Апел към всички,които обичат ножовете

Ръчно изработени ножове, майстори. Впечатления, снимки, коментари, тестове.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

BUTTON_POST_REPLY
Съобщение
Автор
marianux
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Май 2017, 09:53

Апел към всички,които обичат ножовете

#1 Мнение от marianux » 21 Юни 2017, 16:32

Здравейте!

Във връзка с работата ни по проект,за който правим собствено проучване от доста време,се обръщаме се към Вас с молба да помогнете с информация,която би могла да ни помогне,и която да добавим в това наше начинание.
Имаме желание да съберем и систематизираме материали,които да издадем заедно във форма на сборник,и представим българският занаят ножарство,както и производните на ножарството изделия използвани от българите назад във времето и днес.
За целта са ни необходими всякакви сведения относно идеята по райони,като това съобщение с този текст,пристига на най-вероятните места,на които биха откликнали различни специалисти,обслужващи библиотеки,музеи,местни етнографи,къщи музеи,наследници на ножарски родове и т.н.

Молим за различни материали,които можем да включим в изданието-запазени копия на майсторски свидетелства,фотографии на налични експонати използвани в бита или за въоръжение,ножове служили на известни на историята българи,книги с етнографска насоченост,налични статии и разкази на майстори,легенди и т.н.
Без значение от исторически период,предназначение,стойност,стига да е свързано с нож или производно на ножарството изделие излязло от,или използвано на територията на България.
С оглед на огромното количество работа,която трябва да свършим,както и невъзможността в късо време да обиколим страната и изчетем всички материали по темата,молим за съдействие,като и най-малката и незначителна следа за нещо би могла да е полезна-посока към издание със занаятчийска насоченост,издаден труд на някой специалист и т.н.
Залагаме много на добрата Ви воля и желанието да създадем заедно нещо ценно и полезно,използваме възможността да осъществим контакт с Вас по електронен път,като благодарим предварително на всички,а за тези,които смятат да се отзоват и ни помогнат оставяме контакти за връзка,както и отворени пощенски кутии за необходимото ни.

Хубав и ползотворен ден!

[email protected]
[email protected]
[email protected]

0879 444146


Мариан Колев
Гр.Габрово


Това е съобшението,което част от вас получиха,а за другите по препоръка на колега,и с разрешението ба админа на форума ще допълня още няколко думи.
Дълго време се занимавам с производството на ножове,това е правил и баща ми,и дядо ми,и пра дядо ми вероятно,пък може и по назад...
Информация за ножове обаче освен тук,и по отделно в индивидуалните сайтове и блогове няма.
Ножарството винаги е представено като част от някое сборно занаятчийско събитие,което дразни малко,понеже според мен да направиш един нож е малко по различно от това да издялаш една гаванка.
С оглед на това,и понеже смятам,че това което излиза под вашите ръце,независимо дали притежавате вездесъщото клеймо от камарата на занаятчиите,не отстъпва и на йота от изделията на световните майстори нижари,реших да започна събирането на информация.
На няколко човека вече написах-идеята е не само да представим историята на българският нож,а да покажем и това,което се случва в момента.Да напишеш книга е лесно,трудно е да се докопаш до материал,който блести като бисер.
Това ми трябва.
Коментирайте,давайте посоки и съвети,представете се!
За другото ще се погрижим ние.

П.С.
Поздрави на всички участници на пленера в Сопот!

BUTTON_POST_REPLY