Из Северозападо

Мястото за лаф-мохабет, и други теми.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
vlastelin
Мнения: 1868
Регистриран на: 10 Дек 2012, 18:26

Из Северозападо

#1 Мнение от vlastelin » 01 Авг 2017, 00:54

Случи ми се това лято да се 'поразходим из онази колоритна част на България дето и викат Северозападо. Съвсем набързо успях да се докосна до хората в онези райони, повече се интересувах от истории и забележителности. Тотално съм очарован, дали от продължителното взиране в монитори и бетонни сгади през последните години, но нещо се пукна в мене последните години и ме сърби яко. Не ща градове, не ща хора, ебем ти технологиите и храната. Та така ходихме из паркове, градини, горски местности и пещери като зомби и попивах всеки цвят и мирис и вкус и истории на местните колорити.
Пърата спирка беше в Монтана. Малко, китно градче, минахме само по центъра, но беше в ремонт и се отказах да снимам. Историята на града няма да ви разказвам стар римски град и т.н. Единственото, което ме порази като мълня е разговора на по-възрастните ни спътници. "Старото му име е Михайловград." Е те тука избухнах в смях щот се сетих за изригването на лирическия герой и по-точно „Ебаньееее-е-е-ееее Миайловграааааад... ваща макя збръканаааааааа...” На кой то му е интерсно може да си намери " Дневник на панелните блокове" на Никола Крумов. Кат' да е. Русенци се впечатлиха от пешеходната зона, аз не. Толкоз за тях.

После потеглихме към Белоградчик, с интересното мотото "Вечен и млад". По време на нашето посещение в района имаше летен оперен фестивал "ОПЕРА НА ВЪРХОВЕТЕ – БЕЛОГРАДЧИШКИ СК0ЛИ" 2017. Това е пряко свързано с едно преживяване по-късно. Уникално място има нужда от много време за да се обходят скалите, красота, чист въздух и много ведри хора. Да спомена, че от известно време имаме в рода си хора от този край. По-точно селата Върбовчец, Орешец, Боровица. Така наречените "торлаци" от областта Торлакия
Имало едно време едни достойни, горди и непокорни хора. Има ги и сега. Наричат ги торлаци. Хората с белите дрехи, бели като снега по Балкана и босилека в момината градина. Те живеят в дивно място, там, където планината докосва небето, там, където започва безкраят! Наричат ги торлаци.... Хора мълчаливи, затворени, чудати. Те откриват душата си в своите песни, весели и игриви като планински поток, и в хората си, буйни и лудешки като пенливо вино.
Наричат ги торлаци... Те са българска етнографска група, населяваща днешните Видинска и Монтанска област и села в Чипровско, Берковско, Белоградчишко. Торлаци живеят и в района на В. Търновско, Разградско, Шуменско, Бургаско, Сливенско; селища в Пиротско и Княжевац (дн. Сърбия), в Мариово (дн. Македония).

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Още снимки http://vlastelin1983.snimka.bg/travel/s ... 017.956599

Ние бяхме в село Дъбравка, по думите на местен селото било към 850 човека, сега запустяло има 25 души и всите са на преклонна възраст.

Пещера "Венеца"
Това беше перлата в короната на моето пътуване, като слушах приказките на спътниците ми май и за тях беше страшно интересно. Разкрита е през 1970 г. при взривни работи на кариерата, проучена е и картирана през следващата година от пещерен клуб "Бел прилеп" при туристическо дружество "Белоградчишки скали". Запечатана е до 2010г. според гида ни, мисля че е стар член на пещерното дружество. Слагал е сам част от фенерите в пещерата. Едната от залите още не е отворена за посетители, въпреки че има изградени стълища, но понеже сме маса симпатични и знаещи получихме достъп. Има свеж въздух и по думите на пещерняка не са открили друг отвор, което било загадъчно. Освен всеизвесните сталактити, сталагмити и сталактони там виреят и хелактони, ако не бъркам името им. Растат във всеобразни посоки, каквито си решат. Отнема много време и образованията противоречат на всякаква физика, за мен единственото обяснение беше някакъв микроорганизъм при положение, че няма течение и т.н. С това си предположение спечелихме достъп до новосъздадената зала от по-скорошни дъждове. Още не е отцедена и има следи от кал по образованията. Някои образования в пещерите се създават от постоянни въздушни течения. Унукални оникси, кристали, дендритни насипи и всеизвестните медузни варовикови образования. На входа раздават каски, влизнето не е съвсем безпроблемно и безопасно.
ИзображениеИзображение

