Baian написа:
от острието са запазени около 40 см а и дръжката не е напълно запазена за това не може да се каже колко е извита !Просто погледни снимките които ми прати

.Накраиника също има лека извивка ,това само нищо не доказва - то има и палаши с извита дръжка ! А защо нищо не каза за гарда които на рисунката на оригинала е обърнат обратно?
Така наречения художник е А.Н.Кирпичников и въобще не ми се вярва да не е знаел , защото това не ти е др.Д.Александров!

Аз малко чета на руски но в западната литература е много уважаван и го наричат " A. N. Kirpichnikov, the leading authority on Russian arms and armor" което не променя факта че може да греши но аргументите ти според мен не са убедителни имаики в предвид малката запазена част от тази сабя, която малка част ние дори не сме виждали.
А иначе какво излиза? българите не са ползвали саби?
Трябва да уточним кого наричаме българи , дали имаме в предвид като такива тези от кубанската област и поволожието до към 11-12 век и тн .Според Р.Рашев поволожието е населено доста преди 7 век(5 век мисля беше) от протобългари!
поздрави Баян
Ами това, че са запазени около 40 см според мен е достатъчно важно основание да не се бърза с правенето на възстановки от подобен род.
Не знам какво знае Кирпичников и какво не, но както сам си отбелязал, е успял на рисунката, да обърне гарда наопъки...
Аргументи не съм привеждал, казах само, че
СПОРЕД МЕН това е палаш. Ако на някой му харесва да го възприема като сабя, аз няма да споря.
Не мисля, че от това което писах предишния път, следва че българите не са ползвали саби. Просто сабята навлиза масово по-късно. Повечето саби, които съм виждал, са от периода след 9в. Има само една(в книгата на Рашев) датирана по-рано и аз доста се съмнявам в датировката...