Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

Какво е нужно в работилницата за да правим ножове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Във "Машини и инструменти" се обсъждат всички машини, инструменти и приспособления, необходими за ножарството.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!
Съобщение
Автор
nicksona
Мнения: 15
Регистриран на: 12 Ное 2016, 23:07

Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#1 Мнение от nicksona » 12 Ное 2016, 23:37

Предистория(може да пропуснат нетърпеливите):

Здравейте. От край време се опитвам да наточа кухненските ножове. Пробвах със скапано електрическо точило, което се оказа пълен боклук, бруст двустранен, с който не успях(първия път успях, ама се оказа късметът на начинаещия, а и ножа не беше напълно тъп) - много търкане за нищо, минишлайф с който наточих ножовете до рязане на хартия(може би и вестник) с една диамантена приставка. Пробвах с приставките с камък, както и с дисковете за рязане, но нещо не се получи добре. Оказа се че диамантите за нула време на 9000 оборота оправиха нещата, но поради липсата на упора и стабилност не си срязах нищо де, но прецаках малко острието на единия от ножовете, а другия има леки нащърбвания - в крайна сметка и двата режат добре.

Основна цел:
Бързо острене на скапани кухненски ножове (неръждавейка) до степен идеално рязане на лист, може и вестник.

Въпроси:
Чуденката ми е между Rider RD-BG01, Rider RD-BG02, RD-BG03 и RD-BG05 - кой от трите боклука ще ми свърши работа? Естествено бих си купил най-евтиния, но дали изобщо тази боклуджийска марка си заслужава, т.е. дали RD-BG01 е боклук от типа "не изпълнявам основната си функция като хората". Имам и въпрос, дали съществува машна, подобна на шмиргел или камък за шмиргел с диаманти и от къде мога да го купя? Поддръжката на лентов шлайф при RD-BG05 (и като цяло) лесна ли е, т.е. откриването на шкурките за метал (от София съм) и като цяло шкурките колко бързо се износват и изобщо със този тип "автоматична шкурка" така да се изразя могат ли са се постигнат добри резултати? Редукционния шмиргел с какво се отличава от другите и използва ли се ефективно при заточване на кухненски ножове (някъде четох, че се намалявали оборотите на второто колело - това помага ли при заточване или не).

Аватар
Acho
Мнения: 470
Регистриран на: 13 Фев 2015, 14:12
Местоположение: Харманли

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#2 Мнение от Acho » 13 Ное 2016, 01:24

Здравей и добре дошъл във форума, не е зле да се представиш в съответната тема ;) .
А иначе, ако ръцете ти израстват от правилното място ще се справиш и с евтиния. Иначе има и още по-лесен начин. Има едни лентови шлайфчета (много мънинки, лентите им е около сант широки и не знам колко дълги. Ръчни са) с които си точехме ножовете когато бях дюнерджия. Та тези шлайфчета са с фиксиран ъгъл и трябва да си много зле за да объркаш работата. Ще потърся и снимка на въпросните шлайфчета, но не сега, че бирата ужадня :P
*DRINK*
Последно промяна от Acho на 13 Ное 2016, 01:26, променено общо 1 път.
Ars longa, vita brevis.

Аватар
tinko
Мнения: 2858
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#3 Мнение от tinko » 13 Ное 2016, 01:25

На долния етаж ми е работилницата и кухненските ножове не са стигали до нея, а с някакво неизвестно брусче наследство незнам откъде с два грита, ползвам само по ситния ама редовно. Имам ножове изядени с около 1/3 и от 15 години точени само на това камъче. Брусчето и то е подравнявано 3-4 пъти.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

universum
Мнения: 68
Регистриран на: 29 Юли 2012, 10:12
Местоположение: Варна

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#4 Мнение от universum » 13 Ное 2016, 07:16

Колега, кухненските ги точа с двустранен брус. Е после и по-фин такъв. Но и двустранен стига, за да режат хартия.

