Warning: Creating default object from empty value in /var/www/knivesbg.com/htdocs/administrator/components/com_joomfish/tables/JFLanguage.php on line 426

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/knivesbg.com/htdocs/administrator/components/com_joomfish/tables/JFLanguage.php on line 426

Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 531

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 532

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 537

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 537

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 552

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 553

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 556
Абразивни ленти

Абразивни ленти

Статия за абразивите и безконечните ленти, използвани при лентовите шлайф машини при изработване на ножове. 

 

Автор: Трейси Микли

 

TM 

http://mickleyknives.com/  

www.KnifeDogs.com  Ножарски форум на автора

 www.USAknifemaker.com сайт за доставки на материали .

Отворено покритие срещу затворено покритие.  

Ще откриете абразиви, които са  или с отворени, или със затворени покрития. Отворените покрития имат по-малко абразив на повърхността за да се намали зацапването им с материал. Това е препоръчително за някои специфични задачи, дори и да мислите, че със затворено покритие ще постигнете по-добри резултати. Ако отворените покрития имат от 50% до 70% покрита повърхност, затворените покрития имат повече от 70%, подхорящи за метал и стъкло. Като главно правило коланите с АО – Алуминиев оксид  са с отворен абразив. 

Свръзка 

Абразивните колани използват различни типове свръзка на абразива с основата. Някои свързващи колани са водоустойчиви, други не. Разликата в технологията между свързващите агенти е важна, колкото самият абразив. 

 Материалът на основата.  

Материалът на лентите или листовете варира в твърдостта и водоустойчивостта. J-flex коланите са много гъвкави и се използват свободно опънати (slack belt) Така J-flex коланите се огъват по контурите на детайла. Y или X основите са много тежки и твърди. Има няколко различни типа на основа за абразиви. Основно платнена основа се използва на по-качествените колани, хартия при евтините. Хубаво е да се знае дали коланът е водоустойчив или не. 

Трошливост / ронливост. Friability.

 Всички абразиви се износват и изронват с работата. Мярката за това качество се нарича трошливост и се проектира по отношение на абразивите. Искате много трошлив абразив за дърво и други меки материали. Когато шлайфате метал искате абразивен материал, който не се троши толкова бързо.  

Стандарти  за размер/едрина на абразивите: 

За да станат нещата още по-объркващи, има поне три стандарта за измерване на размера на абразивите. В САЩ – CAMI, Micron и FEPA стандарти. Повечето абразиви в САЩ използват CAMI стандарта и се наричат просто “grit” –едрина.  Инженерно проектираните абразивни ленти използват стандарта Micron, които имат много малки толеранси на отклонение на ебразивното зърно. Много абразиви използват стандарта FEPA, международен стандарт, обикновено отбелязан с “P”и число, като P100 едрина. Нито един от тези стандарти не си съвпадат точно. Важно е да знаете какъв стандарт абразив ползвате, когато смесвате типове ленти и марки. Има поне още дузина мерки използвани по света. Главно ще попадате на три от тях в САЩ. Това са “grit”,  Pxxx едрина и Micron. Най-често използваният е обикновения стар “grit”. ( В Европа се използва главно FEPA стандарт) 

Абразивен материал   

АО Alumina Oxide - АО Алуминиев Оксид: 

             Обикновено използван в абразивите за дървообработване. Обикновено е на най-ниското стъпало за качество и цена. АО коланите се износват много бързо, когато се ползват за метал, но са много подходящи за оформяне и шлайфане на материалите за дръжките и дори за кожа. Обикновено е кафяв или пясъчен на цвят и много трошлив, което значи, че се чупи лесно и открива нови, остри ръбове. 

СК  Силициев Карбид - SC  Silicon Carbide     

                                Обикновено черен или сив на цвят. Обикновено се намира като водна/суха шкурка в магазините за авто бои и материали. Често използвана за метал и боя. По-чуплива от алуминиевия оксид и се износва много бързо. СК се ползва най-често под формата на листове.  

