Заточване. Съвети за начинаещи.

Заточване, носене и поддържане на ножа.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

BUTTON_POST_REPLY
Съобщение
Автор
djack
Мнения: 336
Регистриран на: 28 Яну 2008, 22:35
Местоположение: Бургас

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#136 Мнение от djack » 19 Ное 2015, 21:08

Селски учител написа:Djack май е прав. Имах същия проблем. Реших го като:
а) лепя шкурките с двойнозалепващо тиксо директно върху стъклени "плочки", за да няма никаква еластичност и възможност за " коремчета".
б) от грит 1000 нагоре движа само от, а не към режещия ръб.
*THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP* *DRINK*

mortimar
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Ное 2012, 23:12

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#137 Мнение от mortimar » 19 Ное 2015, 21:36

borcata bs написа:Освен след всяко преминаване към по нисък грит,да минаваш със фулмастер режещия ръб и така да следиш дали равномерно се заточва.
Може и системата за заточване да дава отклонение,а може и да иска повече жулене *DRINK*
Какво режат по зле: месо, хартия, домати? Лично мое мнение че за рязане на месо примерно по грубо заточване дава агресивен ряз и се реже по-лесно. Нека някой по-компетентен да се изкаже, но мисля все пак , че трябва да уточниш какво режеш за сравнението между 800 и 2000.
Става въпрос за проверка на това как реже хартия.
djack написа:То хубаво поддържаш ъгъла на заточка един и същ, ама ако точиш със шкурка срещу острието, със сигурност на шкурката става лек корем (набира се пред острието), който облизва режещия ръб! Затова го усещаш при най-тънката шкурка! Просто там листа се гъне най-много! Поздрави и успех!
Тук вече има над какво да се замисля но както е написал @селски учител
Селски учител написа:Djack май е прав. Имах същия проблем. Реших го като:
а) лепя шкурките с двойнозалепващо тиксо директно върху стъклени "плочки", за да няма никаква еластичност и възможност за " коремчета".
б) от грит 1000 нагоре движа само от, а не към режещия ръб.

и аз ползвам подложка от ламиниран паркет и двойно лепещо тиксо. Можеби проблема ми идва от движението, тъйкато точа основно с движение от и към острието като последните няколко пъти движението е от режещият ръб към задната част на острието!!
А що се отнася до прослувутият "мустак"трябва ли задължително да стигам до това положения, става въпрос пак при шкурки с голям грит?

djack
Мнения: 336
Регистриран на: 28 Яну 2008, 22:35
Местоположение: Бургас

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#138 Мнение от djack » 19 Ное 2015, 21:41

mortimar написа:
borcata bs написа:........тъй, като точа основно с движение от и към острието като последните няколко пъти движението е от режещият ръб към задната част на острието!!!!
Ето тука бъркаш! ;) А и има значение, какво е двойно лепящото тиксо, има едно, което е с дебела мека междинна сърцевина между лепящите слоеве, ако е такова - пак ще ти прави "корем"! ;)

mortimar
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Ное 2012, 23:12

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#139 Мнение от mortimar » 19 Ное 2015, 21:59

djack написа:
mortimar написа:
borcata bs написа:........тъй, като точа основно с движение от и към острието като последните няколко пъти движението е от режещият ръб към задната част на острието!!!!
Ето тука бъркаш! ;) А и има значение, какво е двойно лепящото тиксо, има едно, което е с дебела мека междинна сърцевина между лепящите слоеве, ако е такова - пак ще ти прави "корем"! ;)
Тиксото става много тънко като обикновенно почети, слагам две ленти да има на цялата плочка.
Значи при грит 1000 и нагоре движението да става само посокока от задната/тъпата/ част на ножа към предната/режещата/ част на ножа ? А с "мустак" да се гони ли или просто еднакъв брой движения от едната страна и толкова от другата и най накрая няколко леки без натиск движения?