Добре е да си вземеш качествен такъв на първо време. Comet или на ЗАИ Берковица от Практикер или друг магазин. Кат са много тъпи, първото заточване ще отнеме повече време. После ако се ползват разумно и се точат всеки месец, няма да е баш така.

С шмиргел вероятността да повредиш острието е по-голяма.
Иначе като прочетох темата видях това:
http://raider.bg/c/shmirgeli-i-mashini- ... -bg06-1175

С регулиращи се обороти би било подходящо и ще спести досадно търкане.

И още нещо се сетих. Не си споменал какви ножове се опитваш да заточиш. Има разни боклуци, които мястото им е кофата и точенето им е досадно. Ако изобщо се заточат се тъпят с поглед.

nicksona
Мнения: 15
Регистриран на: 12 Ное 2016, 23:07

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#5 Мнение от nicksona » 13 Ное 2016, 11:30

Благодаря за отговорите до сега, но не бяха много ползотворни. До тук разбрах, че трябва да се върна в желязната епоха и да търкам на камък или пък да въртя ръчен лентов шлайф, както най вероятно са правили преди 1832 г. и създадения от William Sturgeon електрически двигател, но имайки се в предвид, че шкурката е създадена през 1921 г., а и първия патент за лентов шлайф е публикуван през 1969 г. - надали се е практикувало дълго време, единствено явно се използва за пестене на пари, но в същото време губене на най-важния ресурс - време. Мене ме касае най-вече въпроса с нанодиамантения диск или машината подобна на шмиргел, но с диамантени дискове. Четох във форумът една тема, в която пич обяснява как си дал солингер ножа на точилар и той му го минал с шмиргела и после с кече шайба и зелена шлайф паста го полирал до бръснене на косми. Мислите ли че някой точилар ще си губи времето с вашия нож точно и ще търка на ръка, независимо дали това е евтин или скъп нож. Шлифовалката ми се регулира от 3000 до 9000 оборота - обяснил съм че проблема е в стабилността на държането по време на точене. В къщи нямам нито шмиргел, нито лентов шлайф и за това сега искам да си взема нещо, което ще може да използвам и за други цели, не щото видиш ли съм решил да не давам пари по точилари, пък и не си заслужава да дам 4 лева за нож дето струва 8 от кауфланда примерно. На едно място пак в този форум някой беше обяснявал, че тези комбинирани шмиргели с лентов шлайф били за дърво (лентата), а не за метал. Все си мисля, че имам един стар твърд диск 3.5 инча, дали не мога по някакъв начин да му сложа един диамантен диск от евтините и да оправим нещата, ама после си мисля къде ще сравняваш 5 вата с 150 примерно. То само минишлайфа ми е 135 вата. Та в момента съм раздвоен между закупуване на комбиниран шмиргел с лентов шлайф или по-евтин и от едната страна слагане на кече диск и мазане с шлайф паста, ама дали от центробежните сили няма да избяга шлайф пастата се чудя, или то трябва да се сложи отстрани на диска и там да се полира :| . Ще направя тест тия дни и ще дам ножа на точилар да видя какво ще направи, но през делничните дни все не ми остава време. Съжалявам, че пиша в този форум, понеже повечето явно са свикнали да точат на ръка, но не открих форум "шмиргелбг". Има една поговорка "Мъж, който не може да си наточи ножа е като жена, която не може да готви". Не е уточнено как и колко добре да се наточи този нож, пък и аз в къщи готвя, ама жената не точи ножовете - тя се точи само за срещи с приятелки :D . Някой пак във форумът беше казал "Диамантите са най-добрият приятел на мъжа" - съгласен съм, че вършат идеална работа, но безспорно най-добрият приятел на човека си остава жената :D . А ония ден прозрях защо мъжете сме винаги виновни - когато един мъж сбърка казваме, че е сгрешил, когато една жена сбърка казваме, че работата ѝ е недоклатена, като за последното кой според вас е виновен :D

Аватар
tinko
Мнения: 2858
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
Обратна връзка:

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#6 Мнение от tinko » 13 Ное 2016, 13:49

Щом си мераклия. Гриндер с инвертор като линейната скорост да пада до към 3 м/с. и комплект шкурки като най ситната да е Р2500 и после на същата такава слагаш шлайф паста и полираш режещия ръб. Така ще имаш голямо разнообразие от гритове и скорости а ако държиш и диаманти да има слагаш диамантена паста на колана за полиране.

