Warning: Creating default object from empty value in /var/www/knivesbg.com/htdocs/administrator/components/com_joomfish/tables/JFLanguage.php on line 426

Warning: Creating default object from empty value in /var/www/knivesbg.com/htdocs/administrator/components/com_joomfish/tables/JFLanguage.php on line 426

Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 531

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 532

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 537

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 537

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 552

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 553

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/knivesbg.com/htdocs/libraries/joomfish/route/jfroute.php on line 556
Елементи на ножа

Елементи на ножа

ЕЛЕМЕНТИ НА НОЖА

Всеки нож се състои от клин и дръжка. Клина от своя страна има следните елементи - острие (първичен и вторичен скос, но е възможно да е само един скос – фински нож), гръб, корем и връх. Според тяхната геометрия ножа има качества и функции, в зависимост от спецификата на работата за която ще бъде използван. Формата на дръжката и нейните елементите също определя до голяма степен комфорта и функционалността на ножа -гард, пета, материал.

elements

1. Първичен скос - острие

2. Режещ ръб или вторичен скос

3. Коремче

4. Незаточена част или рикасо (англ.)

5. Заточване откъм гърба на клина – фолс едж (false edge – англ)

6. Гръб на клина

7. Канал

8. Гард

9. Дръжка

10. Пета или тапа (pomel)

11. Връх

1.Първичния скос (острие) определя качествата на всяко острие и за какво е препоръчително да се използва. Колото с по-голям ъгъл е източен един нож – на толкова по-тежки натоварвания можа да се подлага, но това намялява режещите му свойства. Обратното - ако е фино източен и с много малък ъгъл не трябва да се подлага на удари и голям натиск за да не се пречупи или изтъпи режещия ръб, но пък е с по-добри режещи свойства.

2. Режещия ръб е най-важната част на ножа. Обикновено разликата между него и първичния скос е 5-10 градуса. Това позволява по-лесното му подържане и по-голяма устойчивост. Има ножове без вторичен скос, тоест, един единствен ъгъл на заточване.

3. Коремчето е може би най-използваната част от острието. Има ножове, които нямат коремче или то е с нехарактерна форма.

 4. Незаточената част от острието понякога е достатъчно голяма за да може така да се хване ножа, че показалеца да дойде върху нея за по-голям контрол при рязане. Има ножове, които са изцяло заточени до самия гард или дръжка.

5. Фолс едж или скос откъм гърба на клина - обикновено фолс едж се слага на острието за да повиши мушкащите му способности. За жалост изтъняването на върха на ножа го прави и по-слаб. Фолс еджа може и да е заточен.

6. Гърба на клина обикновено се използва като се поставя другата ръка отзад за допълнителна сила при рязане с натиск. Ножове без гръб са двуострите ножове – кинжали, ками. Някои военни модели ножове и инструменти, необходими при спасителни операции (rescue tools) имат на гърба си триони, серетирано заточване или пилообразна заточка за изпълняване на специфични операции.

7. Каналите върху някои ножове, наричани канали за изтичане на кръвта (blood grooves) всъщност имат много проста функция – олекотяване на по-дълги или тежки ножове с цел да се балансира целият нож. Точката на баланс на ножа трябва да се намира някаде около гарда и мястото кадето стои показалеца при прав хват. Така се използва най-малко усилие при употребата на ножа.

8. Гарда има две основни функции. Едната е при мушкане да не позволява ръката да се приплъзне напред по острието и да я предпзи от наранявания при рязане. Другата функция е застъпена при бойните ножове, а именно да предпази ръката от противниковото оръжие. Има двустранни и едностранни гардове. Едностранните имат рогче само откъм страната на показалеца. Много ножове нямат гард или имат така наречения вграден гард (integral guard) който е характерен за фул танг ножовете и представлява изменения контур на самата пластина така, че да оформи своеобразен гард.

9. Дръжката определя до голяма степен функционалността на ножа. Форма, материал, свръзката с клина – всичко трябва да бъде така съчетано, че да бъде надеждно и максимално удобно за да не изморява при работа. Има много начини за направата на дръжка, които ще споменем в друг раздел от сайта.

10. Пета, тапа (pomel) понякога в края на дръжката се монтира метална част, която служи за по-голяма стабилност, баланс и дори за да бъде използвана като чук при някои модели. Много дръжки нямат такава пета.

11. Върха на ножа служи за пробиване (промушване). Втората по важност функция на ножа след рязането. Взависимост какъв е ъгъла между гърба и коремчето на ножа се определя и мушкащите свойства на върха.