Nitecore Digicharger D4

Всичко, което ви е нужно за по-доброто пребиваване сред природата.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
marcinkov
Мнения: 176
Регистриран на: 07 Апр 2013, 20:39
Местоположение: Бургас

Nitecore Digicharger D4

#1 Мнение от marcinkov » 26 Авг 2014, 20:08

Nitecore Digicharger D4 е нов модел (лято 2014) универсално зарядно устройство за акумулаторни батерии. Спрямо своя популярен предшественик IntelliCharger i4, новото устройство разполага с голям цифров течнокристален дисплей, на който се показват всички параметри на зарядния процес. Устройството пристига в красива кутия в която освен самото зарядно има и захранващ кабел, както и упътване и гaранция, която е две години за България.

Изображение
Изображение

Като към комплекта от фирмата вносител бяха прибавили и литиево-йонен акумулатор от типа 18650 на фирмата Brillpower с максималния за този клас капацитет от 3400 mAh.

Изображение

Микропроцесорът на Nitecore D4 автоматично разпознава типа на поставените акумулатори (NiCd/NiMH или Li-Ion/LiFePO4) и активира съответния заряден алгоритъм (-dV за NiCd/NiMH и CC/CV за Li-Ion). Четирите гнезда на устройството са независими едно от друго и можете да зареждате на всяко от тях различен тип и размер акумулатор.

Зарядните гнезда на Nitecore D4 са с променлива дължина и позволяват поставянето на различни размери акумулатори:

Изображение


•26650 / 22650
•18700 / 18650 / 18490 / 18350
•17670 / 17500
•16340 / 14500 / 10440
•C (R14) / AA (R6) / AAA (R03) / AAAA


Технически параметри на Digicharger D4
•Захранване:•110-240VAC 50/60Hz 0.35A max
•12VDC/1A (като опция се предлага адаптер за автомобилна запалка)

•Заряден ток:•750 mA на канал (при зареждане на 1 или 2 акумулатора)
•375 mA на канал (при зареждане на 3 или 4 акумулатора)

•Максимално зарядно напрежение:•1.48V ±1% (за NiCd и NiMH акумулатори)
•4.2V ±1% (за Li-Ion ICR/IMR акумулатори)
•3.7V ±1% (за LiFePO4 акумулатори)

•Габарити и тегло:•143×99×36 mm (Д×Ш×В)
•239 g (без батерии и захранващ кабел)

Изображение
Изображение

На преден план изпъква доста качествения и голям течнокристален дисплей, който се явява и основната разлика спрямо своя предшественик IntelliCharger i4, като всичката ни нужна информация за зарядния процес бива изобразена ясно и отчетливо с доста добър контраст и осветеност. Съответно всичката тази красота има и един отрицателен аспект, а именно нивото на отделяната топлина от устройството, която съответно е и по-голяма заради дисплея. Тук инженерите на Nitecore са се постарали да редуцират тази топлина посредством формата и оребрението на устройството, като за препоръчване е да се държи по време на зареждане върху твърди и гладки повърхности, което важи и в пълна степен за съвременните лаптопи.

Изображение

На снимката се вижда и входа за захранващия кабел, който присъства в комплекта, като има и опция за адаптер за автомобилна запалка.

Изображение

От дясно на устройството са разположени и двата бутона за управление горния е с надпис SLOT, докато този под него е с надпис MODE. На снимката не се виждат много отчетливо надписите, като същото важи и при наблюдение на живо.

Изображение

От долната страна се виждат четирите много добре направени гумени крачета за по-добра стабилност и против приплъзване, както и ТТ данни на зарядното.

Изображение
Изображение

При включване в контакта дисплеят и всички индикатори за батерията светват и се провежда бърз тест на устройството и след неговия край се изписва на дисплея и името на продукта и се влиза в режим на изчакване.

Изображение

Ако не се поставят батерии в рамките на една минута устройството влиза в така наречения Eco Mode и дисплея се затъмнява автоматично. Ако по времето на този режим бъдат поставени батерии, просто се натиска някое от копчетата за да светне дисплеят.

При поставяне на батерия или батерии, всеки слот ще мине бърз тест на дисплея в последователност на деленията от долу нагоре, след приключване на теста се минава в режим на зареждане, ако се поставят неправилно батериите индикатора ще засвети бързо и многократно и ще се изпише "Err", един вид предупреждение да поставите батериите коректно.

По време на зареждането индикатора за батерията ще мига ритмично за да оказва че протича зареждане, дисплеят също ще показва и настоящото напрежение на батерията, последвано от големината на зарядния ток и изминалото време на зареждане в минути. Натискайки страничния бутон MODE ще се изреждат същите данни в същата последователност при всяко натискане на бутона. На дисплея се изобразява и информация за химията на определения тип акумулатор който е поставен.

Изображение
Изображение
Изображение

За да видим информацията за всеки слот поотделно се натиска бутона SLOT и с всяко негово последващо натискане се преминава към информацията от следващото гнездо(слот), със стрелкичката се означава и на кой слот се следи в момента зареждането. След приключване на зарядката мигането на индикаторите се преустановява и те засветват неподвижно.

При зареждане на едно или две гнезда големината на зарядния ток е 750 mА, а ако се прибавят и третото и четвъртото, то големината спада до 375 mA.

При зареждане на NiCd и NiMH , както и на литиево-йонни акумулатори от типа 14500 и 16340(RCR123) е желателно да се намали големината на зареждащия ток, като се поставят три или четири батерии за да се свали големината до 375mA или чрез бутона SLOT се избира от вас гнездо и след това това чрез задържане за повече от една секунда на бутона MODE се преминава в LOW режим(300mA), като това бива изобразено на дисплея. За да излезете от ниския режим(300mA) просто повторете процедурата с задържането на бутона MODE за повече от една секунда и оригиналните настройки ще бъдат върнати.

Устройството е съвместимо с набиращите популярност акумулатори тип LiFePO4 с номинално напрежение 3.2V, но трябва да се настрои ръчно, за да ги зарежда. Всички останали типове акумулатори (NiCd, NiMH и Li-Ion) се разпознават автоматично.

Друга приятна екстра е че чрез задържане на бутона SLOT за повече от една секунда се изключва автоматично подсветката на дисплея, за да не пречи във тъмното и за да се спи спокойно без излишно светене и блестене в очите на спящия. За да светнете дисплея отново повторете същите стъпки.

Част от информацията и текста е взета от сайта DCPOWER.EU

Аватар
suckerpunch
Мнения: 25
Регистриран на: 21 Авг 2014, 19:30

Re: Nitecore Digicharger D4

#2 Мнение от suckerpunch » 01 Юли 2016, 10:05

Имам същото зарядно, наистина няма аналог. Препоръчвам го!

Orlov
Мнения: 328
Регистриран на: 03 Май 2016, 10:20

Re: Nitecore Digicharger D4

#3 Мнение от Orlov » 06 Юли 2016, 19:04

suckerpunch написа:Имам същото зарядно, наистина няма аналог. Препоръчвам го!
Да потвърдя казаното от колегата.
В момента друга фирма е представител за България. Ето линк:
https://batteryservice.bg/produkt/zarya ... harger-d4/
„Човек вижда толкова, колкото знае.„ - Гьоте

Публикувай отговор