Заточване. Съвети за начинаещи.

Заточване, носене и поддържане на ножа.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

BUTTON_POST_REPLY
Съобщение
Автор
mitan
Мнения: 28
Регистриран на: 10 Яну 2010, 10:00

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#121 Мнение от mitan » 18 Фев 2015, 16:08

Не я закрепвам- трупчето тежи достатъчно. Отделно- като е с пада от мишката надолу- да точа върху плексигласа- изобщо не се пързаля.
Имам направено и нещо подобно в походен вариант. С по-малко трупче и с разпробити дупки по 15 мм. през трупчето. В тия дупки слагам шкурките, като ги навия на рулце. Става много удобно и практично. От едната страна съм затворил дупките с парче кожа, залепено върху тънък плексиглас. Кожата е намазанана с паста- за стропинг. Цялото приспособление е малко и компактно и идеално се побира в джоб на раница, без да е прекалено тежко. Единствения недостатък е, че се точи само с една ръка- с другата трябва да се държи трупчето. Но това е походен вариант, само за лека поддръжка.

djack
Мнения: 348
Регистриран на: 28 Яну 2008, 22:35
Местоположение: Бургас

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#122 Мнение от djack » 18 Фев 2015, 19:31

Милен написа: А тази система как я закрепваш към плота на масата?
Ти пирони и тесла нямаш бре??? ;) :P *DRINK*

Аватар
Bradley
Мнения: 2929
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#123 Мнение от Bradley » 18 Фев 2015, 20:47

:D :D :D

теслата е велик инструментариум

Милен
Мнения: 515
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#124 Мнение от Милен » 18 Фев 2015, 22:10

djack написа:
Милен написа: А тази система как я закрепваш към плота на масата?
Ти пирони и тесла нямаш бре??? ;) :P *DRINK*

Хаха Джак, *DRINK* , само това не съм направил още в къщи - да закова заточващото пособие на масата в трапезарията. Но е идея това - в спалнята си имам залепен на стената тренажор за sporting clay shooting, макар и трудно жената го преживя, сега едно трупче 20 х 20 ...Близо съм до един парк и имам палатка така, че не пречи да пробвам . *ROFL*

Аватар
Bradley
Мнения: 2929
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#125 Мнение от Bradley » 21 Юни 2015, 13:20

Два не лоши клипа:




wooodybg
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Юли 2015, 21:20

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#126 Мнение от wooodybg » 22 Юли 2015, 21:23

Здравейте!
Нямам възможност да отида до някой от изброените магазини в първия пост, за да си закупя същото двустранно точило.
Бихте ли ми препоръчали откъде мога да си купя онлайн и дали някое от тези, които се продават, в по-долните линкове, би ми свършило същата работа.
Предварително ви благодаря!

Линкове: http://olx.bg/ad/belgiya-za-zatochvane- ... fce31f1d28
http://olx.bg/ad/kamak-na-keramichna-os ... 48a69d4cc6

FOX
Мнения: 65
Регистриран на: 09 Фев 2014, 11:30
Местоположение: Русе

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#127 Мнение от FOX » 22 Юли 2015, 22:04

Няма да сбъркаш което и да е.Тиролита е със същата едрина като словенските

wooodybg
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Юли 2015, 21:20

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#128 Мнение от wooodybg » 23 Юли 2015, 23:25

FOX написа:Няма да сбъркаш което и да е.Тиролита е със същата едрина като словенските
Благодаря ти!

Аватар
Bradley
Мнения: 2929
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#129 Мнение от Bradley » 31 Авг 2015, 12:16

Използването на масат дава резултати само ако имаме нож с правилно оформен режещ ръб, който не е повреден.
Ако ножът няма формован режещ ръб или има/е имал, но е претърпял поражения по режещия ръб под формата на отчупвания или подвивания, използването на масат е не само загуба на време, но и напълно безмислено занимание.

