Заточване. Съвети за начинаещи.

Заточване, носене и поддържане на ножа.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

BUTTON_POST_REPLY
Съобщение
Автор

Аватар
tinko
Мнения: 2831
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
CONTACT:

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#167 Мнение от tinko » 26 Яну 2016, 20:30

Керамика - мога да помогна.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

Аватар
Bradley
Мнения: 2911
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#168 Мнение от Bradley » 16 Фев 2016, 14:15

Почистване на мухъл от камък за заточване с белина


MatthewMc
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Мар 2016, 20:11

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#169 Мнение от MatthewMc » 04 Мар 2016, 20:12

Здравейте!
Можете ли да ми дадете съвет за заточването на такъв тип дискове/ножове (това е диск за електрически нож за дюнер).
http://store.picbg.net/pubpic/F9/B1/454 ... 5af9b1.jpg
http://store.picbg.net/pubpic/B3/3E/2b6 ... 78b33e.jpg

Аватар
vlastelin
Мнения: 1838
Регистриран на: 10 Дек 2012, 18:26

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#170 Мнение от vlastelin » 04 Мар 2016, 20:22



Много, много внимателно!!!
Faber est quisque suae fortunae

MatthewMc
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Мар 2016, 20:11

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#171 Мнение от MatthewMc » 04 Мар 2016, 20:45

Благодаря!

Аватар
defoto
Мнения: 227
Регистриран на: 25 Май 2014, 23:35
Местоположение: Перник

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#172 Мнение от defoto » 08 Юни 2016, 09:45

Момчета...имам следния въпрос: като заточа ножа и го стропна да прави "pop-up" след най-малкото нещо като например - чукане лекинко по една дъска (мека) и той спира дори вестник да реже? Стоманата е Бекут
И най-добрият инструмент, в ръцете на невежа, е купка желязо!

djack
Мнения: 344
Регистриран на: 28 Яну 2008, 22:35
Местоположение: Бургас

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#173 Мнение от djack » 08 Юни 2016, 10:10

Запрята ли се ръба или с подбива (отчупва)?
Ако се запрята, това се усеща лесно с нокът, значи не си обрал косъма и иска още търкане, ако се подбива при такъв удар, го забий на дувара да си стържеш гащите или галошите като се връщаш от градината! ;) :P *DRINK*

Аватар
defoto
Мнения: 227
Регистриран на: 25 Май 2014, 23:35
Местоположение: Перник

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#174 Мнение от defoto » 08 Юни 2016, 10:15

е то ако не съм обърнал косъма няма да бръсне и да реже вестник ... пък и се усеща на микрофибърната кърпа... незнам и аз какво става ,започва да свети като затъпяване не се отчупва...
И най-добрият инструмент, в ръцете на невежа, е купка желязо!

djack
Мнения: 344
Регистриран на: 28 Яну 2008, 22:35
Местоположение: Бургас

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#175 Мнение от djack » 08 Юни 2016, 10:33

Ako има необран косъм пак може да бръсне! След подобно проблясване, на микрофибъра не закача ли? Не може да се подбива толкова лесно!

Аватар
defoto
Мнения: 227
Регистриран на: 25 Май 2014, 23:35
Местоположение: Перник

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#176 Мнение от defoto » 08 Юни 2016, 10:36

ами закача , знам ли ...
И най-добрият инструмент, в ръцете на невежа, е купка желязо!

djack
Мнения: 344
Регистриран на: 28 Яну 2008, 22:35
Местоположение: Бургас

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#177 Мнение от djack » 08 Юни 2016, 10:43

defoto написа:ами закача , знам ли ...
Търкай още малко с по-грубото и тогава строп и ще се оправи работата! Косъма си го изтънил, но не се е отчупил!

Аватар
defoto
Мнения: 227
Регистриран на: 25 Май 2014, 23:35
Местоположение: Перник

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#178 Мнение от defoto » 08 Юни 2016, 10:59

*DRINK* *ROFL*
И най-добрият инструмент, в ръцете на невежа, е купка желязо!

Fil_l
Мнения: 10
Регистриран на: 01 Авг 2014, 22:56

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#179 Мнение от Fil_l » 06 Юли 2016, 14:21

toro написа:Изображение
Изображение
:) :) В момента се киснат малко и започвам.
Трябва ли Нагурата да се кисне предварително или се търка върху мокрия камък направо??

Някакъв молив са ми пуснали подарък, предполагам за чертане върху камъните
Здравей, колега toro, изчетох обстойно темата и се интересувам дали продължаваш да точиш само с тази комбинация камъни или ползваш и други с междинен грит. Аз все още експериментирам и засега съм се обзавел с точилото на Кериди, с DC4, комбиниран брус на Лански, камъни на Тиролит и Макита и двата с грит 1200 и разни водни шкурки, строп с Гои, с диамантена паста....Точа копия на Широгоров, няколко китайски кухненски ножа, на Менли Патриота и др. До мазно рязане на хартия го докарвам, но на домат - не. За стружка от косъм не мога и да мисля.

honyaki
Мнения: 46
Регистриран на: 29 Ное 2015, 16:36

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#180 Мнение от honyaki » 06 Юли 2016, 21:42

Попадал съм на изказване от сорта: "Нагура " от Японски означава коригиране. И
И че такъв камък се използва за коригиране параметрите на водните камъни по време на уптореба. За това частиците на нагура се втриват по камъка.

