Дата и час: Вто Сеп 07, 2010 10:51 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Правила на форума

Във "Машини и инструменти" се обсъждат всички машини, инструменти и приспособления, необходими за ножарството.
Моля, преди да бъде зададен въпрос да се прегледат съществуващите теми. Функцията "Търсене" на форума може да Ви е от помощ!

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 104 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Газови пещи
МнениеПубликувано на: Сря Мар 10, 2010 12:58 am 

gogotattoo написа:
Ами аз вече се наумувАх

..ами успех ! *THUMBS UP* Чакаме да обадиш как гори!

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Мар 10, 2010 12:52 pm 
Аватар

Евала gugulanov- много добре изглежда. Каква ти е дюзата на горелката, това може да помогне и на Гого.

Иначе по- добре да каже gugulanov за Гоговата конструкция като гледам той има по сериозни знания от мен. От логична гледна точка това дългото парче Ф38 не би трябвало да го има ама дали ще пречи незнам. Капака трябва да го укрепиш с нещо термоустойчиво от вътре иначе след два три пъти ще замине.
За тоя работен обем прахусмукачката блъска твърде голям обем въздух или трябва да я регулираш или си потърси по малък вентилатор. срязано шише от кока кола с вентилатор за компютърна кутия на 12 волта например или класиката : сушуар...
И сложи няква дупка на капака поне 20-25мм . Иначе как си представяш да гори тва нещо?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Мар 10, 2010 2:55 pm 
Аватар

Понеже живеем в "динамично време" - последно, цялата тая конструкция ще се завърти хорезонтално, това се оказва задължително заради горивния процес и равномерното затопляне на камерата. А вратичката ще е "рехава", ще се отваря колкото трябва , а и отвърте ще е итонг, както и основния корпус.
Да ге - кво ли ще се промени до събота.....

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Мар 10, 2010 4:45 pm 
Аватар

gogotattoo написа:
Понеже живеем в "динамично време" - последно, цялата тая конструкция ще се завърти хорезонтално, това се оказва задължително заради горивния процес и равномерното затопляне на камерата. А вратичката ще е "рехава", ще се отваря колкото трябва , а и отвърте ще е итонг, както и основния корпус.
Да ге - кво ли ще се промени до събота.....

Първо искам дебело да подчертая, че не разбирам много от тази работа, но пък си имаме специалисти, които да ме поправят.

Гого, според мен вертикалният чушкопек си има своите предимства!
1. Не съм съгласен, че хоризонталната камера се нагрява по-равномерно, освен ако пламъкът не е точно по средата, и диаметъра на отворите от двете страни не е абсолютно еднакъв. Освен това, ако дюзата не е в най-ниска точка, при хоризонталният вариант ще се получи много по-голяма разлика при пода и тавана на горивната камера (даже ще има огромно значение дали вертикално или хоризонтално си поставил ножа). Това не мога да го аргументирам с формули, но съм си имал доста работа с хоризонтални и вертикални бойлери, където съм го наблюдавал.
2. От гледна точка на икономичност на газ, вертикалният вариант има безспорни предимства (и тук обаче дюзата трябва да е в най-ниска точка, а защо не на дъното на тръбата!?). При хоризонталния, топлозагубите са с около 30% по-големи.
3. И при двата варианта обаче, свободното отвеждане на изгорелите газове е задължително. Камерата може да се затвори само тогава когато не гори. Не съм сигурен дали този проблем не се решава с клапан съседен на този за горивната смес (от единия влиза, от другия излиза). Според мен, най-големият проблем е да се задържи продължително време една и съща тепература. Това си го представям само с периодично дозагряване (или с няква автоматика, която в случая не е на дневен ред).

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Мар 10, 2010 5:25 pm 
Аватар

Ше станеме като Нане и Вуте обсъждат духова музика - дай да я пална, па ако ме дразни полегнала, ще я изправя за излитане.... Теоретична трябва пламъкът да се завихря по спирала към изхода, ама докато не го видя - кво да коментирам. Важното е да не кацнат чушките в Пловдив @= , а иначе ще снимам допреди да се стопи фотоапарата.... *ROFL*

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Мар 10, 2010 8:45 pm 

хоризонталната камера се нагрява по-равномерно.боилерите са вертикални естественно - реотана е доло,кат се стопли водата,тя отива на горе,а студената пада при реотана.вертикалния чушкопек топлината ще отива единственно нагоре,а надоло няма кво да пада.колкото до затварянето кат се сложи един капак на панти му стига - не е херметично затваряне и само през луфта ще излизат изгорелите газове.в хоризонталната пещ също има разлика в температурите горе и доло,но разберете,че е грешка да се загрява детайла за закаляване от работата на горелката.детайла се загрява главно от излъчването от загретия шамот и температурата на околния газ,тъй че преди да се сложи квото и да било 30мин празен ход докато се загрее равномерно пеща.

http://diadoblago.ucoz.net

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Сря Мар 10, 2010 9:40 pm 
Аватар

Вертикална има смисъл само ако сложиш и солна вана , тогава можеш да слагаш дълги остриета висящи без да се изкривят това е единственото, за ножове е по добре хоризонтално ем можеш и да ковеш ем да термообработваш...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 1:38 am 
Аватар

