Помагайте за избор на нож

Обща дискусия за фабрично произведени ножове, фирми. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
krasi_500
Мнения: 40
Регистриран на: 07 Апр 2009, 18:11

Помагайте за избор на нож

#1 Мнение от krasi_500 » 26 Апр 2009, 01:08

Така,след като ми се наложи да ходя на с приятели на чеверме установих че нямам нож под 14-15 см.Човек от компанията извади cгъваемо ножче и така сръчно режеше мръвки та чак ми стана кеф да го гледам.Аз м/у другото се бях въоръжил с А1-то и Кизляр лис,но въобще не можах да ги използвам щото ми се стори че ще изглеждам като фукльо пред приятеля с малкия нож.Та в тази насока се спрях на някои модела и ще помоля ако някой има още нещо впредвид да пише и да дава съвети.Държа остриетата да са качествени,до 10 см. и по възможност с изчистен дизайн на острието и дръжката.Харесах и моделите на Фалкнивен-F-1,TK-6,TK-2 и S-1(той май е по дълъг)
Прикачени файлове
05634354dc6019314cd96a921c6b4d13.jpg
05634354dc6019314cd96a921c6b4d13.jpg (37.79 KiB) Преглеждано 4208 пъти
71f5f2e629113ac6eb78b7ec0c277699.jpg
71f5f2e629113ac6eb78b7ec0c277699.jpg (68.86 KiB) Преглеждано 4212 пъти
36LPM.jpg
36LPM.jpg (11.59 KiB) Преглеждано 4207 пъти

tedibear
Мнения: 275
Регистриран на: 24 Авг 2008, 10:22

Re: Помагайте за избор на нож

#2 Мнение от tedibear » 26 Апр 2009, 10:26

Определено Линдер Супер Едж или Ф-1 от който съм многого доволен.

Аватар
set
Мнения: 369
Регистриран на: 03 Авг 2007, 17:13
Обратна връзка:

Re: Помагайте за избор на нож

#3 Мнение от set » 26 Апр 2009, 11:06

И аз съм харесал Линдера.

Въпросът е как е темпериран и каква е формата на дръжката.

Ако някой има ревюта, ще съм благодарен да ги сподели. ;)
Your swords, made rich
With the most noble blood of all this world.

tedibear
Мнения: 275
Регистриран на: 24 Авг 2008, 10:22

Re: Помагайте за избор на нож

#4 Мнение от tedibear » 26 Апр 2009, 11:30

Дроба има Супер Едж 2 и го беше тествал. Той да каже

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Помагайте за избор на нож

#5 Мнение от Rigor Mortis » 26 Апр 2009, 11:47

krasi_500 написа:Така,след като ми се наложи да ходя на с приятели на чеверме установих че...
Тънката ножка е готина работа. Купи си един Опинел Нр-9 примерно, докато чакаш да ти пристигне каквото си избереш. Ама му топни малко дръжката в ленено масло, щото от влагата с времето малко се подува дървото и едва ще изваждаш острието. за 20 лева е супер направо.
А иначе тънки от фиkовете са наистина линдера който си показал или buck вангард примерно(заради холоу гринда). Кершуто не съм го виждал, но с тоя флет гринд сигурно и той реже страшно. антипола хънтър май беше тоя модел.
http://www.buckknives.com/index.cfm?eve ... uctID=2925
Ама от сгъваемите ножки ще намериш най мазните резачи, щото са по 2,0 - 2,5мм дебели някои от тяx. Че има и по тънки.
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Аватар
droba
Мнения: 200
Регистриран на: 03 Дек 2007, 13:51
Местоположение: Gran Canaria
Обратна връзка:

Re: Помагайте за избор на нож

#6 Мнение от droba » 26 Апр 2009, 12:00

Не зная колко е дебел super edge-1 но двойката си е доста тлъст за размера-5 мм.Дръжката е страшно удобна,кратонена и не се хлъзга като се намокри.Закален е на 60 единици .Змятам че си заслужава парите до последната стотинка.Преди 6 години 200 лева :)
О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

VPT
Мнения: 176
Регистриран на: 14 Мар 2009, 19:14

Re: Помагайте за избор на нож

#7 Мнение от VPT » 26 Апр 2009, 12:12

Опинел са едни от най-добре конструираните ножки. Вироблока работи перфектно, при всякаква експлоатация. Вярно е, че при мокрене заяжда, но капка масло оправя нещата. Ако си вземаш Опинел- гледай да е инокс (червен печат), предвид това, че ще го ползваш за кулинарни цели *beach* Черния печат ръждясват и добиват особена миризма на желязо :D, но за сметка на това са меки и се точат изключително лесно при полеви условия. Има доста добре барнати моделчета с дръжка от маслиново дърво, розово, кост и тн. Цените са повече от приемливи *THUMBS UP*
Препоръчвам ти №10.
Опинел търпят сериозна експлоатация и ще ти служат години безпроблемно. Ако пък ги ползваш основно за чевермета-ще останат и за поколенията :D
поздрави!