mitan
Мнения: 24
Регистриран на: 10 Яну 2010, 10:00

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#140 Мнение от mitan » 19 Ное 2015, 22:04

Здравейте колеги.
Препоръчайте двойно залепващо тиксо, с тънък междинен слой. Намерих и пробвах от моделите с по-дебел междинен слой, но заточването се получава конвекс или в най добрия случай /почти без да натискам/, пак задира шкурката при едрина 1000 и повече.
Благодаря.

n00by
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Дек 2015, 19:54

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#141 Мнение от n00by » 28 Дек 2015, 20:22

Привет на всички, не знам каде точно трябва да задам въпроса според мен това е темата?Та да си споделя "болката" имам две ножчета за присаждане едното с право острие с наточването му горе долу се справям, другото е фрискарс с извито кукоподобно острие с него срещам проблем при точенето.За сведение съм изгледал доста клипове включително и някой от форума , но не се получава.Дайде ми съвет , обикновенно се опитвам да направя финното заточване със шкурка наложена върху подходящ извит предмет?Трябва ми някой практичен метод който да ползвам в полеви условия , далеч съм от мисълта за закупуване на маркови точила.....

Аватар
Bradley
Мнения: 2846
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#142 Мнение от Bradley » 28 Дек 2015, 21:04

Масат терна 20 см за 15 кинта оотнкауфланд

n00by
Мнения: 2
Регистриран на: 28 Дек 2015, 19:54

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#143 Мнение от n00by » 28 Дек 2015, 22:10

Bradley написа:Масат терна 20 см за 15 кинта оотнкауфланд
Ако това бе отгово на моя въпрос? Съжалявам това едва ли е отговор за лаик?! :)
Това трябва да е маса ако правилно съм разбрал.....Съжалявам няма да транжирам прасе, исках да попитам за метод който ще ми помогне да заточа съвсем съвсем малко "по-прецизно" (не случайно в кавички), наистина ми се намират у дома доста първични инструменти за заточване?!
Благодаря за мнението *SORRY*

Аватар
bossos
Мнения: 228
Регистриран на: 07 Юни 2012, 15:07
Местоположение: Бургас

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#144 Мнение от bossos » 28 Дек 2015, 23:02

n00by написа:Трябва ми някой практичен метод който да ползвам в полеви условия , далеч съм от мисълта за закупуване на маркови точила.....
за полеви условия - бюджетното решение е компактното диамантено точило от Lidl което си върви с двата основни недостатъка
- абразивното зърно е посипка в/у точилото
- не се знае кога пак ще е налично за закупуване
В лабораторни условия ( :D ) - Заточваща система с фиксиран ъгъл (в нета има доста картинки по въпроса, в продавалника също доскоро се предлагаше)
Опита, знанията, мъдростта идват с възрастта,
при повечето хора възрастта идва сама

toro
Мнения: 48
Регистриран на: 11 Дек 2010, 22:04
Местоположение: Madrid

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#145 Мнение от toro » 30 Дек 2015, 00:35

Здравейте,
от много време не съм писал тук, въпреки, че чета от време на време.
Имам една система за заточване с фиксиран ъгъл на DMT ADELUXE Aligner Deluxe. Доволен съм, но за големи ножове не става и е трудно.
Междувременно преди месец се обзаведох с два нови кухненски ножа
1.Tojiro-Pro Petty 120mm/4.7" DP Cobalt Series F-883, HRC 57~59
2. Yaxell MON Santoku knife 16,5 cm, 3 layers laminated blade VG-10, HRC 60~61
Първия вероятно ще се наточи добре със сегашната система, но за втория не ми се рискува с нея и искам да купя някакви камъни, като първо ще тренирам с едни немски за да се понауча.
Четох в раздела и стигнах до извода, че удачен избор ще е комбинираният камък на King 47506 1000/6000. В момента го намирам в амазон.ес за 40евро, а гледам, че е над 100лв, та ми се струва добра цената му.
Според вас, ще ми свършат ли работа, най-вече за Yaxell-a?