Не разбрах само патента на шмиргела от коя година е? Щом има камъни за заточване с цена на няколко шмиргела за един камък с размер примерно 10х4х2 см. явно все още имат своите предимства.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

DIKISANA
Мнения: 537
Регистриран на: 14 Юни 2014, 13:17

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#7 Мнение от DIKISANA » 13 Ное 2016, 14:12

Никсън ,
Имай търпение да почетеш темите за заточване тук и много неша ще ти се изяснят .
Аз не съм голям специалист , но съм чел доста , а и доста съм точил , затова ако искаш приеми и от мен нещо :
Накратко : Не си мисли , че с камък и на ръка става много бавно , особено ако ще точиш не скъпи кухненски ножове : От опит - с един диамантен двустранен брус заточвам 4 кухненски ножа до прилична острота за 15мин , вярно с машина е по-лесно , но лентовия шлайф и изобще машините без фиксирани ъгли за точене искат повече опит и ръка .
Има и такива специални за заточване , но хубавите не са евтини , затова е важно и каква сума си решил да похарчиш , защото според мен не е оправдано да вложиш 150-200лв за система за заточване или машина а после да точиш някой нож за 5лв един път на 2 месеца .
На Райдер - шмиргела с лента от едната страна е добър вариант също като на мястото на шмиргеловият диск сложи кече за полиране .Лентата е с размери 610х50 и я продават на много места .
Щом си от София , може като направим някоя сбирка (ама кога ще стане то) да дойдеш и да видиш на живо с камъните как се точи .

universum
Мнения: 68
Регистриран на: 29 Юли 2012, 10:12
Местоположение: Варна

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#8 Мнение от universum » 13 Ное 2016, 15:35

Човекът си е решил, че ще е шмиргел. Вие да сте видели нещо по-убаво от шмиргела.

Аватар
martin_yy
Мнения: 340
Регистриран на: 25 Дек 2014, 01:01
Местоположение: Русе

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#9 Мнение от martin_yy » 13 Ное 2016, 16:28

Ако ще избираш между тези райдери, моя съвет е да си вземеш комбинирания шмиргел с лентов шлайф, шкурки има в практикери, бриколажи и подобни, стават и за метал пробвал съм ги. Все пак имай предвид, че на него има голяма вероятност да си съсипеш ножовете, нещо което ако точиш на ръка е много по-малко вероятно. Между другото точенето на ръка не е много по-бавно от точенето на шмиргел или шлайф, но както казах рисковете за ножа и пръстите ти са минимални, а ти ако на ръка не можеш да се справиш гарантирано и на шмиргел няма нищо да постигнеш. Дори мисля че е много по-лесно да обърнеш белгията от другата страна и да почнеш да жулиш отколкото да сменяш шкурките на лентовия шлайф. Дето се вика ти докато си сменяш шкурките на шлайфа аз ще наточа два ножа на ръка да бръснат с лек зор. След това само си измивам камъните, подсушавам и прибирам, с машината не е толкова просто и чисто. Ако твърдо не искаш камъни погледни и Lansky 4-rod LCD5D или Lansky TB 2D2C, с това ще точиш прилично колкото и да са ти вързани ръцете (все пак не очаквай чудеса), пък е лесно и компактно.

П.П. Не си оставяй ножовете да се затъпят, ако редовно ги точиш ще ти отнема макс по 1-2мин на нож да го докараш до добра кухненска острота.