Точно това илюстрирам в следното кратко видео:



Аватар
evgeni
Мнения: 1912
Регистриран на: 09 Окт 2009, 10:48
Местоположение: Сопот
CONTACT:

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#130 Мнение от evgeni » 23 Сеп 2015, 20:31

Заточване от Боб Крамър:

Изображение

Изображение . . . . . . . . . . . . . ас по социалните мрежи : Изображение Изображение Изображение Изображение

mortimar
Мнения: 3
Регистриран на: 06 Ное 2012, 23:12

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#131 Мнение от mortimar » 19 Ное 2015, 19:10

Здравейте на всички :) .
От доста време следя форума и чета и препрпочитам темите основно за заточване и изработка на ножове. Надявам се в близките месеце да де похваля с първият ми нож :).
Искам да ьзадам няколко въпроса на компетентните колеги. За заточване на ножове използвам брус не знам с какъв грит /предполагам 150/320/ и водни шкурки с грит 800, 1200, 2000 и самоделна система за заточване https://www.youtube.com/watch?v=Xd9J3GYVKsY като единствената разлика е, че има монтирана дъска на 15 градуса подобно на edge pro.Проблемът е следният:
При заточване на няколко ножа като два незнайни китаеца и една трамонтина след шкурка 2000, ножовете режа по зле от след шкурка 800, ъгълът на заточване се подържа един и същ. Възможно ли е поради това, че не мога на 100% да усетя, че след 1200 и 2000 шкурки да има добре обособен "мустак" да "зацапвам "по някакъв начин острието? Задължително ли за 1200 и 2000 грит шкурки да се изкарва "мустак" ? Ако имате идея къде бъркам очаквам предложения.

borcata bs
Мнения: 242
Регистриран на: 11 Сеп 2012, 15:40

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#132 Мнение от borcata bs » 19 Ное 2015, 19:35

Освен след всяко преминаване към по нисък грит,да минаваш със фулмастер режещия ръб и така да следиш дали равномерно се заточва.
Може и системата за заточване да дава отклонение,а може и да иска повече жулене *DRINK*

Аватар
martin_yy
Мнения: 363
Регистриран на: 25 Дек 2014, 01:01
Местоположение: Русе

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#133 Мнение от martin_yy » 19 Ное 2015, 19:38

mortimar написа:Здравейте на всички :) .
От доста време следя форума и чета и препрпочитам темите основно за заточване и изработка на ножове. Надявам се в близките месеце да де похваля с първият ми нож :).
Искам да ьзадам няколко въпроса на компетентните колеги. За заточване на ножове използвам брус не знам с какъв грит /предполагам 150/320/ и водни шкурки с грит 800, 1200, 2000 и самоделна система за заточване https://www.youtube.com/watch?v=Xd9J3GYVKsY като единствената разлика е, че има монтирана дъска на 15 градуса подобно на edge pro.Проблемът е следният:
При заточване на няколко ножа като два незнайни китаеца и една трамонтина след шкурка 2000, ножовете режа по зле от след шкурка 800, ъгълът на заточване се подържа един и същ. Възможно ли е поради това, че не мога на 100% да усетя, че след 1200 и 2000 шкурки да има добре обособен "мустак" да "зацапвам "по някакъв начин острието? Задължително ли за 1200 и 2000 грит шкурки да се изкарва "мустак" ? Ако имате идея къде бъркам очаквам предложения.
Какво режат по зле: месо, хартия, домати? Лично мое мнение че за рязане на месо примерно по грубо заточване дава агресивен ряз и се реже по-лесно. Нека някой по-компетентен да се изкаже, но мисля все пак , че трябва да уточниш какво режеш за сравнението между 800 и 2000.

djack
Мнения: 348
Регистриран на: 28 Яну 2008, 22:35
Местоположение: Бургас

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#134 Мнение от djack » 19 Ное 2015, 19:54

То хубаво поддържаш ъгъла на заточка един и същ, ама ако точиш със шкурка срещу острието, със сигурност на шкурката става лек корем (набира се пред острието), който облизва режещия ръб! Затова го усещаш при най-тънката шкурка! Просто там листа се гъне най-много! Поздрави и успех!

Аватар
Селски учител
Мнения: 156
Регистриран на: 22 Апр 2013, 23:04
Местоположение: София

Re: Заточване. Съвети за начинаещи.

#135 Мнение от Селски учител » 19 Ное 2015, 20:43

Djack май е прав. Имах същия проблем. Реших го като:
а) лепя шкурките с двойнозалепващо тиксо директно върху стъклени "плочки", за да няма никаква еластичност и възможност за " коремчета".
б) от грит 1000 нагоре движа само от, а не към режещия ръб.

BUTTON_POST_REPLY