Франко написа:такава тема ще е хубаво да има - информацията за студеното е много пръсната из форума.
според руските ножоправци, криото има смисъл когато стоманата има нужната "химия и физика" .... мисля, че въпросната стомана няма да стане с по-добри качества с криообработка
И защо мислиш така колега?

Не мисля, че темата с дяволското ми ножче (
![]:-> ]:->](./images/smilies/aq.gif)
) е мястото да обсъждаме криото на 1.2379, но ще кажа две думички само за общи сведения. Отварям само една скоба (и тука още една(не се заяждам с теб Франко) имам азот и дет се вика ако искам и 65Г ще ръгам вътре, но си прав:защо ако е пълна загуба на време). Казах, че има доста изписано в интернет и на който му е необходимо ще намери информация, и въпреки това ще paste-на нещичко само за 1.2379. Целта на криото не е само по висока твърдост. Има и общо с износоустойчивоста, податливоста към ръждясване за някой стомани който са на ръба от към хрома- в случая с 1.2379 знаем процентното съдържание на Cr и трудно ще я наречем неръждаема. Та директно на общото сведение..няма да превеждам:
Percentage Increase in Wear Resistance after Cold Treatment and Cryotreatmen:
Material..................Materials that showed improvement.............Cold Treatment in %(сух лед).................Cryotreatment in %(течен азот)
1.2379........................High carbon/chromium steel.............................316...................................817
Това е само за wear resistance-ът. Иначе дава и по висока твърдост но аз лично не съм я гонил. Сега горното може да се отнася за по големи детайли, но не мисля, че няма да подобри и качествата на един нож да речем. Виж при 440 стомана вече процентите са съвсем нищожни ама аз лично пак ще я ръгна сигурно в дюара

. Поздрави