ЦО Циркониев оксид - AZ Alumina Zirconia

  Обикновено наричани Zirc колани. Това е много твърд материал и се ползва на по-добри или висококачествени колани. Недостатъка на тези колани са с толкова твърд абразив, че трябва да използвате сериозен натиск за да натрошите материала, откривайки нови остри ръбове. Това обикновено не е проблем, когато шлайфате ножове по контура, особено с по-твърдите супер стомани, използвани за модерните ножове. Ниската трошливост е проблем, когато шлайфате дърво или друг неутрален материал. Zirc или Керамичните колани се препоръчват за шлайфане на ножове. Те са по-скъпи, но ще изкарат колкото няколко колана от АО. 

 Керамика -  Ceramic 

Материал, създаден от човека, твърд почти колкото диамант в някои случаи. Керамичните ленти са върха на абразивите за обработка на метал, но повечето опитни ножари оправдават цената им. Керамичните колани са нещо повече от естествен материал слепен за колан. Тези абразиви са създадени като най- нетрошливи, с еднороден размер на абразивното зърно, ниски температури при шлайфане и много дълъг живот. Керамичен колан ще надживее няколко АО колана и почти винаги струват 3-4 пъти повече от АО коланите, но почти винаги надживяват тези 3-4 АО колана, като предоставят по-добро представяне. Тези колани са толкова твърди, колкото абразивът позволява, но често имат различно ниво на трошливост, зададено за различни задачи. Ако откриете, че керамичните колани не остават остри толкова, колкото мислите, че би трябвало да са, просто увеличете натиска при шлайфане, за да натрошите керамичния материал, като откриете нови остри ръбове. Качесвеният керамичен колан е обикновено най-скъпият колан първоначално, но в крайна сметка най-евтиният, поради дългия си живот и равномерната работа. 

Engineered аbrasives  Инженерно проектирани абразиви. 

Тези висококачествени колани са създадени за специфични задачи. Те имат много равномерен абразивен материал и варират до много фин размер на зърното. Коланите на фирма Нортън – Норакс (Norton Norax) са с отлично качество, използващи инженерно проектирани абразиви фини до 5х микрона едрина или около 1200 SAE едрина. Норакс са изключително добри колани за крайна обработка на метали, но са почти безполезни при всеки друг материал, защото оставят тъмно сив абразивен прах, който замърсява всичко друго, освен метал.

 

  noraxclose  

Сравнителна таблица на едрините на NORTON NORAX и FEPA и увеличение на текстурата на лента NORAX 

Други типове колани. Коркови колани - Cork Belts. 

Това са колани с дебел слой корк, слепен с основа за колан. АО е нанесен на корка, за да предостави шлифовъчна повърхност, която леко поддава, но все пак шлайфа или полира в зависимост от едрината на абразива. 

Не-тъкани колани - Non woven belts. 

Тези колани се използват за изчистване на мустаците след обработка на метали или за постигане на равномерен шлифт. Повечето хора са запознати с подложките на марката 3M Scotch Brite и те представляват абразив върху нетъкана основа. Тези колани обикновено се ползват от ножарите за завършване на ножове с копринен финиш (Satin finish). Тези колани се намират обикновено с груб, среден, фин и екстра фин абразив (coarse, medium, fine, extra fine). Грубите колани всъщност отнемат материал (въпреки, че е много бавно), докато фините колани полират метала. Те се използват само за метал. Струват от 16 до 30$ зависи от марката и предназначението. Намек: Не давайте 30$. 

Кожени колани.      

        Те са точно това, което мислите. Лента кожа под формата на колан. Някои хора ги ползват за полиращи каиши за обиране на мустака при заточване, след като се нанесе много фина абразивна паста на повърхността му. Трудно се намират в готов вид. Виждал съм ги за около 60$. Купете си лента кожа 2”Х72” и си направете собствен за 20$.   

Филцови колани - Felt belts              

          Това са колани направени от същия материал като филцовите шайби. Дебели са около четвърт инч. Почти винаги имат нанесена полираща паста и се използват за полиране на метал. Скъпи са и се намират трудно. Тези пари по-добре похарчете за полир-двигател и полир шайби.  

