Bark river knife and tool - BRKT

Обща дискусия за фабрично произведени ножове, фирми. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
batekrasi
Мнения: 196
Регистриран на: 28 Дек 2012, 22:51
Местоположение: يزين الخفافيش

Bark river knife and tool - BRKT

#1 Мнение от batekrasi » 23 Фев 2015, 23:43

ножоман написа:Привет,

Търся да си купя Bark River Aurora на сносна цена. Приемам предложения на лични.
Като човек, през който минаха доста Баркита ,се осмелявам да напиша това мнение /съвет/ , за което покорно моля за извинение.
Аврората безспорно е най-красивия фикс ,който имам. Не е най-ползвателния, но е най-красивия. Цената му обаче го превръща и в най-неползвателния ми нож. Просто няма как нож струващ 200-300-400 лева да се ползва ежедневно в кухнята, на полето,в планината или за риболов. Отиваме за риба с приятели и някой ми казва - "дай тоя нож да дялна клона дето ми пречи" ... естествено сърцето ми се свива, дали няма да нарани ножа с някое непремерено действие. Давам му друг. Не Аврората.
Гледам клипчета и чета постове в които някои цепят дървета или отварят консерви с Аврора. Според мен това са или хора с много пари или хора на които ножа им е подарък. Та за какво да се мъча да разцепя някое дърво като блъскам Аврората, като мога да го перна с брадвичката и ефекта да е много по-добър ?
Дебелината на Аврората я прави и не толкова подходяща за кухнята . Нито луканка, нито салам, нито сирене се режат идеално с този нож. Да -безумно остър е, но е дебел за тези неща. Един тъничък и здрав нож се справя убийствено по-добре с тези елементарни задачи.
Понякога ви се е налагало да развиете някое болтче с нож, поради липса на отверка. Нали се сещате ,че това никога няма да стане с Аврора. Ще грабнете стария грозен кухненски нож, но не и Аврората.
Вечно ще го вземате, когато отивате на риболов с приятели и вечно ще се пипате по кръста ,дали ножа е там и не е паднал някъде. Ако се наложи да се отреже здрав кабел или нещо в което има метал, то Аврората никога няма да излезе от канията. Ще изровите от багажника на колата клещи или някое старо желязо, което да свърши мръсната работа. Аврората е лъскарка. Тя е за фукане ,а не за ползване.
Ако ще е за колекция - то Аврората е флагмана. Но ако ще е за ползване - има и друг вариант.
Когато аз си търсех Аврора ,много колеги ме посъветваха да си поръчам наш майстор да ми направи копие. Аз обаче си бях наумил да имам оригинал. Сега имам оригинал и смело мога да кажа,че това е най-красивия нож, който имам. Обаче смело мога да кажа и че е най-НЕползвателния ми нож. Толкова е красив и скъп, че няма как да го блъскам из камънаци и дървета.
Всяка вечер режа някаква суха луканка за мезенце. Ами имам един мъник от Тинко, който е на светлинни години пред всички останали ножчета ,които струват 5-6 пъти повече от него. Всяка събота чистя и приготвям шаран около 1,5 кг. Там пък шампион е нож от РВЛ - правен от Митев. Гръбнака на шарана е около 1,5 -2 см. Ножа просто минава като през масло през него. Пробвал съм и Аврората ... ами просто не може да се сравнява с тези 3 пъти по-евтини ножчета. Тя не е за такива неща. Тя е за хвалене и за витрината.
Та и с 2 думи - един съвет към колегата. Поръчай си копие на Аврора при нашите майстори. Искай да е по-тъничък. От Елмакс ,3В или каквото те ти препоръчат . За не много пари ще имаш убийствен нож. Не "шир потреба" , а нож правен само за теб. Ползвай го всеки ден, а недей да цепиш дърва пред камерата. За тая работа си има брадви.
Аз имам оригинална Аврора с дръжка от желязно дърво. Уникална е. Най-красивия ми нож ... но най-не-ползвателния ... заради красотата и цената ...
То май трябваше отделна тема да пусна с това мнение...
И все пак искам дебело да подчертая - По вкус и по цвет, товаршчи нет.
Не искам да си натрапвам мнението.

ножоман
Мнения: 9
Регистриран на: 23 Фев 2015, 21:15

Re: Купувам Bark River Aurora

#2 Мнение от ножоман » 24 Фев 2015, 00:07

batekrasi привет,

Мерси за споделеното. Личният опит винаги си струва да се споделя. Ако съумея да си купя ще си я ползвам с кеф! За това ще съм ги дал тези пари ма*ка му :D Уверен съм, че при "правилно" ползване - нищо не би му станало на ножа. А пък и доживотна гаранция има, доколкото знам.

