Дървена кания

Инструкции, Стъпка по стъпка, информация за ножоправци.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
kalinux
Мнения: 4141
Регистриран на: 19 Ное 2008, 10:35
CONTACT:

Re: Дървена кания

#16 Мнение от kalinux » 13 Фев 2019, 00:16

Липата е мека, лека и не се зачепва. Поне аз затова я предпочитам за вложките на каниите.

Аватар
Доктор Ох боли
Мнения: 18
Регистриран на: 11 Фев 2019, 19:41

Re: Дървена кания

#17 Мнение от Доктор Ох боли » 13 Фев 2019, 13:28

vlastelin написа:
12 Фев 2019, 21:09
Доста време мина. По спомен липата се води благородно дърво и не оставя вкус и мирис по острието. Не като седнеш да режеш мезето и да ти киселее. Намери епизодите в youtube и ще чуеш. Бях забравил за тази тема, сега като гледам малко по-напред не бих дълбал дървена кания с абразиви, пак нещо научено от форума. Светла му памет на Бай Сачмо.
Може би се има предвид, че липата е по-меко дърво и няма да захабява при вадене и слагане острието. Ще ги потърся сериите в Ютуб. Това за забрана на използване на абразив /особено шкурка/ за обработка на каниите изрично се подчертава при изработката на каниите на японските мечове. За китайските мечове съм чел, че в миналото на някои кании близо до устието са се поставяли малки специално обработени точилни камъчета. Така при всяко изваждане и поставяне на меча обратно в ножницата той се самозаточва и винаги е перфектно остър и готов за действие.
Аз лично, готовите кании ги обмазвам и импрегнирам и от вътре с тунгово масло и ефекта е много добър. Тунговото масло добре импрегнира и кожа, а за дърво е най-доброто което съм пробвал. На рог и метал също стои добре защото държи матово без отблясъци. Даже при някои стари каракулаци с леки язви по острието прави много добро антикорозионно покритие. Проблемът е ако ножа не е за колекция, а ще се използва, защото тунговото масло се втвърдява и това притъпява острието.
Ако може някой да сподели за елшата като материал дали е подходяща за кании на каракулаци и ятагани. Дадоха ми една хубава дъска за целта, но нямам никакъв опит с този материал. Майсторът дърворезбар, който ми изработва кании твърдеше, че като твърдост и качества е подобно на черешата, но имам известни съмнения. На пръв поглед дървесината е с фини жилки, но ми се струва, че лестно се зачеква и ще се цепи. Ще трябва май да се обработва с много остри и добре заточени инструменти. От направените справки става ясно, че елшата е издръжлива на влага и не гние лесно, но за другото не знам. Виждал съм дървени предмети с резба от елша, но не и на живо и за това се колебая относно материала. 8-)
"На ръката подобава ножа, а на езика - словото" надпис върху ятаган от Сливенския музей

BUTTON_POST_REPLY