Страница 1 от 1

Коване с електрическа пещ

Публикувано на: 19 Фев 2013, 21:53
от woody
Натрупах известни наблюдения около електрическата си пещ и благодарение на това в един момент ми хрумна, че май ще стане и за коване.
Ето как изглежда:

Изображение

Дължината на камерата (вътре) е малко над 40 см. Направена е от корундова тръба с вътрешно ф 70 мм. Мощността й е 2.2 киловата. Вдига 1000 градуса за около 40 минути, а максимумът е 1200. Виждате колко дебела изолазия има около тази тръбичка. След 4 часа работа, човек може да си държи ръката върху нея. Усещането е за добре работещ радиатор на парното. :D
Тъй като обиковено заварявам дръжка на парчето, което кова, оригиналната вратичка остава отворена, а на нено място слагам една леховесна тухла (това парче е не по-тежко от 200 гр.) В него съм прорязал отвор за дръжката и върху него слагам едно малко парченце от същата тухла. По този начим минимизирам загубата на температура.

Изображение

Обикновено слагам желязото вътре в момента на пускане на пещта и отивам за 40 - 50 минути да си върша другите задачи. Като се върна, нещата изглеждат така:

Изображение

Ако трябва да го вкарам във вече загрята пещ, спазвам правилото "Минута на милиметър от дебелината) Тоест, ако пакетът ми е 20 мм. широк, оставям го за 20 минути и е достатъчно нагрят.

Изображение

Поиграх си няколко пъти и се оказа, че нещата се получават чудесно. За да вдигне температурата отново след коване, са необходими около 5-6 минути.
Да обобщя.
Предимства:

1. Абсолютно равномерно нагряване на цялата заготовка. Които коват, знаят, че в огнище с дървени въглища, това става трудно. Особено за по-едри пакети.
2. Постоянен контрол върху температурата. Не може да се прегрее.
3. Финансово по-изгодно. 2.2 киловата за час работа при 20 ст. на киловат (с всичките оскъпявания) - 45 ст. За сеанс от 4 часа - 1.80 лв.
При дървени въглища за това време отива поне половин чувал. По цени на едро, това са 5 лв. Обикновено иска повече от половинка. :D
Недостатъци:

1.Нагряването отнема 10 до 20% повече време. (За сметка на това, тъй като не е необходимо поддържане на огъня, коването може да се комбинира с работа на гриндера или нещо друго.)
2. Колкото и да е странно, нагряването на цялата заготовка в определени моменти може да бъде и недостатък. При челна заварка примерно, понякога трябва да се нагрее само връхчето на пакета. Това се получава, ако пакета се изтегли в самото начало на пещта.
3. В пещта капе боракс от пакетите. Подложих от долната страна половинка тръба от неръждаема стомана за да го събира, но стопеният боракс е нещо страшно агресивно и я прояжда за 3 кованета. Очевидно обаче корундът е усточив и не се е пробил още. :D В това отношение, струва ми се, че керамична тръба с по-дебела стена ще е по-подходяща. Това обаче сигурно ще води до повече време за първото нагряване.

Реших да пусна тази тема, защото не съм попадал до момента на подобно решение. Имам вече 4 кованета по този метод. (на пред последното в неделя ми гостуваха Д.Петров и Хофа) За момента съм много, ама много доволен. Може би е още рано да се удря барабана, но ще допълвам с впечатленията си темата. Ако има въпроси... тук съм. *DRINK*

П.П. По късно довечера или утре Борката ще пусне едно клипче с пещта и пресата в едновременна употреба. Аз просто не мога да се справя с това упражнение. По-сложно ми е от правенето на дамаск. :D

Re: Коване с електрическа пещ

Публикувано на: 19 Фев 2013, 22:04
от dido
Ми то харно бе, аз си мисля, че ще е дорбе да се кооперират двете.Особенно за големи пакети.
Но лошото е : Няма как да спреш обезвъглеродяването, при тези пещи то е огромно.Докато при въглищата имаш контрол на нещата.

Re: Коване с електрическа пещ

Публикувано на: 19 Фев 2013, 23:22
от woody
Да, забравих да спомена. Шепа дървени въглища вътре, да тлее. След закалката, като го прасна в желязото, не мърда. *DONT_KNOW*

Re: Коване с електрическа пещ

Публикувано на: 20 Фев 2013, 00:24
от BorisPetrov

Re: Коване с електрическа пещ

Публикувано на: 20 Фев 2013, 01:11
от STONE COLD
BorisPetrov написа:
здравеи мишо *THUMBS UP* нямали как да направиш машината сас педал дая нагласиш дасати свободни рацете ти наизтинаси изтенски МАИСТОРРРРР *BRAVO* *BRAVO* *BRAVO*

Re: Коване с електрическа пещ

Публикувано на: 21 Фев 2013, 22:57
от volf48
Привет! Много добре е станало, но това не е ли по-правилно казано "пластична деформация"? При коването удара идва динамично и рязко.

Re: Коване с електрическа пещ

Публикувано на: 21 Фев 2013, 23:12
от woody
С пресата става до дебелина 1 пръст. От там нататък е с чуклето.

Мисля си за това, което писа Дидо. Обезвъглеродяването. Прав е. Ковах едно въже в пещта и после изобщо не се закали. *wallbash* Чудех се защо. Е те затова. :D То и без това си е с малко въглеродец. На ШХ-то не и пука особено, ама 65Г........
Тъй че от сега нататък, в пещта ще кова само мозаките и дамаска. Опре ли да им слагам вложки или ламинат - на огнището.
Дъртото магаре цял живот се учи и пак недоучено. :D

Колкото до педал за пресата.... ами една ръка ми стига за падаването.

Re: Коване с електрическа пещ

Публикувано на: 07 Мар 2019, 17:20
от huskvarnata
Здравейте!
1200 градуса достатъчни ли са за ковашка заварка на ръка? Колко тонна е пресата?
Благодаря!

Re: Коване с електрическа пещ

Публикувано на: 07 Мар 2019, 19:20
от woody
1200 градуса са много. На такава температура ако се нагрее, стоманата започва да искри. Което значи че въглеродът изгаря. Колкото до пресата, 17 тона е, но и доста по-малко стигат.