Заточване. Съвети за начинаещи.

Заточване, носене и поддържане на ножа.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

BUTTON_POST_REPLY
Съобщение
Автор
Аватар
Любо
Мнения: 484
Регистриран на: 21 Фев 2011, 23:45

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#46 Мнение от Любо » 22 Юни 2012, 23:22

morbili написа:Според мен всеки си има пиниз на заточеане.

Точиш бавно и внимателно и пробваш докато ти хареса.
Точно така, няма как всички да заточваме по една и съща техника. Бавно и полека пробваш различни варианти показани и не-показани из форумите и нетЯ, а то ще се разбере накрая как ти е най - удобно и се получава най - добре !!!

Аватар
peter1985bg
Мнения: 14
Регистриран на: 16 Мар 2012, 12:10

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#47 Мнение от peter1985bg » 18 Юли 2012, 09:50

Какво ще стане ако заточа конвексно острие по нормалния начин (описан в първите клипове)? Ще го разваля ли по някакъв начин или просто острието ще стане друг тип?

Аватар
servantesss
Мнения: 589
Регистриран на: 13 Сеп 2010, 13:32
Местоположение: Бургас

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#48 Мнение от servantesss » 18 Юли 2012, 11:12

Всъщност нищо особено няма да стане, просто ще образуваш мини вторичен скос, който ще става все по ясно изразен при всяко следващо точене. Ако не ти е удобно да точиш на конвекс, не виждам проблем да си го точиш със вторичен скос, много хора го правят *DRINK*

Аватар
peter1985bg
Мнения: 14
Регистриран на: 16 Мар 2012, 12:10

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#49 Мнение от peter1985bg » 18 Юли 2012, 11:44

Дори не съм гледал как става :) Вчера започнах да точа един нож и след доста търкане, с учудване установих, че още няма дори помен от мустак. Викам какво става тука, погледнах острието и видях ясната ивица там където съм търкал. Видях и как незаточеното острие е заоблено. Както и да е, доизкарах целия нож, със значително повече търкане от обикновено, по обясними причини и стана прилично остър, като за моите моментни умения, но през цялото време се чудех дали не съм развалил ножа и няма да започне да се тъпи по-лесно или нещо подобно. Благодаря за отговора *DRINK*

magnus
Мнения: 3380
Регистриран на: 27 Юни 2009, 10:38
Местоположение: Пловдив

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#50 Мнение от magnus » 18 Юли 2012, 11:51

Бе гледай там да бръсне, другото не е важно.

Аватар
peter1985bg
Мнения: 14
Регистриран на: 16 Мар 2012, 12:10

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#51 Мнение от peter1985bg » 04 Сеп 2012, 22:28

Отново съм тук с няколко въпроса, понеже реших да мина на по-дребни гридове и кожа. Дано не ставам досаден.

1. Като търкате с шкурки от грид 800 нагоре, търкате ли напречно до излизане на мустак или направо правите движенията, с които се обира мустакът? Ако е второто, до кога го правите? Също и колко търкате по кожата?

2. Всеки път ли мажете кожата с абразивна паста и после почиствате ли кожата по някакъв начин?

3. След 3 ножа минати на кожата, тя почерня и струва ми се доста се позаглади, явно от метала по нея. Въпросът ми е, дали това и пречи вече, защото ми се стори, че първият нож се заточи доста по-добре от следващите 2? Чистите ли я по някакъв начин от метала и колко време ползвате едно парче кожа?

4. Последно :). За абразив си взех зелена шлайф паста, от магазин за автобои, дали някой е ползвал и става ли за целта?

Поздрави.

Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4792
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#52 Мнение от BorisPetrov » 18 Окт 2012, 20:28

Моят немезис... Или... къде бъркам?

Точа един китайски нож и не мога да го наточа... Вадя му мустак и въпреки това накрая на ситните камъни като падне мустака и по цялото острие има проблясъци.