Кабели, консерви и подобни не бих тръгнал да режа с него, освен ако много не ми се наложи. "Естествените материали" не би трябвало да се опрат на Аврората, камо ли да има поражения по острието.

Искам нож, който да е винаги с мен като ходя за риба, излез в природата или лагеруване и на който да мога да разчитам на 100%. Аврората е този нож според мен, въпреки че и по Ф1 на фолкнивен се бях загледал по едно време.

Виждал съм копията правени от наши майстори, вярвам че са полвателни, но не са оригинал...

Аватар
batekrasi
Мнения: 196
Регистриран на: 28 Дек 2012, 22:51
Местоположение: يزين الخفافيش

Re: Купувам Bark River Aurora

#3 Мнение от batekrasi » 24 Фев 2015, 00:25

ножоман написа: Искам нож, който да е винаги с мен като ходя за риба, излез в природата или лагеруване и на който да мога да разчитам на 100%. Аврората е този нож според мен, въпреки че и по Ф1 на фолкнивен се бях загледал по едно време.

Повярвай ми това няма как да стане ... Ще се убедиш сам след време.
Аз за такива нужди ползвам два ножа, които общо струват колкото канията на Аврората - става въпрос за Кондор Варан и Ка Бар БК2. Зверски здрави и евтини ножчета. И не ми дреме дали ще ги изгубя или повредя.
Но уважавам желанието ти за Аврора. Дано го откриеш на сносна цена. Пак ти казвам - това е най-красивия ми фикс. И не бих го продал. Не че го ползвам ...

Аватар
sigman
Мнения: 14
Регистриран на: 06 Фев 2011, 14:49
Местоположение: СОФИЯ

Re: Купувам Bark River Aurora

#4 Мнение от sigman » 24 Фев 2015, 09:44

100% съм съгласен с батекраси!!!
Имах и Браво иАврора ,и двата бяха от стоманата А2,тотални ръждилници които трябва да ги пазиш от домати вода и въобще от всичко!
Продадох и двата и си поръчах копия от РВЛ 34 и сега всичко е ок!

seiko
Мнения: 187
Регистриран на: 22 Фев 2015, 12:25

Re: Купувам Bark River Aurora

#5 Мнение от seiko » 24 Фев 2015, 10:55

Не, че не е вярно това, което казват колегите преди мен, но съдейки по себе си и по това, което наблюдавам у други колеги, смятам, че всеки сериозен ножоман трябва да премине през този етап.
Какво имам предвид?! Нормално е, когато човек стигне до момента да избере първия си, истински нож, да се довери на някой от световноизвестните и доказали се производители. В случая Барк ривър е чудесен вариант с голямото си разнообразие на модели с различно предназначение, приличен избор на стомани с много добра ТО, огромна гама от материали за дръжки, много добри и практични кании. Не трябва да забравяме, разбира се и доживотната гаранция, която дават на всеки произведен нож. Всичко това накуп предизвиква усещането за сигурност и удовлетворение у всеки, който е решил да се обзаведе с техен нож. Смело мога да заявя, че същото се случи и с мен, а първият ми сериозен нож е един фърст продъкшън рън Фокс ривър от А2. Нищо лошо не мога да кажа за него и до днес, но с времето всеки, който обича и използва ножовете си, постепенно изчиства и оформя своя лична концепция, за това, какво трябва да представлява добрият нож, откъм форма, размери, конструкция, стомана, ТО, материали за дръжка, кания и така нататък. Именно тогава идва моментът, когато започваме да се оглеждаме и ориентираме към един или друг майстор на ножове и да се опитваме чрез него да се сдобием с най-добрият, по нашите разбирания нож.
Та, аз не намирам нищо лошо в това, че колегата се е ориентирал към Аврората на Барк ривър, защото все пак трябва да признаем, че този производител предлага ножове, които откъм материали, качество, здравина, функционалност са сериозна отправна точка, която всеки ножоман би могъл да има като база, за развитие на личната си концепция за добър нож.
Вярно е, че Барк ривър държат сериозни цени на продукцията си, но няма как да е друго, след като процентът на вложения ръчен труд е доста голям, а гаранцията, която поемат е доживотна. От друга страна пък, ножовете на Барк ривър, дори след употреба запазват значителен процент от цената си, което ги прави добра инвестиция.
В заключение моят съвет към колегата е, да атакува смело, защото кеф цена няма и ако му е по силите, да се понапъне още малко, Аврората да е от CPM 3V и фул конвексно скосяване.
Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание. Стивън Хокинг

Внимавай, като се бориш с враговете си, да не заприличаш на тях!

koce1
Мнения: 278
Регистриран на: 22 Апр 2010, 15:07

Re: Купувам Bark River Aurora

#6 Мнение от koce1 » 24 Фев 2015, 11:14

Аз и до ден днешен не мога да разбера защо толкова се прехласвате по тази Аврора (имах я и пак не ми стана ясно), нож като нож, не виждам с какво е толкова по-специална, че да и се отделя такова свръх внимание.
То май Бат Краско достатъчно добре е описал колко безполезна е на практика.