VPT
Мнения: 176
Регистриран на: 14 Мар 2009, 19:14

Re: Помагайте за избор на нож

#8 Мнение от VPT » 26 Апр 2009, 12:22

http://www.buckknives.com/index.cfm?eve ... uctID=3059
още едно предложение за малък мултифункционален фолдер. Става и за маса и за други горски нужди :D

http://www.coldsteel.com/kudu.html- Ето още едно - цена 16 лв. ножът е много добър.

дядоБлаго
Мнения: 2605
Регистриран на: 09 Юни 2007, 19:50

Re: Помагайте за избор на нож

#9 Мнение от дядоБлаго » 26 Апр 2009, 14:47

ако ша кълцаш храна си земи нещо неръждаемо.ats 34 е добра стомана,но според мен 60 единици и идват множко.освен това е крехка,така,че няма начин да не е 5-6мм на гърба.става, не е проблем, щото ако ширината на острието е 30мм и вземем две остриета - едното дебело 3мм имащо скокс от половината на острието,т.е. от 15мм и едино дебело 6мм със скокс от гърба,т.е. 30мм,то разликата в ъгъла на скокса няма и градус.данчо има един мой от ats 34,той да ти каже как се представя.закален е на по-малко от 60 единици.разбира се има и по-резливи стомани,но има някакво златно сечение м/у режещи качества и крехкост :D
единственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

http://diadoblago.ucoz.net

Аватар
StillOpossum
Мнения: 379
Регистриран на: 27 Юни 2007, 22:56
Местоположение: Пловдив
Обратна връзка:

Re: Помагайте за избор на нож

#10 Мнение от StillOpossum » 26 Апр 2009, 16:19

Колд стийл Куду е доста подходящ за рязане на храна ако си някъде на балкана. Острието е с добър размер, сгънът е ножа не е широк и може да се носи в джоб което ме учуди (~14см е дръжката). Материала на дръжката не се хлъзга когато се намокри. Правен е от нъръждавейка, няма да държи острота колкото линдера например но за храна не ти трябва много, пък и когато жената го измие няма да се притесняваш, че ще ръждяса когато го остави на сушилнята мокър. Фабричната заточка не е бръснеща, но с нея съм рязъл без проблеми марули в полеви условия, по-точно съм ги кълцъл защото ги държах във въздуха, с доматите не се справяще толкова добре затова мисля да му намаля малко ъгъла, за мръвките няма проблем.
Практически кудуто ми се струва по-добър избор спрямо които и да е сгъваем (друг тип ) или не сгъваем нож, когато става въпрос за рязане на храна. Ако все пак държиш на не сгъваем нож Bear HunterII и Super Edge 1 ми изглеждат добри варианти, за съжаление нямам опит с тях но смятам скоро да коригирам този проблем :D.

VPT
Мнения: 176
Регистриран на: 14 Мар 2009, 19:14

Re: Помагайте за избор на нож

#11 Мнение от VPT » 26 Апр 2009, 17:02

Предшественика на Куду - Окапи беше една от най-употребяваните вещи от един познат работещ като комисар по лова в Серенгети. 81г. по време на ЕXPO-то, ножката бе подарена на моя баща, който до ден днешен си я ползва и пази ревностно (не само за тава, че му е скъп спомен) :)
Оригиналното Окапи си е W. Germany производство http://talks.guns.ru/forummessage/64/243270.html и е от ръждавейка, много мека но със страхотен ряз и елементарна за поддръжка (можеш го наостри в почти всичко, което ти е под ръка :) )
Днес Окапи продължава да се произвежда и е един от най-популярните нискобюджетни ножове на континента Африка.
Разликата е, че се прави в ЮАР от 1987г и е от 1055 стомана. http://www.worldknives.com/graphic.php? ... iginal.jpg
Куду е почти копие на Окапи-то производствона Колд стийл, но се прави в China :D (виж линка в по-горния ми пост).
Не съм съвсем съгласен, че не е добре заточено фабрично. Има добър ряз и подобно на Окапи стои добре в ръката. Малко е дразнеща инкрустацията, леко кичозна да кажем (има я и на новите Окапи-та), но такива са вижданията на дизайнерите *WASSUP* Аз лично харесвам повече стария модел от текстолит -прост и изчистин.
Трябва да спомена зе един недостатък- халката ръждясва зверски още при първото мокрене, а без нея ножа не може да се затвори. Съвета ми е да си търсите някаква подобна от неръждаем материял.
Иначе като цяло за 16 лв си е просто СУПЕР!