Аватар
martin_yy
Мнения: 340
Регистриран на: 25 Дек 2014, 01:01
Местоположение: Русе

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#10 Мнение от martin_yy » 13 Ное 2016, 16:36

Сега пак изчетох първия ти пост и обобщено си написал следното: търсиш боклучав, евтин инструмент с цел заточване на скапани, евтини ножове, защото си пробвал с някакво скапано точило и нищо не е станало. Пробвал ли си да спреш да си даваш парите за скапани неща и да си купуваш нещо поне средно качество? Като се замисля вероятно няма да останеш удовлетворен от отговорите, които ще получиш тук. Може би трябва да пробваш в бгмама :D

limonad13
Мнения: 527
Регистриран на: 26 Окт 2010, 21:02
Местоположение: Варна

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#11 Мнение от limonad13 » 14 Ное 2016, 00:22

Когато ножът струва 8лв а точиларят иска 4лв, и ти нямаш желание да се занимаваш с жулене на железа. Никакво точило няма да ти свърши работа, хвърляш ножът и взимаш нов. Иначе неща които ще ти свършат работа са всички неща изброени от колегите, а кое и кога и как е измислено и изобретене няма никакво значени няма ли желание да се свърши работата.
" Госпожо то и тати може и аз мога но козата си сака пръч"

Аватар
martin_yy
Мнения: 340
Регистриран на: 25 Дек 2014, 01:01
Местоположение: Русе

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#12 Мнение от martin_yy » 14 Ное 2016, 00:57

То и колелото е измислено преди мнооого години ама още го ползваме...

Аватар
mitaka76
Мнения: 284
Регистриран на: 29 Яну 2010, 00:24

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#13 Мнение от mitaka76 » 14 Ное 2016, 03:18

Причината да се заточва ножа на ръка е липсата на риск да прегрееш острието в частта където се ползва. Всички въртящи - ротационни и лентови абразивни инструменти, които работят на сухо прегряват много лесно стоманата и ако нямаш съответно опит с работа с такива уреди, или както в случая искаш да става бързо, нанася щети по острието. Другия минус - бързото отнемане на материал, съответно бързото изтъняване широчината на ножа - предполагам си виждал ръкохватки със стърчащо подобие на игла от тях. От друга страна - за евтините кухненски подобия на ножове, които рядко надхвърлят 50-52 единици твърдост по Рокуел това не е от съществено значение, впредвид цената им. Качествените диамантени инструменти са скъпи. Диаманта сам по себе си не е скъп - братята китайци от две десетилетия държат лидерство в производството на монокристален промишлен диамант, и доставят на всички производители вече, та диаманта си е диамант, но е важно какво го крепи - никелвръзката не издържа и на 200 градуса примерно, смолите изобщо не трябва да работят на сухо, металвръзката и тя е няколко вида... мисълта ми е че няма пълно щастие :D Три години съм работил в един завод в Крън на преса и съм пресовал какви ли не диамантени инструменти. Качествен диамантен инструмент за малко пари няма. И още нещо - една работа се върши или хубаво, или бързо.
Целта оправдава средствата

Франко
Мнения: 305
Регистриран на: 30 Яну 2016, 10:36
Местоположение: Бургас

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#14 Мнение от Франко » 14 Ное 2016, 14:20

относително евтино и дълготрайно нещо, което ще върши работа е китайска точилка с фиксирани ъгли. дори и с нейните си камъни (освен ако не са много криви) един ТЪП кухненски нож почва да реже хартия след 10мин точене - казвам го от опит :-[
мисля, че кубинеца предлагаше такива; на keridi е по-хубава

poison25
Мнения: 548
Регистриран на: 28 Яну 2011, 18:51
Местоположение: Пловдив, България

Re: Съвет за шмиргел за заточване на кухненски ножове

#15 Мнение от poison25 » 14 Ное 2016, 20:58

Някой да го прати накрая да вземе един Тормек с всичките му представки и да не се мъчи човека на ръка. *DRINK*

Публикувай отговор