Заточване. Съвети за начинаещи.

Заточване, носене и поддържане на ножа.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

BUTTON_POST_REPLY
Съобщение
Автор
krisko
Мнения: 16
Регистриран на: 13 Юли 2014, 11:44

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#106 Мнение от krisko » 23 Юли 2014, 23:01

моето точило с колко крит е

Аватар
servantesss
Мнения: 597
Регистриран на: 13 Сеп 2010, 13:32
Местоположение: Бургас

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#107 Мнение от servantesss » 24 Юли 2014, 17:38

krisko написа:моето точило с колко крит е
Това си е за бисерите направо :D

Аватар
Wolven path forge
Мнения: 787
Регистриран на: 20 Сеп 2009, 22:59
Местоположение: Плевен
CONTACT:

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#108 Мнение от Wolven path forge » 25 Юли 2014, 06:30

servantesss написа:
krisko написа:моето точило с колко крит е
Това си е за бисерите направо :D
krisko, във форума има много хора, които ще ти помогнат със съвет. Затова един съвет от мен - стар, колкото са стари и форумите - наблягай на четенето, а не на писането.
Аз не съм мързелив, аз съм енергоспестяващ!

Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4791
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#109 Мнение от BorisPetrov » 24 Сеп 2014, 22:17

:D :D :D
Давай КриТско, покажи им как го правиш, как се клатиш...
КРИТско бийт йеа!

пп. Правилно е ГРИТ и зависи от точилото ти. То какво е?
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

Аватар
Bradley
Мнения: 2911
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#110 Мнение от Bradley » 18 Фев 2015, 13:44

Вероятно най-лесният и най-достъпен начин човек да си заточи кухненските ножове:

как го правят майсторите



как го прави моята непохватна личност :mrgreen:


Милен
Мнения: 515
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#111 Мнение от Милен » 18 Фев 2015, 13:49

За достъпен съм съгласен, за лесен - не. Защото се налага да се точи с една ръка - аз например така и не можах да свикна да правя движенията наляво с дясната ръка, запазвайки дори и бегла еквивалентност на ъгъла на заточване.
Това наложи движенията наляво да ги правя с лявата ръка - лява ръка десен джоб става работата. :) Докато на камък закрепен неподвижно се премествам целия - за наляво от едната страна, за надясно от другата и така обикалям камъка като панайрджийска мечка, но ми се получава. *ROFL*

Аватар
Bradley
Мнения: 2911
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#112 Мнение от Bradley » 18 Фев 2015, 14:00

Имам едно парче 250х70х22мм стъкло - мисля да му направя поставка като на "рисунката" когато заточвам с шкурки

Изображение

Милен
Мнения: 515
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#113 Мнение от Милен » 18 Фев 2015, 14:17

Знаеш ли какво пробвах аз, само че понеже принципа за меренето преди рязането ми е чужд поради вроден тепегьолзък не успях, но съм сигурен че ще стане следващия път.
купих си един от тези държачите за шкурка, както и съвсем малко менгеме - закрепвам шкурката на държача, а дръжката на държача хващам в менгемето - това ми беше идеята.
При мен не стана, защото се оказа, че дръжката на държача е по-дебела от максимално отвореното положение на менгемето - пробвах да я вкарам с груба сила и като каза прас...след което в яда си я доначупих с шутове и това ми беше. Чакам да ми мине и ще пробвам пак. :D

Аватар
Bradley
Мнения: 2911
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#114 Мнение от Bradley » 18 Фев 2015, 14:28

Подобно нещо съм направил за баща ми - два ръчни шлайера - единият е с премахната мека подложка и шлайфана пластмасова повърхност на водни шкурки в/у стъкло, докато стане идеално равна, другият си е с меката подложка да си точи конвкес

Изображение

дръжката я захваща в дърводелската стяга и си точи

Милен
Мнения: 515
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#115 Мнение от Милен » 18 Фев 2015, 14:33

А дърводелската стяга как е захваната за работната маса?

Аватар
Bradley
Мнения: 2911
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#116 Мнение от Bradley » 18 Фев 2015, 14:39

може да съм объркал термина /така е като съм технически неграмотен/ - става въпрос за подобна маса

Изображение

Милен
Мнения: 515
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#117 Мнение от Милен » 18 Фев 2015, 14:54

WTF? Ясно - трябва да се купува дърводелски тезгях , за да си закрепя на него държача за шкурки *ROFL*.
Аз имам едни дърводелски стяги, с които съм закрепил към масата машинката ми за правене на ловни патрони Лий, та за това се учудих. Никви стяги - с менгеме ще стане, обаче трябва дръжката да е по тясна или менгемето да се отваря повече. Виждал съм трупчета с канали от страни за втъкване на краищата на шкурка и закамяването й с дървени клинове, обаче малко аланкат ми се види такава система. Мислех на трупчето от едната страна да закова една тясна летвичка, която да бъде здраво хваната в челюстите на менгемето. Обаче тези фабричните имат удобни щипки щрак и готово - щкурката е хваната здраво. Въпросът е, че дръжката е направена да бъде хваната от човешка ръка, а не от малко менгеме, като моето китайче. Ако взема по-голямо жената ще ми го върже на врата и ще ме пусне в средата на бургаския залив. :D

mitan
Мнения: 28
Регистриран на: 10 Яну 2010, 10:00

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#118 Мнение от mitan » 18 Фев 2015, 15:34

Моето приспособление е съвсем просто. Дървено трупче, с размери 19х14х10 /размерите са според листа шкурка- като се отреже на две, да не остава фира/. От едната страна съм залепил подложка от мишка, а от другата- парче дебел плексиглас. На срещуположните краища с такер съм захванал щипки за документи/банкноти- струват стотинки по книжарниците. Щипките се отварят към плексигласа и към подложката от мишка. Шкурката се захваща за щипките и се получава много удобно за точене.


Милен
Мнения: 515
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#120 Мнение от Милен » 18 Фев 2015, 15:57

mitan написа:Моето приспособление е съвсем просто. Дървено трупче, с размери 19х14х10 /размерите са според листа шкурка- като се отреже на две, да не остава фира/. От едната страна съм залепил подложка от мишка, а от другата- парче дебел плексиглас. На срещуположните краища с такер съм захванал щипки за документи/банкноти- струват стотинки по книжарниците. Щипките се отварят към плексигласа и към подложката от мишка. Шкурката се захваща за щипките и се получава много удобно за точене.
А тази система как я закрепваш към плота на масата?

BUTTON_POST_REPLY