Съгласен съм с принципите от последното мнение на дядоБлаго с тази уговорка, че само площта на фугите около една вратичка ще бъде достатъчна само ако вратичката е голяма, а горелката малка ;)
Нека поставим нещата на малко по-твърда основа.
Пещите на промишлените (а и на битовите) газови котли се проектират и конструират с обемно топлинно напрежение (Qv) 0.3-1.0 Gcal/m3.h. Този факт го споменавам само за сравнение.
Счита се, че технологичните пещи, както в случая (пещ за термообработка, стапяне, коване) се правят с Qv ~ 7.5 Gcal//m3.h и нагоре. Също така, скоростта на въздуха при постъпването му в инжекционната газова горелка се движи от 3 до 5 m/s (живото сечение по диаметъра dв).
Приемаме, че говорим за пропан-бутан, марка Б; 50%пропан, 50%бутан, абстрахираме се от сезонните промени в съотношението, както и от минималното съдържание на пропилен и бутилен. Необходимият въздух за изгаряне на 1 nm3 пропан-бутан при коефициент на излишък на въздух 1.05-1.15 е 29.4-31.4 m3 (12.9-14 m3 въздух за 1 kg течен пропан-бутан). Долната работна калоричност на пропан-бутана е 11000-11300 kcal/kg течност, или ~25800 kcal/nm3 газ.
Изображение
Тоест, при обем на пещта 1000 cm3, обемно топлинно напрежение 7.5 Gcal/m3.h и коефициент на излишък на въздух 1.05-1.15 площта на живото сечение при диаметъра dв при горните предпоставкi трябва да бъде 8-8.6 cm2 при скорост на въздуха 3 m/s, респективно 4.8-5.2 cm2 при скорост на въздуха 5 m/s. Необходимият дебит (разход) на горивото (пропан-бутан) е 0.67 kg/h равносилно на 0.29 nm3/h.
Зависимостите са правопропорционални /нещо рядко в света на флуидите ;) / така че, ако например пещта ви е 2355 cm2, то необходимата площ е 18.9-20.3 cm2, респ. 11.3-12.2 cm2, а разхода на пропан-бутан е 1.58 kg/h (0.68 nm3/h).
*) В търговската мрежа на дребно пропан-бутана се продава на литри :) Един литър е около 0.54-0.57 kg. Умишлено не използвам литри по-горе, първо защото топлотехнически разчети на горивни процеси в литри не се правят, и второ - поради сезонните вариации в плътността на продаваната течност свързани с температурните и други колебания ;) Лесно можете и сами да си преизчислите в литри.

Дюзите, които ще използвам са месингови, резба M10, ситна стъпка, мисля 0.75; стандартно предназначени за преносими лозови пръскачки. Различни диаметри на отверстието - от 0.7-0.75mm до 0.9-1.1mm. Намират се в някои железарии и по пазарите.

Kонструкцията на Гого (така както е показана на скицата) e с принудително подаване на въздух; тоест за нормален, стабилен и безопасен горивен процес освен притока на газ трябва да се регулира (ръчно?) още един основен параметър - дебита на въздуха за горене; надявам се всичко да бъде ОК и горенето да бъде само в пределите на пещта, а не и в коляното преди нея.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 11:51 am 

общо взето принципа е площа от която ще излиза изгорелия газ да е по-голяма от тази през която влиза,за тва говоря за врата на панти.първо може да се регулира колко да е отворена и второ ако е достатъчно лека налягането в горивната камера ще я отвори колкото трябва :D
печката на гого понеже е с принудително вкарване на въздух,има един чалъм в паленето за да не се взриви :D

http://diadoblago.ucoz.net

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 12:28 pm 
Аватар

Мерси Тодоре,
Много важна информация - моите разчети са само на база направени и работещи пещи, оттам са и тия размери на тръбите и на дюзата - 0.6 мм. Посмятах малко и се оказва, че моята работна камера е малка в сравнение с така оразмерения газо-въздушен тракт. Трактът е за работна камера около 2500 куб см, а моята ще е 1500 куб см.
Въпроси:
1. Ако оставя нещата така, а то значи да подавам 1.5 - 2 пъти повече горивна смес - според твоите разчети, какво ще се получи - ще имам преразход на горивна смес, която ще излиза навън неоползотворена, или пещта ще "загрява" по-бързо?
2. При положение, че ще имам принудено подаване на въздух и няма нужда от високата скорост на пропана, за да се засмуче и въздухът, необходим за горенето - какво става ако сложа по-голяма дюза/имам усещането , че забърках няколко физични закона в тюрлюгювеч.../
3. Кое определя дали горенето ще става и в коляното - нямам идея колко бързо гори тая смес....

"Оная" технология за паленето на такава пещ е описана така - точно както при оксижена: в камерата се пали хартия, пуска се газта и после постепенно въздухът, и се регулират и газта и въздухът едновременно до получаване на желания пламък - само дето ми не е ясно още какъв е желаният от мене пламък, не съм виждал на живо как гори такава пещ

П.П. Имам такива дюзи от лозарска пръскачка, но ми се видяха доста големи:)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 9:51 pm 

Когато се ползва принудително подаване на въздух, газта не се пуска през дюза! Просто трапосваш една медна тръбичка и притока на газ се регулира с винтила. http://home.flash.net/~dwwilson/forge/fgpl.html

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 10:15 pm 
Аватар

Не лажи, Мишо! Пише на диаграма "B" 1/16 инча дупка. Това е 1.5мм некаде.

http://nikovknives.blogspot.com/

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Чет Мар 11, 2010 10:42 pm 

Тъй де, колкото Суецкия канал.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Пет Мар 12, 2010 11:53 pm 
Аватар

Получих няколко запитвания на ЛС. Отговарям тук - точни чертежи (по-скоро екзекутиви) ще дам в тази тема след като практиката покаже, че теорията е вярна :) ... т.е. след като направя горелката и пещта и цялата система работи удовлетворително.
Поздрави,
Теодор.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Съб Мар 13, 2010 12:37 am 
Аватар

На Теодор или на Гого ако им трябват ножове за тестове на пещите, да свиркат! :D

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 104 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]