Четох също, че не е добре да се използват спомагателни водачи и пр като този и трябва да се прави всичко на ръка
http://www.ebay.com/itm/201128420190?_t ... EBIDX%3AIT

Та се чудя, да взема ли такъв водач или да се мъча да се уча на по-старите zwilling, които си ги имам от Германия. Бях точил уж същите купувани преди 1-2 години от Метро и нямаха нищо общо с моите, явно са ги развалили.

Ще се радвам да дадете съвет.

Аватар
Bradley
Мнения: 2846
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#146 Мнение от Bradley » 30 Дек 2015, 02:39

Виждам че като местоположение е даден мадрид, но и в БГ да си - разликата в шипинга е 10 евро

започваш с това:

Small NANIWA Flattening Stone / http://www.fine-tools.com/abrichtblock.html

или си намираш абразивно зърно и парче стъкло - виж темата за подравняване на камъни

след това:

Sharpening Stones KING
for general purpose sharpening
Size: 207 mm x 66 mm x 34 mm
King-Stone 800
309352Cart∗ € 22.50

http://www.fine-tools.com/king-stones.html


+


SUEHIRO Honing Stone wide
Grain size: 3000
for honing - removing the burr after sharpening
for all who consider the step from 1000 to 6000 as too large. Size: 207 mm x 73 mm x 23 mm
Order nr. 312070CartPrice ∗ € 39.90


http://www.fine-tools.com/suehiro-stones.html


+

KING Honing Stone small and wide
Grain size: 6000
for honing - removing the burr after sharpening
Size: 185 mm x 62 mm x 19 mm
(7-1/4 x 2-1/2 x 3/4 inch)
Order nr. 313610CartPrice ∗ € 24.90

http://www.fine-tools.com/king-stones.html


или

Honing Stone SUEHIRO RIKA with Holder
Grain size: 5000
This stone ideal for beginners.
The removal of the soft surface material is easily sensed and clearly detectable. It has a balanced, medium hardness and achieves a light matt finish. The Suehiro Rika is also suited for resharpening of quality blades without pre-grinding with a larger grained stone. Before honing, the stone should be immersed into water for 5-10 minutes. After use, please ensure complete drying of the stone. The plastic holder is firmly glued on.
Size: 205 mm x 73 mm x 23 mm
Order nr. 312077CartPrice ∗ € 49.90

http://www.fine-tools.com/suehiro-stones.html


-----------------


ако искаш да минеш по-бюджетно

добре си се насочил към комбо 1к/6к

виж тук


кинг малък и голям - 33 и 47 евра

http://www.fine-tools.com/kombischleifstein.html

или

CERAX Combination Stone small
Grain size: 1000/6000
for sharpening an honing.
Wide enough even for jointer plane blades! The 6000 grit honing side allows finest edges.
This stone is very popular among knife owners who are more experienced in sharpening knives.
Size: 182 mm x 62 mm x 27 mm
Order nr. 312073CartPrice ∗ € 37.50

http://www.fine-tools.com/kombischleifstein.html


--------------

за ножовете които си описал аз лично бих избрал:


Sharpening Stones KING
for general purpose sharpening
Size: 207 mm x 66 mm x 34 mm
King-Stone 800
309352Cart∗ € 22.50

http://www.fine-tools.com/king-stones.html


+

KING Honing Stone small and wide
Grain size: 6000
for honing - removing the burr after sharpening
Size: 185 mm x 62 mm x 19 mm
(7-1/4 x 2-1/2 x 3/4 inch)
Order nr. 313610CartPrice ∗ € 24.90

http://www.fine-tools.com/king-stones.html

----------------

препоръчвам покупката и на нагура -

Artificial Nagura Stone
to build up a slurry of paste on waterstones for polishing. A Nagura stone makes the surface of the whetstone slippier and prevents the tool from sticking.
Size: 60 mm x 21 mm x 13 mm
Order nr. 312129CartPrice ∗ € 4.95

http://www.fine-tools.com/suehiro-stones.html

toro
Мнения: 48
Регистриран на: 11 Дек 2010, 22:04
Местоположение: Madrid

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#147 Мнение от toro » 30 Дек 2015, 11:41

