойната брадва на Франките(V до IX век от нашата Ера).
Франциска.
Бойна брадва с тегло между 200 и 1.300 г.,използвана за хвърляне от около 10-12m.

http://www.axtwerfen.de/_20010102-1400_ ... __DEUT.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
~ дотук с теорията ~
Незнам освен циганите кой друг ги произвежда нашите брадви в БГ, имало ли е преди завод или фабрика някаква. Стоманата съдейки по качествата и е нискокачествена въглеродна която доста бързо става брутално тъпа. Понеже не съм много информиран изказвам само личните си впечатления. При мен често играе точилото ако сека повече клони с моята щатна бройка:

тегло с дръжката 350-400gr.
Напоследък след сигурно десето или дванайсто поред гледане на Последният Мохикан и Патриота(с Мел Гибсън) реших да си взема едно томахавкообразно брадве за да го размахвам за кеф по реки и балкани когато съм си в БГ

Я вкарайте малко информация за различните брадвета и ако може и за тия нашите българските.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~