Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

Модератори: vlastelin, Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4791
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#16 Мнение от BorisPetrov » 14 Окт 2013, 13:15

:D Еми балканските петли ходят наперено в калта и се перят пред кокошките... :) В курника...
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

Аватар
SethPlate
Мнения: 108
Регистриран на: 25 Яну 2013, 12:47
Местоположение: София

Забележки към сайта на новия магазин за Японски остриета в С

#17 Мнение от SethPlate » 15 Окт 2013, 10:44

Днес разгледах по-подробно сайта на магазина Кисаки и за съжаление имаше няколко неща, които ми направиха лошо впечатление по отношение на кухненските ножове (другите не ги гледах):

1. За много от ножовете (и евтини и скъпи), никъде не е посочено колко е твърдостта на острието. Това дори и за ножове над 1000 лева!!! Аз като купувач на такива ножове (имам няколко японски кухненски ножа) силно се интересувам от твърдостта на ножа и няма начин дори да се замисля да купя без категорично да съм наясно с този параметър. Предполагам, че и при другите е така.
2. За много от ножовете, стоманите са дадени доста абстрактно от рода на стомана:прахова (хром-никелова), което на практика не значи нищо и звучи като "шведска неръждаема стомана". Това за нож за 30 лева е ОК, но за нож за пари колкото малка кола на старо звучи леко смешно. Отделно, че за подобни пари аз лично очаквам да видя ножове от Hitachi White Steel #1 или #2 (shirogami) или в най-лошия случай от Blue Steel (aogami). Все пак не е случаен факта, че с shirogami (#1) работят само най-добрите, поради голямата трудност, но и възможността да се постигне най-висок резултат. При aogami трудността е доста по-ниска, но и резултата е значително по-посредствен, т.е. трудно можеш съвсем да объркаш нещата, но и няма как да постигнеш изключително качество. Чел съм, че с aogami обикновено работят калфите, защото е по-дуракоустойчива (най-често когато се касае за голяма поръчка, защото големи поръчки от shirogami #1 почти никой не приема).
3. В сайта липсва възможност да се сортират ножовете (по цена примерно), което значително би улеснило търсенето.

Ще се радвам ако собственикът на сайта прочете този пост и коригира изброените неща. Това ще подобри значително качеството на сайта му и ще увеличи шанса му да продава по-добре.
A Smith & Wesson always beats four aces.

Аватар
Любо
Мнения: 484
Регистриран на: 21 Фев 2011, 23:45

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#18 Мнение от Любо » 15 Окт 2013, 12:59

Странно ми е защо слагаш бялата стомана като по - висок клас от синята, а иначе погледнато и състава на синята е по - обещаващ, и стоманата е по - скъпа, и ножовете изработени от нея са по - скъпи !?! Защо ли ???

Аватар
Djigit
Мнения: 2781
Регистриран на: 07 Юни 2007, 22:01
Местоположение: Под небето

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#19 Мнение от Djigit » 15 Окт 2013, 20:24

Дискусията по въпроса продължава в тази тема, започната от SethPlate:
http://knivesbg.com/forum/viewtopic.php?f=7&t=5591

И да добавя, потребителят bydelta може да няма нищо общо с магазина, нека не съдим прибързано, дали маркетингът на магазина е проблема.
НЯМА ВЛАСТ НАД ОНАЯ ГЛАВА ЩО Е ГОТОВА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ РАМЕНЕТЕ СИ. Хр.Ботев
"Knívleysur maður er lívleysur maður" - Ферьорска мъдрост
Превод: Човек без нож, е човек без душа
Няма "фили" и "фоби", има хора и боклуци.

bydelta
Мнения: 13
Регистриран на: 19 Сеп 2012, 14:43

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#20 Мнение от bydelta » 26 Окт 2013, 19:03

Благодаря за хубавите коментари! Има и други хора които просто са любители на истинската Японска стомана и остриета.
Собственика ми е приятел и съм ходил с него на изложения по света за ножове. Той отдавна познава японски майстори и е ходил доста пъти из японските ковашки села. Най вече заради собствения си интерес и накарая реши да открие този магазин, който е далеч от Печалбарска инвестиция.....!!!!!!
Мисля, че за по-мeраклийте, но без толкова пари ми каза че ще им докара заготовки на Синя и бяла и на супер синя и на прахова R-2 и на Такефу стомана. Просто за да могат по-малко бюджетните любители да си сглобят хубаво острие.