Сега идва честият въпрос: “Всичко това е прекрасно, но какво да използвам?” 

Отговорът е: зависи.            

Аз шлайфам ножове от материал над средната дебелина (0.180 до 0.2 инча+ диапазон или от 4,5 до 5мм+) така, че почвам с голяма едрина и с нея отнемам 80% от материала с нея. Започвам с колан Blaze (лента с керамичен абразив на Нортън) едрина 40 за да сваля грубо скоса. Отначало работя с максимална скорост. Грешките са лесни за поправка на този етап и отнемам колкото се може повече метал. Когато съм отнел 80 до 90% от материала, сменям с Blaze 120 едрина и намалявам скоростта на шлайф машината малко. Оформям острието от 90 до 95% от това, което искам като краен резултат. Премахвам всичките следи от колана 40, защото обикновено полирам ножовете си до огледален блясък. Дори да не шлйфате до огледален блясък, винаги ще искате да премахнете всяка следа от предишния абразив.

 

Когато съм приключил с Blaze 120, сменям на колан100Х Norax. Инженерите от Saint-Gobain (Norton Abrasives) казват, че този колан се равнява на едрина 120. От моя опит бих казал, че дава резултати като едрина 180 до 200. Трябва да съм сигурен, че съм премахнал всяка следа от колана 120 Blaze и завършвам всякакво отнемане на материал с този колан. Искам всички линии на скоса да са на място и и дебелината на ръба да там, където искам, когато приключа с този колан. Следващите колани, които ползвам след този X100, са само за достигане на финиш.  Следващият колан, който ползвам е 65X и отново с по-ниска скорост на шлайф машината. Грешките тук са обезсърчаващи и по-бавна машина прави грешките по-малки. Всички следи от предната едрина трябва да изчезнат. Няма да загубите много време с остананите колани, но ако изпуснете един, ще ви е нужно повече време за да постигнете добър финиш. Не се опитвам да отнемам много метал. Аз постигам финиш с тази едрина и дори по-фина. Ако искам добър копринен финиш (satin finish) спирам с този колан. Следващите ми колани са X45, X16 и накрая X5. Те дават резултат като 240, 600, 800 и 1300 съответно. Приключвам на съшита парцалена шайба с малко зелена паста  за да му дам краен блясък. Ако сте били внимателни в детайлите ще имате огледално полиран финиш.    

 Следващият въпрос е: “Какво да поръчам?” 

Зависи от бюджета ви. Ще искате ленти за метал и ленти за дърво или изкуствени материали като Микарта (Micarta® американски еквивалент на текстолита) за шлайфане и оформяне на материала на дръжките. Дори ползвам шлайф машината си за оформяне на кожа и калъфи от кайдекс (kydex). Нещото което трябва да запомниите е, че не можете да правите всичко на лентовия шлайф. Пригответе се да правите и малко ръчно шлайфане. Колкото по-добър финиш искам за ножовете си, толкова повече намирам нуждата от ръчно шлайфане. Нищо не е по-добро от старата като света ръчна изработка! Отделете малко от бюджета си за малък асортимент от 9х11 инчови листове абразивна хартия. (водна шкурка)  Очаквайте да “изразходите” 2 колана за острие. Реално ще видите, че висококачествените колани траят направата на повече от един нож, но е добре да предвидите в бюджета си, че ще изхабите няколко колана, докато правите нож. Най опитните ножари ще ви кажат да използвате лентите, като че са безплатни. Нов, остър колан е по-безопасен за ползване, врязва се много по-бързо, не се загрява толкова и ви дава по-добър шлифт. Захабен колан ще забира острието, ще го загрява много бързо (ще горите пръстите си) и трудно ще даде чист, равен шлифт. Когато видите, че се борите с шлайфането, сменете колана с нов и вижте дали не е по-добре. Повечето новаци ножари са изненадани колко колана са нужни и колко им струва това. Би било лесно да се досетите, че ще давате от 7 до 15$ за ленти за един нож и това е само част от цената. Някои колани като Норакс като че са вечни. Други колани като АО Jflex  може да се износят само след кратка употреба.   Да направим примерна първа поръчка. Добявяйте или изваждайте количества в зависимост от бюджета ви. 