Милен
Мнения: 514
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Купувам Bark River Aurora

#7 Мнение от Милен » 24 Фев 2015, 12:04

Аз не виждам пък защо е необходимо да бъде пазен този нож чак толкова, колкото Бате Краси твърди? Какво може да му се случи, което да непоправимо? Нож като нож . /цената и качеството не коментирам, защото не съм ползвал, но във всеки случай не е произведение на изкуството, та да се държи във витрина/.

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Купувам Bark River Aurora

#8 Мнение от Rigor Mortis » 24 Фев 2015, 12:17

Човека кратко и ясно търси да закупи аврора и получава акъл колко да не го закупи.
Направен му е анализ според който е нов ножоманец и трябва да я премине тая фаза с марковите ножове.... Клиника НайфсБГ е отворена денонощно и лекува и съветва даже без да сте болни.
Продайте му вашите аврори щом не ви трябват. :) :)
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Аватар
Bradley
Мнения: 2865
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Купувам Bark River Aurora

#9 Мнение от Bradley » 24 Фев 2015, 12:18

изпратил съм ЛС

Аватар
нешо
Мнения: 571
Регистриран на: 01 Май 2009, 09:05
Местоположение: Варна

Re: Купувам Bark River Aurora

#10 Мнение от нешо » 24 Фев 2015, 13:50

Като видях, Брадли е писал, викам си, ето сега ще видя няколко линка, показващи по- добри ножове.
Off, извинявам се!
Брадли, *DRINK*

ножоман
Мнения: 9
Регистриран на: 23 Фев 2015, 21:15

Re: Купувам Bark River Aurora

#11 Мнение от ножоман » 24 Фев 2015, 16:05

Като гледам темата се превърна в анализ на Aurora-та, но не възразявам изобщо :P . До сега където съм чел мнения, само положителни са били.

Докато търсих мнения за новата продукция от Elmax попаднах на тази табличка:

Изображение
*Данните са само и единствено за стоманите на Bark River.

Стесняваме кръга само до стомана 3V.

Аватар
Rigor Mortis
Мнения: 1704
Регистриран на: 06 Юни 2007, 21:44
Местоположение: 50° 6′ 38″ N, 8° 36′ 50″ E

Re: Купувам Bark River Aurora

#12 Мнение от Rigor Mortis » 24 Фев 2015, 16:30

Баркитата от прахоляци имат противоречив резон сред ползвателите. Може и вече да са им хванали цаката, но изглежда в началото не ги закаляваха както трябва или пропускаха да ги отвърнат както трябва и имаше доста недоволни. Докато при А2 са и усвоили начина и там мненията са константни.

Аз имах Гъни, Браво 1, 4х Браво 1,5, Браво 2, Фох Ривер, Магнум Фох Ривер, Аврора, един канадски някакъв си и ще 3-4 които вече не ги помня как се казваха. А, и няколко БлекДжек-а, които са по качество абсолютно същите.

От А2 бях доста доволен. Ръждата никога не ме е плашила, пък и като ти се затъпи ножа си го доточваш - така че мен ме устройваше идеално.
Вече от доста време нямам никакъв Баркчо щото имам толкоз много други, че абсолютно никаква нужда нямам от тях.

Те не че момчетата не са прави по горе като казват, че заради цената се превръщат в Safe Queen или чепо качество е като правен в БГ за на половината цена, НО...по принцип Американците не правят ножовете си за българският пазар и колкото си струват за Америка, толкова си струват и за останалата част от света. Ако всички Баркита ги пуснат на кило с цена по 50ст на грам на пазара(Браво 1 ще излиза към 100 лева :) ) и ще станат от най-масовата ширпотреба. А така имат ексклузивен статус и име което трябва да си поддържат с качество.
За западният пазар 200 долара са половин седмична заплата на обикновен работник. De facto те така погледнато те струват точно колкото един правен в БГ. Значи не са скъпи. Само за БГ са скъпи и за държавите с нашият хал.
"Няма сигурен път към успеха, но има сигурен път към неуспеха - да се опиташ да угодиш на всички."
Платон

Аватар
Djigit
Мнения: 2774
Регистриран на: 07 Юни 2007, 22:01
Местоположение: Под небето

Re: Купувам Bark River Aurora

#13 Мнение от Djigit » 24 Фев 2015, 17:28

Тези мнения, така или иначе ще се преместят в друга тема, та и аз ще си позволя малко словоблудие :D
Не съм особено съгласен с batekrasi. Цената на аврората не трябва да е пречка за ползването му, защото това е предназначението и. Аврората не е яйце на фаберже да стои на витрината. Пък и тя би понесла доста работа, предвид геометрията и, която си обяснил. Макар и никога да не съм харесвал Барк ривър като марка или пък съм имал техен нож, поради тази причина, смятам аврората за доста работен нож. Но на приятели, без ножарска култура, наистина не трябва да се дават подобни ножове :D
Съгласен съм, че за предпочитане е да се вземе нож от наш майстор, но не цената да е причината за това.