Bradley, благодаря за обширната информация.Не разбрах каква е разликата между комбинирания King 1000-6000 и двата отделни камъка 800 и 6000, които препоръчваш, даже втория е по-малък. А третия малък камък Artificial Nagura Stone за какво се използва?
Ще взема или комбинирания или това което си предложил с трите отделни камъка. Има ли толкова значение дали вместо с 1000 ще го точа с 800 за начало?

Другото което не ми стана много ясно е, дали с тези три камъка съм готов или трябва още неща, описани в началото. Пак ли трябва да се изравняват камъните и мога ли да го направя с шкурка на стъкло?

Нищо не си казал по въпроса за водача, който пуснах. Улеснява ли нещо или е глупост?

Аватар
Bradley
Мнения: 2846
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#148 Мнение от Bradley » 30 Дек 2015, 12:38

800 кинг просто отнема малко по-бързо метал от 1000 и е 34 мм дебел и ще го ползваш години наред
това е камъкът в/у който най-много ще работиш

а съм предложил по-малкия като размер двустранен кинг защото е почти два пъти по-евтин от големия

колкото до предложението ми с три отделни камъка - 6000 като последен камък е разумно начало, ако трябва да ти препоръчам 8 или 10 000 камък ще трябва да подготвиш поне още 50 евра и смятам че за ножовете, които имаш в момента е разход който може да си спестиш



За ножовете които имаш в момента за да са достатъчно остри, за да те радват в кухнята ти трябва камък за финиш 3 000 или 4 000, оттам нагоре 6 000, 8 000, 10 000 са по желание за личен кеф, огледално полирани режещи ръбове и душевна чекия както се казва

комбинация от 3 камъка, която аз харесвам и препоръчвам на тези, които искат да похарчат малко повече пари е:

Sharpening Stones KING
for general purpose sharpening
Size: 207 mm x 66 mm x 34 mm
King-Stone 800
309352Cart∗ € 22.50



+



SUEHIRO Honing Stone wide
Grain size: 3000
for honing - removing the burr after sharpening
for all who consider the step from 1000 to 6000 as too large. Size: 207 mm x 73 mm x 23 mm
Order nr. 312070CartPrice ∗ € 39.90


+


Fine Honing Stone, 8000 grit
Imanishi Bester
For final honing. Leaves a mirror surface! The ultimate kick for those in the know!
Dimensions: 205 mm x 75 mm x 25 mm
Order nr. 312567CartPrice ∗ € 73.00

= 140 евра


--------------


малко по-евтино излиза сет от

Sharpening Stones KING
for general purpose sharpening
Size: 207 mm x 66 mm x 34 mm
King-Stone 800
309352Cart∗ € 22.50


+

KING Honing Stone small
Grain size: 4000
fixed on plastic base
for honing - removing the burr after sharpening
Size: 176 mm x 52 mm x 15 mm
Order nr. 309359CartPrice ∗ € 21.90

+

KING Honing Stone small and wide
GOLD STONE
Grain size: 8000
for fine honing - removing the burr after sharpening
Size: 185 mm x 62 mm x 19 mm
(7-1/4 x 2-1/2 x 3/4 inch)
Order nr. 313611CartPrice ∗ € 49.90

= 95 евра


------------

съвсем бюджетни предложения два камъка, три грита са:

NANIWA Coarse Stone small
Economical Stone Series
Grain size: 120
for grinding down notches
Size: 175 mm x 55 mm x 15 mm
Using this stone with the small Naniwa 1000/3000 stone makes for a high quality and at the same time least expensive solution for grinding, sharpening and honing.
Order nr. 313340CartPrice ∗ € 16.50