Смятам да пробвам и с шкурки но утре.
Не мога мн добре да точа ама тъпото е че други ножове съм точил и нито деруги остават нито проблясъци има.

Къде може да е проблема.

Не е в камъните на краси.
Не е в това че ножът е китайска мекица. Всеки нож трябва да може да се наточи. Защо не успявам?
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

Аватар
Bradley
Мнения: 2813
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#53 Мнение от Bradley » 18 Окт 2012, 20:31

BorisPetrov написа:Моят немезис... Или... къде бъркам?

Точа един китайски нож и не мога да го наточа... Вадя му мустак и въпреки това накрая на ситните камъни като падне мустака и по цялото острие има проблясъци.

Смятам да пробвам и с шкурки но утре.
Не мога мн добре да точа ама тъпото е че други ножове съм точил и нито деруги остават нито проблясъци има.

Къде може да е проблема.

Не е в камъните на краси.
Не е в това че ножът е китайска мекица. Всеки нож трябва да може да се наточи. Защо не успявам?
Тц - не всяка стомана може да се заточи или по-скоро, не всяка стомана става за ножове ;)

Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4792
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#54 Мнение от BorisPetrov » 18 Окт 2012, 20:33

:D А как да махна проблясъците да ги ева?
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

Аватар
morbili
Мнения: 986
Регистриран на: 16 Авг 2008, 17:16
Местоположение: Карлово

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#55 Мнение от morbili » 18 Окт 2012, 22:01

Пробвай на масат,да го ева ;)
Или го мини в ръба на груг,корав нож.
"На скеитборд не можеш да внимаваш,мой човек."Едно хлапе

Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4792
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#56 Мнение от BorisPetrov » 18 Окт 2012, 22:18

Еми той човека си го минава на щирия... Ама не е доволен... Втори път се излагам с ножа.
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

Аватар
morbili
Мнения: 986
Регистриран на: 16 Авг 2008, 17:16
Местоположение: Карлово

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#57 Мнение от morbili » 18 Окт 2012, 22:21

При това положение вината не е в теб.
Калпава е стоманата сигурно *DONT_KNOW*
"На скеитборд не можеш да внимаваш,мой човек."Едно хлапе

lubitel
Мнения: 199
Регистриран на: 20 Яну 2009, 12:23

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#58 Мнение от lubitel » 18 Окт 2012, 23:15

Предполагам, че не отчиташ лошото качество на стоманата и поради това си избрал неправилен начин на заточване. Когато стоманата е твърде мека, точейки на камъни обикновено се достига до много тънка част на режещия ръб и най-малкия допир го нащърбва, затова много по-добре е да се заточи конвекс и то на по-голям ъгъл. Изобщо все повече се убеждавам, че голямото майсторство в заточването не е да усвойш алгоритъма или константния ъгъл и движенията, а истината е в това да знаеш кое острие с какъв профил и какъв ъгъл да го заточиш. Това разбира се зависи от страшно много фактори...

riboulovec
Мнения: 80
Регистриран на: 24 Юни 2011, 16:43

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#59 Мнение от riboulovec » 20 Окт 2012, 00:19

lubitel написа:Предполагам, че не отчиташ лошото качество на стоманата и поради това си избрал неправилен начин на заточване. Когато стоманата е твърде мека, точейки на камъни обикновено се достига до много тънка част на режещия ръб и най-малкия допир го нащърбва, затова много по-добре е да се заточи конвекс и то на по-голям ъгъл. Изобщо все повече се убеждавам, че голямото майсторство в заточването не е да усвойш алгоритъма или константния ъгъл и движенията, а истината е в това да знаеш кое острие с какъв профил и какъв ъгъл да го заточиш. Това разбира се зависи от страшно много фактори...



Това е една от истините и според мен..... *THUMBS UP*

Аватар
Bradley
Мнения: 2813
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#60 Мнение от Bradley » 20 Окт 2012, 00:27

като към това трябва да се добавят:
стомана
твърдост
за какво ще се ползва
налични точиларски пособия и умения

BUTTON_POST_REPLY