@ножоман, тази таблица като гледам, доста нереално ми изглежда... може би ако има разлики в твърдостта с по 5-6 единици в показаните стомани и да е вярна, което пък я прави абсолютно безполезна за реалната категоризация извън производството на Барк Ривър...
Например cpm-d2- здрава, колкото a2 или cpm-m4 ; 154cm- здрава, колкото cpm-s90v ; elmlax- здрава, колкото о1... *hmm nea*
Не се влияй особено от тези таблици, които не са малко в нета, базирай се на свои впечатления и на коментари от други потребители, ползвали изброените стомани.
НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА ЩО Е ГОТОВА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ РАМЕНЕТЕ СИ. Хр.Ботев
"Knívleysur maður er lívleysur maður" - Ферьорска мъдрост
Превод: Човек без нож, е човек без душа
Няма "фили" и "фоби", има хора и боклуци.

Аватар
batekrasi
Мнения: 196
Регистриран на: 28 Дек 2012, 22:51
Местоположение: يزين الخفافيش

Re: Купувам Bark River Aurora

#14 Мнение от batekrasi » 24 Фев 2015, 17:29

Позволих си да дам акъл на колегата ,защото видях ,че се е регистрирал току що във форума и си помислих,че е "новобранец" в нашите среди. На старо куче да давам подобни акъли е кощунство.
Още като си взимах моята Аврора ,колегата който ми я продаде/да е жив и здрав още 100 години/ ме предупреди,че ножа е толкова хубав,че сърце няма да ми даде да го ползвам ежедневно. Аз му писах,че не е познал, че вземам ножа за яко ползване ,а не да седи в шкафа . Е ...колегата се оказа прав.
Като знам как моята жена хвърля ножовете в мивката след като ги е ползвала и ми призлява. Хвърля ги в някоя тава пълна с гореща мазнотия, отгоре им слага горещи тигани, други ножове, чинии ...И като си представя на какво ще заприличат чирените от желязното дърво... Мъка. Като ида за риба пък си дялкам колче за въдицата и забивам ножа в земята до мен, за да ми е под ръка за друго ползване. Ами ако отдолу има камък ??? Като идем на хижа 20-30 човека и всички булки почнат да готвят из кухнята настава мазало. Тая го оставила на плота, другата го бутнала и той паднал на плочките ...Ужас.
Но както всички сте казвали -има си ножове за ползване и такива за кеф. Или както казва Весо - ножа си е мой, ако искам и на ресторант ще го водя. :) Та новата Аврора е нож за кеф. Не е за яко ползване. И то не за друго, а защото са ни тънки джобовете. Даваш 300 лева и после 2 месеца възстановяваш семейния бюджет. Ако човека си има достатъчно пари и не му дреме за тези 300 лева, то цялата ни тема става излишна.
Все пак от сърце му пожелавам да си намери Аврора, нека сам се убеди що за нож е. Макар,че според мен тук няма да намери Аврора от 3В. И да я има някой едва ли ще се раздели с нея. Спасението mu е http://www.knivesshipfree.com/aurora-3v ... ersion":"2"}}

почват от 400 лева ... върви ,че го забивай в земята после ...

Аватар
Bradley
Мнения: 2865
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Купувам Bark River Aurora

#15 Мнение от Bradley » 24 Фев 2015, 17:35

всеки нож е за ползване
всяка жена може да се научи да ползва ножове правилно и да ги пази - щом мойта научих *ROFL* *ROFL* *ROFL*

нищо сакрално им няма на барк ривър - нито са най-добрите ножове, нито са най-хубавите, нито са най-скъпите - какво като са по 200+ долара - купуваш пръскаш м/у г'за от ползване да си избие парите - те ножове от инструмантални стомани толкова лесно се чупят, айде ако заминат чирените - голяма работа - за 50 лева едни микартени и пак на хорото

барk ривър от години не закаляват ножовете си сами /Ако си спомням добре - ако ли не- да ме поправи някой/ - не знам къде ги пращат /чел съм за http://petersheattreat.com/ /, но А2 си я работят най-добре...

стик танг А2
Последно промяна от Bradley на 24 Фев 2015, 17:46, променено общо 2 пъти.

Публикувай отговор