A цените дори като ги сравните с Е bay и американските.... не мисля, че са по български надути....! Напротив дори спазва като офицялен дистрибутор на марките каквото му казват да слага като цени въпреки че транспорта май му идва по скъп...!

Аватар
primkarq
Мнения: 1817
Регистриран на: 04 Окт 2008, 12:58
Местоположение: Фолкстън,Великобритания

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#21 Мнение от primkarq » 26 Окт 2013, 19:57

Намаления за форумджии предлагате ли?В сайта има работи за дооправяне като например:
http://kisaki.bg/index.php?page=shop.pr ... t&Itemid=2 не за друго, ами да не и излезе име на жена му :D
Чукча - не читатель, Чукча - писатель :)

Аватар
ifoo
Мнения: 1502
Регистриран на: 05 Яну 2010, 19:13
Местоположение: Бургас

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#22 Мнение от ifoo » 26 Окт 2013, 20:30

:D
Изделия от кожа. Камшици, бижута, калъфи, аксесоари...

Какво виждаш се определя от това колко знаеш.

Аватар
Bradley
Мнения: 2923
Регистриран на: 30 Юли 2009, 11:21

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#23 Мнение от Bradley » 26 Окт 2013, 20:53

Ще взема да мина през магазина да видя намира ли се нещо включващо: Aogami Gyto Urasuki 240mm...

Аватар
tinko
Мнения: 2883
Регистриран на: 13 Яну 2010, 20:57
CONTACT:

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#24 Мнение от tinko » 26 Окт 2013, 22:06

Ако предложи стомани на актуални цени аз ще пазарувам от него.
http://tinkoknives.com/ - за ножари

mager
Мнения: 23
Регистриран на: 26 Окт 2013, 00:17

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#25 Мнение от mager » 27 Окт 2013, 08:00

И аз да споделя , въпреки че едва ли ще има някаква полза но поне да предпазя или да предупредя бъдещи клиенти който не са разбирачи по стомани както моя милост. въпреки че работя 35 години с ножове и имам какви ли не марки.Трябваше ми нож за филитиране за риба и за целта си търсех нож ДЕБА момичето което работи там и то като мене хал хабер си няма от стомани за което няма вина. закупих си този нож: http://media.snimka.bg/s1/2779/031802067.jpg?r=0.Ръчна майсторска изработка на майстор Китоака Хидео град Такефу,стомана:Дамаскова многосслойна VG-10+AUS 8 и AUS 10,дръжка:червено сандалово дърво за 300 лева и воден от максимата кеф цена няма.но още на първият лаврак се отчупи и се назъби острието, и както каза Брадли .занесох ножа за рекламация за късмет шефа беше там и като го видя директно заяви че не става за риба ама да беше научил момичето както и да е. обеща да го поправи при Илия Пешев естествено безплатно след два дена ми звъннаха да отида да го взема и момичето ми иска 20 лева за заточването.аз категорично отказах и тогава се показа шефа и каза да не плащам.Естествено ми стана много неприятно за цялата сцена. Така че има какво да се иска иначе най искрено му желая успех в начинанието.да се занимава с тоя бизнес,а аз да си намеря точилар които да го оправя и съфорумци който да ме съветват какво да направя и за какво да го ползвам този не евтин нож.

