Коване и най-добрите стомани за това

Всичко за коването на ножове и не само. Работилница, инструменти, похвати и обсъждане.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор

Аватар
Acho
Мнения: 517
Регистриран на: 13 Фев 2015, 14:12
Местоположение: Харманли

Re: Коване и най-добрите стомани за това

#32 Мнение от Acho » 02 Юли 2016, 01:59

danaec написа:Самия въпрос е някъкси не ясен.Всички стомани си имат сертификати и хим състав на които да отговарят и всички са добри според стандарта.
Едни че се коват по трудно, в смисъл че при едно и също усилие деформацията е по малка не значи че са по лоши.
В горяма степен роля играе и начина на коване.Преди време бях пуснал някъква подобна тема.Там Джигита беше качил снимки на деформацията на метала при различни повърхности на чука. Спецялно аз не виждам защо едно Ф трябва да го правиш на шина и чак после на острие.Като може да го подкараш направо към острие.
А коването на Х12 с букви и без, със плоското на чука си е мазохизъм.Много блъскане, малко деформация.
Ето и една лагерна черупка
Изображение
Изображение
От двете страни е различна щото от едната ми е по удобно да млатя :D
А в линка на Ангел, руснака е направо страшен.
Точно за мазухизма говори, де. За скромния ми опит като ковач съм минал през шх15, ресорче, 65г, сребрянка и n685. От всички изброени най-лесна за коване ми беше сребрянката. След това ресора( не съм сигурен за марката за тва и не казвам) после е шх-то, за 65г не мога да кажа нищо обективно щото съм я чукал веднъЖ. А n685 на мен лично ми дава най-много зор.
Ars longa, vita brevis.

янко
Мнения: 1028
Регистриран на: 26 Апр 2010, 12:00
Местоположение: asenovgrad
CONTACT:

Re: Коване и най-добрите стомани за това

#33 Мнение от янко » 02 Юли 2016, 07:33

Acho написа:
danaec написа:Самия въпрос е някъкси не ясен.Всички стомани си имат сертификати и хим състав на които да отговарят и всички са добри според стандарта.
Едни че се коват по трудно, в смисъл че при едно и също усилие деформацията е по малка не значи че са по лоши.
В горяма степен роля играе и начина на коване.Преди време бях пуснал някъква подобна тема.Там Джигита беше качил снимки на деформацията на метала при различни повърхности на чука. Спецялно аз не виждам защо едно Ф трябва да го правиш на шина и чак после на острие.Като може да го подкараш направо към острие.
А коването на Х12 с букви и без, със плоското на чука си е мазохизъм.Много блъскане, малко деформация.
Ето и една лагерна черупка
Изображение
Изображение
От двете страни е различна щото от едната ми е по удобно да млатя :D
А в линка на Ангел, руснака е направо страшен.
Точно за мазухизма говори, де. За скромния ми опит като ковач съм минал през шх15, ресорче, 65г, сребрянка и n685. От всички изброени най-лесна за коване ми беше сребрянката. След това ресора( не съм сигурен за марката за тва и не казвам) после е шх-то, за 65г не мога да кажа нищо обективно щото съм я чукал веднъЖ. А n685 на мен лично ми дава най-много зор.


Е как N685 да не се кове много трудно като хрома дава жилавост а и с висока температура бяга вьглерода на огнище .Аз я бия от години и то с плоськ чук ама кефа и резолтата цена нямат

Аватар
danaec
Мнения: 1785
Регистриран на: 12 Авг 2009, 10:04

Re: Коване и най-добрите стомани за това

#34 Мнение от danaec » 02 Юли 2016, 22:00

На мен ми е по лесно с объл чук.Можеш да разковеш на дължина колко ти трябва и след това на ширина.Можеш и направо на ширина да ковеш при по тънко желязо, без да върви на дълго.
Направи ми впечатление че n685 и трябва по висока температура за да почне да се деформира, това в сравнение с Х....
Иначе не виждам особена разлика между въглеродните стомани.

BUTTON_POST_REPLY