Керамични ножове

Обща дискусия за фабрично произведени ножове, фирми. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
zashemetko
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Май 2020, 15:03

Керамични ножове

#1 Мнение от zashemetko » 06 Май 2020, 15:14

Здравейте,
Аз искам да попитам експертите какво мислите за белите керамични ножове. Гледал съм информация, че не се затъпяват и че режат добре, но някакси съм недоверчив.
Ще се радвам са получа мнение дали си струва да си купя един сет и най-вече дали наистина са толкова вечни, а също така и от къде би било добре да си купя.
Трябват ми за рязане на месо и зеленчуци. Лятото често си правя барбекю със салатка и виждам зор понякога с пържолите.
Благодаря!

Франко
Мнения: 311
Регистриран на: 30 Яну 2016, 10:36
Местоположение: Бургас

Re: Керамични ножове

#2 Мнение от Франко » 06 Май 2020, 18:11

Нищо вечно няма на тая земя, вкл. керамичните ножове - затъпяват се (по-бавно от стоманените), нямат заточване, чупят се и трябва много да внимаваш да не глътнеш парченце, че много поразии може да ти направи по карантиите. Кви са тия пържоли, дето истински нож не ги реже (и как ги дъвчеш после)? :D

blondi24
Мнения: 2
Регистриран на: 07 Май 2020, 18:29

Re: Керамични ножове

#3 Мнение от blondi24 » 08 Май 2020, 12:01

Е да, чак вечни не са, но май карат повече от другите. Аз лично съм си купувала преди няколко години от https://www.home-max.bg и още карат. Вече не са толкова добри като преди де, обаче си спомням че бяха много евтини.
Ама като цяло най-добре някой от специалистите тук да каже какъв нож е най-подходящ за твоята цел.

Аватар
martin_yy
Мнения: 341
Регистриран на: 25 Дек 2014, 01:01
Местоположение: Русе

Re: Керамични ножове

#4 Мнение от martin_yy » 11 Май 2020, 10:10

Бавно се затъпяват, но чак вечни не са. За сметка на това обаче са много крехки и трябва да се внимава, за салати биват. За месо особено ако има кокал не мисля че са подходящи, шанса да се отчупи парченце при среща с кокала не е малък, виж за колбаси си стават. Като цяло имат си приложение, но не очаквай че като си купиш няколко керамични ножа и никога вече няма да ползваш стоманени.
Подлежат на заточване, но поне според мен не си струва главоболията.

Аватар
zashemetko
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Май 2020, 15:03

Re: Керамични ножове

#5 Мнение от zashemetko » 11 Май 2020, 11:23

Благодаря Ви за съветите!
Хвърлил съм око на керамичните и ще си взема де. Благодаря на martin_yy най-вече. Това "бавно се затъпяват" ми звучи вече достоверно, понеже с тия реклами, че са вечни... Някакси имаше нещо гнило. Ще поразгледам из форума да се информирам повече за стоманените ножово и ще допълня керамичните с 1-2 хубави стоманени ножа и ще си подготвям любимото барбекю с кеф струва ми се.
Успешна седмица пичове :)

Аватар
gospodarski
Мнения: 189
Регистриран на: 08 Окт 2016, 15:55
Местоположение: София

Re: Керамични ножове

#6 Мнение от gospodarski » 11 Май 2020, 19:12

И аз съм на мнение, че не си струва главоболията...
Ако ти е мерак - вземи си един да го тестваш, но не се мятай на цял комплект. Някаква средна дължина за рязане на салати е ОК и ще реже сравнително дълго. Ако режеш само на дъска, де. Но шефски голям керамичен нож не бих си взел, а и май не съм виждал... Шансът да се счупи голямото острие хич не е малък. Ползвал съм няколко, но не съм впечатлен. Още се мота вкъщи един, който след като се изтъпи много успешно го ползвам за керамичен масат :)
Пак да кажа - ако ти е мерак си купи, защото каквото и да ти кажем ще ти остане едно такова гадно чувство, че си пропуснал нещо :)
Успех!
Когато погледнеш към Витоша ти иде да цитираш Вазов. Когато се обърнеш към София ти иде да цитираш Стоичков... (цитат от Аламинут)

Аватар
Wolven path forge
Мнения: 856
Регистриран на: 20 Сеп 2009, 22:59
Местоположение: Плевен
Обратна връзка:

Re: Керамични ножове

#7 Мнение от Wolven path forge » 12 Май 2020, 07:36

Преди време ми подарих един комплект керамични ножове. Бях много ентусиазиран, защото бях чел за тях разните алабализми, че са вечни и т.н. Разопаковах ги и ги дадох на жената да реже с тях, даже и аз нарязах няолко салати. Личното ми мнение е, че са прехвалени. За рязане - режат. Ама и добре наточен стоманен нож с добра геометрия реже. Проблемът с тях е, че трябва да се реже само чисто месо, без сухожилия или кости или само зеленчуци, ама не вдички зеленчуци. Освен това много трябва д асе внимава да не би случайно да ти кривне ръката, защото се чупи.
След около седмица жената взе ножовете и ги прибра обратно в кутията. Точните ѝ думи бяха: "Като ми заточиш моите ножове, те режат по-добре". Това беше преди повече от 4 години. От тогава до сега ножовете седят в кутията.
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ!
За контакт: 0877 687 955 (Viber и WhatsApp)

Публикувай отговор