Ленти за шлайфане на метал.

 4бр. Едрина 40 или 60 качествени колани като Zirc-циркониеви колани. Направете ги едрина 60 и 80 ако шлайфате тънък материал, както споменахме по-горе. 

2 бр. 80 Zirc

4бр. 120 Zirc

по 2бр. Норакс от едрини 100x, 65x, 30x, 16x и 5x 

Удвоете или утроете количествата, които можете да си позволите, за да ги ползвате, когато им дойде времето. Намалете количествата на половина, ако сте с ограничен бюджет. Повечето опитни ножари поръчват 10 до 20 броя от всяка едрина наведнъж. Като всичко друго, цените на коланите се покачват всяка година и евентуално ще спрат. Очаквайте от 3$ до 6$ за колани Zirc. Когато понатрупате опит на лентите, помислете сериозно да вземете висококачествени ленти като Norton Blaze или друг клас керамични ленти. Те ще режат по-бързо, по-чисто и по-студено и в същото време ще изкарат по-дълго от всички останали ленти на пазара. Подгответе се да платите 6$ до 10$ за всеки, но имайте предвид, че ще надживеят останалите 2 до 4 пъти.

 Ленти за дърво, пластмаси, кожа. 

 5бр. едрина 40 AO X или Y (твърда) основа

 5бр. едрина 60 или 80 AO X или Y (твърда) основа 

10бр. едрина 120 AO X или Y (твърда) основа 

5бр. едрина 240 AO X или Y (твърда) основа 

5бр. едрина 400 AO X или Y (твърда) основа 

Тези биха шлайфали метал, но ще минете с 2 или 3 ленти всеки етап от шлайфането и ще се разочаровате ако ги използвате за тази цел. Те са добри за всичко, освен стомана. Пак нагаждането нагоре или надолу според бюджета ви, но очаквайте да платите около 2 долара на брой за тези колани. Те са с отворено покритие с по-малко абразив, за да не се замърсяват толкова бързо, както коланите за метал правят, когато се обработват еластични пластмаси или дърво. Това са най-евтините колани, които можете да купите. Подгответе са да платите 2$ до 4$ за брой. 

Ленти за дърво, пластмаси, кожа, използвани на “Свободен колан”- Slack belt Attachment* 

*Slack belt Attachment – приставка на триколесните шлайф машини, където лентата минава между двете ролки на приставката за плоско заточване, без зад нея да има планка за плоско заточване – свободен колан. За целта при двуколесните машини просто планката не се монтира. 

 3бр.  80 Jflex AO

 

 5бр. 120 Jflex AO

 

 3бр. 240 Jflex AO

 

 3бр. 400 Jflex AO

 

 

Тези Jflex колани са много гъвкави и се увиват около контурите на дръжките или болстерите. Използват се най-често за оформяне на дръжки и рядко при остриетата, освен за дооформяне на началото на скоса (plunge cut). Бавната скорост е често по-добра от бързата, защото често дървото и пластмасата прегарят. Коланите имат ограничен живот като АО колани, но просто няма голям избор на такива на пазара и трябва да взимате това, което има. Подгответе се да платите над 3$ за брой за такива ленти. 

Ленти за финиш на метали 

Ако искате сатенен финиш на острие, вземете среден или груб нетъкан колан. Те издържат няколко години здрава работа. Просто вземете един и вижте как е. Поръчайте и други едрини ако харесвате финиша, който дават. Корковите колани са за специално ползване и се ползват за полиране на острието с техника, развита в работилницата на Рон Ловлас (Ron Lovelass) и станала популярна чрез SR Johnson. Ползвайте тези колани в комбинация със зелена полир паста за да постигнете огледален блясък след колан с едрина 120. Един такъв колан ще издържи години. Можете да ги остържете, като ги пуснете на висока скорост и натиснете парче отпадъчна стомана към тях за около 10 минути. Това изронва по-изпъкналите места и обновява корка/абразивния материал. После нанесете полир паста на скорост, която няма да я изхвърли обратно и полирайте ножа си. Тази техника замазва всички драскотини и дава отличен огледален блясък за много кратко време. Недостатъкът е, че се изцапвате със зелена полир паста. Не е здравословно да вдишвате тази паста, носете дихателна маска. 