Аватар
SethPlate
Мнения: 108
Регистриран на: 25 Яну 2013, 12:47
Местоположение: София

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#26 Мнение от SethPlate » 27 Окт 2013, 11:39

mager написа:И аз да споделя , въпреки че едва ли ще има някаква полза но поне да предпазя или да предупредя бъдещи клиенти който не са разбирачи по стомани както моя милост. въпреки че работя 35 години с ножове и имам какви ли не марки.Трябваше ми нож за филитиране за риба и за целта си търсех нож ДЕБА момичето което работи там и то като мене хал хабер си няма от стомани за което няма вина. закупих си този нож: http://media.snimka.bg/s1/2779/031802067.jpg?r=0.Ръчна майсторска изработка на майстор Китоака Хидео град Такефу,стомана:Дамаскова многосслойна VG-10+AUS 8 и AUS 10,дръжка:червено сандалово дърво за 300 лева и воден от максимата кеф цена няма.но още на първият лаврак се отчупи и се назъби острието, и както каза Брадли .занесох ножа за рекламация за късмет шефа беше там и като го видя директно заяви че не става за риба ама да беше научил момичето както и да е. обеща да го поправи при Илия Пешев естествено безплатно след два дена ми звъннаха да отида да го взема и момичето ми иска 20 лева за заточването.аз категорично отказах и тогава се показа шефа и каза да не плащам.Естествено ми стана много неприятно за цялата сцена. Така че има какво да се иска иначе най искрено му желая успех в начинанието.да се занимава с тоя бизнес,а аз да си намеря точилар които да го оправя и съфорумци който да ме съветват какво да направя и за какво да го ползвам този не евтин нож.
Ножът, който си взел според мен е просто готварски нож от типа на Shun-овете на KAI. Отделно силно ме съмнява да е ръчна изработка на майстора за тези пари. Този тип ножове се правят серийно и доколкото знам се брандират различно. Виждал съм ги на няколко марки и са 1:1, само дръжките се различават. За класен и наистина ръчно изработен нож си приготви няколко стотин долара. Твоят нож ми изглежда тънък на снимката (залагам на 2-2.5 мм макс). Ако съм прав и наистина е 2-3 мм (ако пък е дебел, странно как се е нащърбил), как реши, че този нож е за филетиране на риба? В youtube има клипове на японци филетиращи риба. Примерно:
или или
Ако гледаш такъв клип ще забележиш, че техните ножове са доста по дебели от 2-3 мм. Освен това доколкото знам, ножовете за риба са длетовидно заточени и леко вдлъбнати от едната страна (потърси в гугъл urasuki grind и ще разбереш за какво говоря). Ето картинка:
Изображение
Идеята на тази вдлъбнатина е ножа да се плъзга по обли повърхности, каквато е рибата. Тези ножове са само за дясна (респективно лява) ръка и не стават едновременно за двете ръце.
Последна промяна 2 на SethPlate, променена общо 27 пъти
A Smith & Wesson always beats four aces.

mager
Мнения: 23
Регистриран на: 26 Окт 2013, 00:17

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#27 Мнение от mager » 27 Окт 2013, 14:10

