Задължителни изгледи и детайли при фотографиране на ножове.

Форум в който всеки майстор има отделна тема в която поставя изработеното от него изделие.

Модератори: vlastelin, Djigit, Rigor Mortis

Правила на форума
Забраняват се нови теми с цел препродаването на стари изделия на майсторите от трети лица или постове със същата цел в личните теми на майсторите. Единствено собственика на темата има право да обявява продажба. Мнения относно изделята се изразяват във форум Ножарство
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Съобщение
Автор
Аватар
RAZORBLADE
Мнения: 5195
Регистриран на: 06 Юни 2007, 20:01
Местоположение: BG
CONTACT:

Задължителни изгледи и детайли при фотографиране на ножове.

#1 Мнение от RAZORBLADE » 25 Апр 2017, 21:32

Изгледи и детайли, показващи качеството и изпълнението на ножа:

1. Страничен изглед - в профил отляво и отдясно, снимано под прав ъгъл спрямо равнината на която лежи ножа. И двата изгледа е желателно да присъстват, защото може да има липса на симетрия в линията на скосовете (1а), Липса на симетрия в линията на засеците (1b). Неравномерно и/или несиметрично заточване (1c). Обърнете внимание върху финиша на нитовете, болтовете и всякакви скрепващи детайли. (1d).
Неравномерен финиш от едната спрямо другата страна (виж Повърхности).

2. Изглед откъм гърба и срещу режещия ръб - още два важни изгледа. Откъм гърба и срещу острието се вижда симетрията на дръжката (2a), дали е права линията на острието спрямо дръжката и дали то е симетрично изтънено към върха (2b). Отпред се вижда дали режещият ръб е центриран и прав, и с еднаква дебелина по цялата дължина, а при остриета с рикасо - завършването на прехода от рикасото към скоса - дали радиусите на преходите (plunge line) са равномерни и симетрични от двете страни и дали началните линии на скосовете са една срещу друга (2c). Напасване на чирените към танга, как е финиширана видимата част на танга. Напасване на болстери, вложки, подложки, гардове и чирени, едно спрямо друго - важи и за страничния изглед.(2d).

Повърхности

Ецване - целящо матиране на елемент от монолитен материал - патиниране, матиране, или целящо разкриване на елементи и слоеве на композитен материал - дамаск, ламинати, мокуме или линия на закаляване (хамон), да се покаже доколкото е възможно в детайл финиша.

Каменна баня, пясъкоструй и др. - следва да се покаже дали повърхността е равномерно обработена във всичките ъгли, преходи, кривини на геометрията на ножа.

Сатен, ръчен финиш и полирани остриета - Да се каже как е финиширан ножа, до каква едрина и да се заснеме острието на лек отблясък или на отразяване на някаква повърхност с отличителна текстура, за да се види напълно до каква степен е финиширана повърхността. Дори и по-матов сатен финиш - едрина 220 има свойствата да отрази образ и да разкрива драскотини, кривини и неравномерности. Такава снимка цели да покаже до каква степен и колко равномерно е завършена повърхността на ножа.

Снимка.бг
Изображение

3. Изгледи под различен ъгъл - дават по-вярна представа за изпълнението и изработката, защото показват под различни ъгли напасването на елементите, които не могат да бъдат видяни в по-горните изгледи.

Ако е нанизана дръжката следва да се покаже снимка, заснета срещу върха на ножа, така, че да се види напасването на гарда спрямо острието. (3а) Ако има многобройни детайли, разделители, дребни елементи, вложки, резби, гравюри и инкрустации, следва те да бъдат заснети от близо - макро режим. (3b) Снимка отзад, откъм петата на ножа ще покаже как е завършена дръжката - тапа, помел, винт, занитване или просто финиш, ако дръжката не е била изцяло разпробивана. (3c)

Изображение
Акълът в главата идва бавно и болезнено. Много е вероятно въобще да не се появи. Тогава ти остава само болката..........

http://nikovknives.com/
Изображение

BUTTON_TOPIC_LOCKED