На снимката отсреща се е изправил сухия Боре, нашия гид. Рядко срещан жар и плам в човек, дето разхожда туристи. Имах чувството, че проеткрива чудесата на пещерата заедно с нас. Имало е опити за вандалщини по време на обиколките, начи дупе да ви е яко, хората си защитават работата и пещерата със зъби и нокти. Не пипайте образованията, не светете с фенери, не снимайте със светкавица. Щото ще ви е тъжно. Снимките са със сапунерка без свткавица и каквото - такова. На последната снимката са сталактит и сталагмит, почти допрени. Обещахме си среща след 150 години да ги видим като сталактон.
ИзображениеИзображение
Не за последно имахме изпълнение на живо. В началото писах, че имаше оперни постановки, случайно с нас слезе певица е се получи малко от това. Да се знае че в подобни пещери влажността стига до 99-100% и влиае и на музикални инструменти и на гласните струни. Концертните изяви в Леденика и Магурата не продължават дълго защото дървото попива влагата и се измята.
https://www.youtube.com/watch?v=zEfnXjNke98
http://vlastelin1983.snimka.bg/travel/s ... 9.38164101
Следва подължение....
Faber est quisque suae fortunae

Аватар
vlastelin
Мнения: 1868
Регистриран на: 10 Дек 2012, 18:26

Re: Из Северозападо

#2 Мнение от vlastelin » 01 Авг 2017, 20:54

Пещера "Магурата"
Една от най-големите пещери в България, на мен ми се стори колосална след "Венеца", където се провирах и пропълзявах из разни тунелчета. В Магурата има следи от пещерни хора, рисунки от няколко епохи, кости от животни. Обитава се от няколко вида прилеми. Мирише яко вътре, но се търпи. Навсякъде имаше срутени скали, някои бяха с колосални размери. Има вход и изход, като изхода е с изглед на Рабишкото езеро. Върви се пеша 2км до входа за да си вземеш колата.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Рисунки от пещерата.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Част от пещерата е отцепена със стена вътре се произвежда пенливо вино.

Още снимки тук
http://vlastelin1983.snimka.bg/travel/s ... 9.38164561

Видин - Крепостта "Баба Вида"
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
На портата на Стамбол капия има табелка на около 180см от земята =-O
ИзображениеИзображение
Още снимки
http://vlastelin1983.snimka.bg/travel/s ... 9.38164759
Faber est quisque suae fortunae

DIKISANA
Мнения: 537
Регистриран на: 14 Юни 2014, 13:17

Re: Из Северозападо

#3 Мнение от DIKISANA » 02 Авг 2017, 08:00

Интересен пътепис !
*THUMBS UP*

Аватар
vlastelin
Мнения: 1868
Регистриран на: 10 Дек 2012, 18:26

Re: Из Северозападо

#4 Мнение от vlastelin » 18 Авг 2017, 23:16

Да продължа с обикалката, че много се отплеснах.
Клисурски манастир. Страхотно място, имаше нещо много "свежо" в него. Не ползвам духовно или други подобни, заради мои си разбирания, но нищо общо с Рилския манастир (обител на тараби и търгаши). Беше, зелено, подредено и миришеше на планина и чистота. А, да и беше в сериозен ремонт.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
http://media.snimka.bg/s1/5972/038188154.jpg?r=0
http://klisurskimanastir.com/

Бяхме и в Чипровци за малко, нямахме много време, че пак се изви буря. Малкия мина през музея и книжката на 100-те национални обекта набъбна. Обще взето през цялото пътуване се гласяха интересни маршрути и по възможност за оглед на местните забележителности и попълване на печати. ;) Чипровци - 3 въстания, рудници, килими и още....

Шосейния път до х. Ком.
http://vlastelin1983.snimka.bg/travel/s ... .38188156#
Въобще нямахме намерение да се разхождаме, не се бяхме подготвили с дрехи, храна и вода за преход. Глупаво от наша страна, но се качихме до старата хижа все пак, доста се замугли, задуха и слязохме надолу.

Берковица
ИзображениеИзображение

Враца... О, Враца ни посрещна с градушка като за чао... Oпитвахме да стигнем пещера Леденика, ма не знаеше с кой си има работа.
https://www.youtube.com/watch?v=YLkRJ0cHLdY
Върнахме се само щото сметнахме, че са спрели тока в пещерата до отминаване на бурята.
Страаааааашно красив балкан, през целия път седях залепен на прозореца и гледах, гледах.....
Изображение
Faber est quisque suae fortunae

TheCharmedOne
Мнения: 10
Регистриран на: 25 Авг 2017, 03:21

Re: Из Северозападо

#5 Мнение от TheCharmedOne » 25 Авг 2017, 03:32

Колкото и да е западнал нашия регион, това не променяфакта, че е много красив регион.

Публикувай отговор