Аватар
droba
Мнения: 200
Регистриран на: 03 Дек 2007, 13:51
Местоположение: Gran Canaria
Обратна връзка:

Re: Помагайте за избор на нож

#12 Мнение от droba » 26 Апр 2009, 18:06

За рязане на храна Линдера ми се струва доста къс.Аз лично бих предпочел super edge 2 та дори и 3 .Най-добре ги огледай на живо и така умувай .
О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

zlatolin
Мнения: 266
Регистриран на: 13 Ное 2008, 23:48

Re: Помагайте за избор на нож

#13 Мнение от zlatolin » 26 Апр 2009, 19:35

Ако ще режеш хранителни продукти за какво ти е скъпа стомана, освен за личен кеф или за пред аверите !
Салам или домат , или пържолка да режеш с атs34, айде моля ви се, до сега само с това ли режехме... за разфасоване и дране на дивеч - Да, ама за манджата за какво ти е !!!! ????
Това са моите скромни предложения, а има още много такива :
Прикачени файлове
MORA.JPG
MORA.JPG (165.44 KiB) Преглеждано 4014 пъти
600a5cf19da3cd1919c7869be747e818.jpg
600a5cf19da3cd1919c7869be747e818.jpg (157.64 KiB) Преглеждано 4007 пъти
20PW.jpg
20PW.jpg (15.44 KiB) Преглеждано 3999 пъти

zlatolin
Мнения: 266
Регистриран на: 13 Ное 2008, 23:48

Re: Помагайте за избор на нож

#14 Мнение от zlatolin » 26 Апр 2009, 19:42

StillOpossum написа:Колд стийл Куду е доста подходящ за рязане на храна ако си някъде на балкана. Острието е с добър размер, сгънът е ножа не е широк и може да се носи в джоб което ме учуди (~14см е дръжката). Материала на дръжката не се хлъзга когато се намокри. Правен е от нъръждавейка, няма да държи острота колкото линдера например но за храна не ти трябва много, пък и когато жената го измие няма да се притесняваш, че ще ръждяса когато го остави на сушилнята мокър. Фабричната заточка не е бръснеща, но с нея съм рязъл без проблеми марули в полеви условия, по-точно съм ги кълцъл защото ги държах във въздуха, с доматите не се справяще толкова добре затова мисля да му намаля малко ъгъла, за мръвките няма проблем.
Практически кудуто ми се струва по-добър избор спрямо които и да е сгъваем (друг тип ) или не сгъваем нож, когато става въпрос за рязане на храна. Ако все пак държиш на не сгъваем нож Bear HunterII и Super Edge 1 ми изглеждат добри варианти, за съжаление нямам опит с тях но смятам скоро да коригирам този проблем :D.
И аз имам КУДУ и съм много доволен от него, а е само 15 лв.
Ама не само ножа е важен, а и този, който борави с него, нека не цитирам Дядото за оТцеляването :D

Аватар
krasi_500
Мнения: 40
Регистриран на: 07 Апр 2009, 18:11

Re: Помагайте за избор на нож

#15 Мнение от krasi_500 » 26 Апр 2009, 19:48

Ножа няма да се използва само за пикник а и за по къс ловен,за това държа да е с фиксирано острие.Всичките показани ми харесват и за това не мога да си избера.Но държа най-много да е качествен без значение от сумата.Идеята е да ми стане неразделен спътник както кизляра в случаите когато има нужда от нож.Линдера и Колд стийла най ми допадат но имам чувството че има и по добър вариант а аз не го знам и за това се съветвам с Вас.Притежавам Мора 2000 но нещо не ме изпълва душевно така да се каже.

Публикувай отговор