SethPlate написа:
mager написа:И аз да споделя , въпреки че едва ли ще има някаква полза но поне да предпазя или да предупредя бъдещи клиенти който не са разбирачи по стомани както моя милост. въпреки че работя 35 години с ножове и имам какви ли не марки.Трябваше ми нож за филитиране за риба и за целта си търсех нож ДЕБА момичето което работи там и то като мене хал хабер си няма от стомани за което няма вина. закупих си този нож: http://media.snimka.bg/s1/2779/031802067.jpg?r=0 Ръчна майсторска изработка на майстор Китоака Хидео град Такефу,стомана:Дамаскова многосслойна VG-10+AUS 8 и AUS 10,дръжка:червено сандалово дърво за 300 лева и воден от максимата кеф цена няма.но още на първият лаврак се отчупи и се назъби острието, и както каза Брадли .занесох ножа за рекламация за късмет шефа беше там и като го видя директно заяви че не става за риба ама да беше научил момичето както и да е. обеща да го поправи при Илия Пешев естествено безплатно след два дена ми звъннаха да отида да го взема и момичето ми иска 20 лева за заточването.аз категорично отказах и тогава се показа шефа и каза да не плащам.Естествено ми стана много неприятно за цялата сцена. Така че има какво да се иска иначе най искрено му желая успех в начинанието.да се занимава с тоя бизнес,а аз да си намеря точилар които да го оправя и съфорумци който да ме съветват какво да направя и за какво да го ползвам този не евтин нож.
Ножът, който си взел според мен е просто готварски нож от типа на Shun-овете на KAI. Отделно силно ме съмнява да е ръчна изработка на майстора за тези пари. Този тип ножове се правят серийно и доколкото знам се брандират различно. Виждал съм ги на няколко марки и са 1:1, само дръжките се различават. За класен и наистина ръчно изработен нож си приготви няколко стотин долара. Твоят нож ми изглежда тънък на снимката (залагам на 2-2.5 мм макс). Ако съм прав и наистина е 2-3 мм (ако пък е дебел, странно как се е нащърбил), как реши, че този нож е за филетиране на риба? В youtube има клипове на японци филетиращи риба. Примерно:
или или
Ако гледаш такъв клип ще забележиш, че техните ножове са доста по дебели от 2-3 мм. Освен това доколкото знам, ножовете за риба са длетовидно заточени и леко вдлъбнати от едната страна (потърси в гугъл urasuki grind и ще разбереш за какво говоря). Ето картинка:
Изображение
Идеята на тази вдлъбнатина е ножа да се плъзга по обли повърхности, каквато е рибата. Тези ножове са само за дясна (респективно лява) ръка и не стават едновременно за двете ръце.
.Ножа е 6 мм дебелина и то4но така вдлъбнат.както показваш на картинката,сори че не съм пуснал друга снимка.И е същият както на клиповете но е дамаска стомана http://media.snimka.bg/s1/2809/031862950.jpg?r=0 ето вижте.

Аватар
SethPlate
Мнения: 108
Регистриран на: 25 Яну 2013, 12:47
Местоположение: София

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#28 Мнение от SethPlate » 27 Окт 2013, 15:38

Е как тогава да не е за риба??? Точно такъв трябва да е. Не знам защо се е нащърбил. Тези ножове реално са сатъри, но много остри. Поне на клиповете като гледам си секат с тях на поразия и им няма нищо. Интересно собственика след като е казал, че не е за риба, за какво според него е този нож.
A Smith & Wesson always beats four aces.

mager
Мнения: 23
Регистриран на: 26 Окт 2013, 00:17

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#29 Мнение от mager » 27 Окт 2013, 18:15

SethPlate написа:Е как тогава да не е за риба??? Точно такъв трябва да е. Не знам защо се е нащърбил. Тези ножове реално са сатъри, но много остри. Поне на клиповете като гледам си секат с тях на поразия и им няма нищо. Интересно собственика след като е казал, че не е за риба, за какво според него е този нож.
. Ами да си режа месца така ме посъветва.

Аватар
SethPlate
Мнения: 108
Регистриран на: 25 Яну 2013, 12:47
Местоположение: София

Re: Нов голям магазин за Японски Ножове в София!

#30 Мнение от SethPlate » 27 Окт 2013, 18:55

С 6 мм дебел нож ли? Аз би го помолил да ми покаже как с този 6 мм нож ще нареже луканка на 1-2 мм дебели парчета (аз примерно така я обичам). Това с нож над 2 мм е трудно постижимо (т.е. може и да може, но няма да е никак удобно и бързо). Аз режа луканката по този начин с лекота с моите Shun-ове. Пробвал съм с по-дебели ножове - ами зор е и на 5-тото парче ти писва. Ако говорим да насечеш луканката на 4-5 мм парчета, това и с остра брадва ще стане. :D
A Smith & Wesson always beats four aces.

BUTTON_POST_REPLY