 Това как шлайфате има значение – малко: 

Едно от неочакваните неща относно получаването на задоволителни резултати от абразивните ленти е как всъщност ги използвате. Коланите са проектирани да се представят добре при съответната скорост и прилагания върху тях натиск.  Получавайки тази информация от производителя или снабдителя е досадна задача и обикновено не значи много. Бих ви казал да не се занимавате с нея. Само знайте, че има разлики в дизайна на всеки колан. Най-много ще ви кажат ръцете ви, докато работите. Ако шлайфате метал с висока скорост и силен натиск (времето е пари ако си професионалист!) ще намерите една марка/модел колан, който се представя по-добре от друга марка/модел колан. Обратното, ако шлайфате с ниска скорост с много малък натиск може да пробвате няколко различни колана преди да намерите този, който работи добре за вас. Ако уважаван ножар препоръчва специфична марка колани, вие ги пробвате, но не постигнете неговите резултати, това не значи, че той не е прав. Може би вие просто имате различен стил на шлайфане. Не се тревожете от всичко това, особено, когато току що започвате. Имайте наум, че почти всички колани ще бъдат добри и вие няма да усетите разликата, докато не натрупате много време и практика зад шлайф машината. 

 Извлечете повече от използван колан. 

Понякога можете да извлечете още малко от изхабен колан. Техниката е да се възползваш от трошливостта на абразивния материал. Пуснете колана на пълна скорост и натиснете парче отпадъчен метал към колана с малко повече натиск. Натиснете с повече сила, отколкото обикновено шлайфате. Идеята е да натрошите абразивния материал и да откриете нови остри ръбове. Не искате да натиснете толкова силно, че да свалите всичкия абразивен слой. Не искате също и да правите това прекалено дълго, за да износите и малкото останал абразив, искате да натрошите останалия захабен абразив на по-остри парченца, които да дадат повече живот на иначе износения колан. В практиката открих, че коланите Норакс са доста изгодни с тази техника. Не всеки колан се възстановява с тази техника, защото повечето се износват равномерно и в тях няма останал живот. Това е само техника, която да използвате на колан, който изглежда така, че би трябвало да има още живот в него, но се е захабил. Не очаквайте да удвоите живота на коланите с тази техника, но би могла да помогне при нужда някой ден. 

 Безопасност 

 Коланите пръскат абразив и прах с каквото и да шлайфат. Винаги носете предпазни очила и дихателна маска. Ако шлайфате достатъчно дълго ще имате скъсване на колан, който ще ви удари. Обещавам ви, че ще ви изкара всичките любящи ангели. Когато това се случи си дайте почивка или си починете до края на деня. Няма да шлайфате толкова добре с цялото това треперене, повярвайте. Ако сте късметлии, лентата ще ви плесне само веднъж, лентата ще е с малка едрина и на ниска скорост. Това всъщност не става в действителност. Винаги се случва на висока скорост с голяма едрина на абразива, който може да ви одраска и да ви плесне няколко пъти. Имал съм няколко скъсани колана през годините, така, че съм го изпитал. Знайте, че ще се случи, така, че бъдете готови за това. Винаги нося предпазни очила и дихателна маска, така, че те предотвратиха скъсания колан да ме удари здраво в лицето. Няколкото долара, спестени от ползването на повреден колан не си струват уплахата (или болката) която ще изпитате ако се скъса. Колко често ще ви се случва? Не толкова често. Може би 1 на 1000 колана се къса, но когато за пръв път ви се случи, определено ще събере вниманието и респекта ви след това. 2009 Tracy Mickley