Тоя текст може да отиде и в рубриката - не правете това. Та реших да пробвам с два китаеца - нещо, в което предварително не вярвах, че може да забиваш успешно небалансирани ножове, само било масторлък как да го хванеш при мятане. Кур тяа отатъка! Резултатите са на снимките - а сега анализът. Другите ножчета са един китайски комплект за 10 лв - специализирани. Както е видно и там счупих върха на най-малкото, но то е защото , както е видно, ги забивам в наклъжна дървесина, от преди 60 години - дъбови врати на плевня, но това си е моята вина. На набалансираните ножове, обикновените ножове, винаги дръжката е по-тежка, и когато метателното разстояние ти дойде малко по-късо, ножът се забива под ъгълъ с дръжката нагоре и продължава опитът си да продължи да си върти. При тая ситуация, по тежката дръжка направо му ебава мамата, да не говорим, че върхът поначало е по-тънък, щото ножът не е за мятане. както и да е - наборчето за хвърляне беше малко с остри ръбчета, та ги позапилих, щото всичките снимки са от около 4 метра и всички ножчета са държани за острието. по теория трябва да отида на 8 метра и да мятам, като ги държа за дръжката - нека некой специалист да пробва да хвърли успешно нож от 300-400 грама на 8 метра и той да удари насрещната стена на височината на рамената ти -ами аз не успях, в повечето случаи се забиваха ниско до земята - деба, това са 8 метра, не че не става понякога - но усилието с което трябва да метнеш ножа е доста уморително, да не говорим за точност, а истинските ножове отиват към 6-700 грама, въобще наблюдението ми е, че приятната дистанция е около 4 м и мятане с държане на острието, но винаги има опасността от отскачане на ножовете и трябва да се внимава - все пак аз забивах в "дурна" дървесина, ако забиваш по павилата - в дънери по напречния срез на ствола ще е по-добре. АМА ПАК ИМА ОТСКАЧАЩИ НОЖЕВЕ!
Аре Наслука