+

NANIWA Combination Stone small
Economical Stone Series
Grain size: 1000/3000
for sharpening and honing. This is an ideal beginner's stone.
Size: 175 mm x 55 mm x 25 mm
Order nr. 313346CartPrice ∗ € 19.95

= 37 евра


или


NANIWA Combination Stone small coarse
Economical Stone Series
Grain size: 120/1000
for grinding down notches and general sharpening purposes. This is an ideal beginner’s stone.
Size: 175 mm x 55 mm x 25 mm
Order nr. 313345CartPrice ∗ € 19.95

+

KING Honing Stone small
Grain size: 4000
fixed on plastic base
for honing - removing the burr after sharpening
Size: 176 mm x 52 mm x 15 mm
Order nr. 309359CartPrice ∗ € 21.90

= 42 евра

или

NANIWA Coarse Stone small
Economical Stone Series
Grain size: 120
for grinding down notches
Size: 175 mm x 55 mm x 15 mm
Using this stone with the small Naniwa 1000/3000 stone makes for a high quality and at the same time least expensive solution for grinding, sharpening and honing.
Order nr. 313340CartPrice ∗ € 16.50

+

CERAX Combination Stone small
Grain size: 1000/6000
for sharpening an honing.
Wide enough even for jointer plane blades! The 6000 grit honing side allows finest edges.
This stone is very popular among knife owners who are more experienced in sharpening knives.
Size: 182 mm x 62 mm x 27 mm
Order nr. 312073CartPrice ∗ € 37.50

= 54 евра

или

NANIWA Coarse Stone small
Economical Stone Series
Grain size: 120
for grinding down notches
Size: 175 mm x 55 mm x 15 mm
Using this stone with the small Naniwa 1000/3000 stone makes for a high quality and at the same time least expensive solution for grinding, sharpening and honing.
Order nr. 313340CartPrice ∗ € 16.50

+

CERAX Combination Stone small
Grain size: 1000/3000
for sharpening an honing.
Wide enough even for jointer plane blades! This is the stone to get fast results specially on knives.
This stone is very popular among knife owners. The beginner chooses this combination with 1000 and 3000 grit.
Size: 182 mm x 62 mm x 27 mm
Order nr. 312074CartPrice ∗ € 33.50

= 50 евра

-----------------

ако искаш може да минеш само с един камък

harpening Stones KING
for general purpose sharpening
Size: 207 mm x 66 mm x 34 mm
King-Stone 1200
309350Cart∗ € 22.50

ножовете ти ще са достатъчно остри за всяка една нормална кухненска задача
е няма да са с полирани режещи ръбове и няма да бръснат косми от предмишницата ти на половин сант от кожата, но ще го ползваш години наред, ножовете ти ще са остри и винаги може да гоизползваш като пъри и основен камък за бъдещ сет от няколко камъка

-----------
нагурата е изкуствено или естествено камъче с което се прави каша в/у мокрия камък (обикновено над 4 000 грит камъни), за да работи по-бързо, а и почиства повърхността на камъка от метални отлагания




-----------

водач не ти трябва - научи се на ръка и с времето и с вързани очи ще нацелваш правилния ъгъл

toro
Мнения: 48
Регистриран на: 11 Дек 2010, 22:04
Местоположение: Madrid

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#149 Мнение от toro » 30 Дек 2015, 13:22

Ясно,
мислех, че Нагурата е камък за точене, за това писах за комбинация с 3 камъка и стана объркване.
Мисля да взема това което предложи в първия си пост или двата кинга, голям 800 и по-малкия 6000 и една Нагура.
Това ми се струва най-удачно за тези пари май, няма и 50евро общо.

Аватар
Bradley
Мнения: 2846
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#150 Мнение от Bradley » 30 Дек 2015, 14:46

Смятам, че това е добър и разумен избор *THUMBS UP*

BUTTON_POST_REPLY