Сакон Nagura е самурай открил камък ,близо до Никава, Аичи префектура , за който установил че комбиниран с Томо камък , добавя много агресивен режещ ръб на мечът му.
Основно "Нагура" е 3 категории:
Аичи - никава , мека нагура която се комбинира с Томо за постигане на ефект" агресивно рязане" .
Томо - Прави се от основен твърд камък . Идеята е да бъде съчетан с подходяща "Нагура" за да възпроизведе легендарният режещ ръб. Означава , хармония , съчетаване …неща в този смисъл.
Диамантена "Нагура" - Подходяща за тип АСАГИ , НАКИИТА тип "Нагура".
Иеята е да се използва с камък способен да създаде рядка глина със Твърд камък
Съществуват още и :
Киющю - Сучима "Нагура" черна на цвят.
Учи - Комбинирана с други типове се ползва от майсторите за полиране на меч.
Фукуи -Този тип е основно за ножове за комерсиална употреба и всичките тези шир потреби на които се радват масово.
За "Томо" тип "Нагура" която може да си направите се изисква много добър натурален камък. Добър вариант е камък в който са прихванати други минерали в процеса на неговото формиране. Някой от тях са токсични за това е добре да не се използват. И като цяло е желателно "правещият" наистина да знае какво прави.
Киита за мека каша за светъл цвят камък
Внимателно с познание и солиден опит се подбира съвпадението между основния камък и "Нагура". Образуването на Киита /меката каша която може да доведе желания ръб/ се формира от съвпадение между цветът / цветът говори за минералното съдържание/ и цветът на "Нагура".
Забелязвам тенденция, разбира се с комерсиална цел, синтетични "Нагура" често да бъдат предлагани заедно със синтетични камъни. РАЗБИРА СЕ могат да бъдат полезни , но е хубаво да се разбира за какво може и не може да бъдат ползвани.
Продават се с идеята четрябва да се използват за създаване на суспензия кална върху камъка , което е характерно за истинския "Нагура" .Финното разпределение на частици прави камъка по ефективен. Истината е че това се случва с истинските "Нагура". И то само при подходящо съчетание между тях.
Ако вашата нагура е 800 наложена върху камък 1000, ще имате ефекта на 800. или може би по-зле.
Естествена нагура се използва с естествен камък за да може да се свържат специфично ида работят с подходящ резултат. Изборът , достъпът на такива е значително извън обхвата на редовния купувач.
Основно правило преди да се наложи синтетична "Нагура" е камъкът да бъда загладен .Не се кисне във вода , без да е ясно как ще се ползва и за какво .Според зависи какво ще се заточва , се определя и техниката на заглаждане. Може да бъде с много груб АТОМА 140 или фин такъв.
Ако желаете да подобрите режещите качества на камъка и съответно формираната каша тогава нивелиращият камък е друг примерно Атома 1200. Но това не означава че ще формира по-добър режещ ръб на ножа , бръснача или каквото е там.
ТОВА което имате там на снимчицата е "Нагура" заместител. Неговите частици са по-груби отколкото на камъка. Не е желателно да бъде киснат във вода . Водата според зависи каква е техниката на работа , оказва негативно влияние. Може да бъде комбиниран с Атома/ защото е с равномерно разпределени частици/. Камък подготвен по подобен начин се ползва за постигане за много фин режещ ръб , изплакването и почистването на камъка не става с вода. Твърдостта на водата оказва влияние също. Основно този тип " нагура" се ползва с по-твърди камъни за да предпазят от надраскване острието. По-меките камъни , използвани върху по-твърди стомани се ползват само от едната си страна , а другата се лакира за да се предотврати появата на пукнатини. Чудесни са за формиране на отличен режеш ръб примерно на Honyaki или бръснач.
Желатено е да не се излага камъка на студени или минусови температури. Нито да се оставя да изсъхне . Парно , слънчева светлина.
Особенно за фин режещ ръб , полиране , бръснач , е много желателно работната ви стая да бъде обезпрашена и чиста. Дестилирана вода е чудесен избор за по-добър резултат.
Ако камъкът ви е с мекота 3-4 , няма нужда от нагура. Камък 4-5 дори с правилната нагура но без опит и техника , може да унищожи вече създадения режещ ръб .
Подходяща "Нагура" съчетана подходящо , в подходящи ръце е изключително ефективно острие. Мой бръснач Кикухиде , в ръцете на майстор беше заточен само с 26 движения до ниво което не бях и предполагал че изобщо може да съществува , на камък 1000. Това беше преди 20г.
Разбира се има и много други основни неща ,но смятам да спра до тук. Не киснете вашата" Нагура" или там каквото е предоставено за такова във вода. Ползвайте само с малко вода , върху загладен и чист добре измит камък
Моливът е като малък жест на уважение , не е за чертане върху камъка.
Благодаря за вниманието.

BUTTON_POST_REPLY