Дата и час: Вто Сеп 07, 2010 11:55 pm

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 26, 2007 4:05 pm 
Аватар

Baian написа:
от острието са запазени около 40 см а и дръжката не е напълно запазена за това не може да се каже колко е извита !Просто погледни снимките които ми прати :wink: .Накраиника също има лека извивка ,това само нищо не доказва - то има и палаши с извита дръжка ! А защо нищо не каза за гарда които на рисунката на оригинала е обърнат обратно?
Така наречения художник е А.Н.Кирпичников и въобще не ми се вярва да не е знаел , защото това не ти е др.Д.Александров! :wink: Аз малко чета на руски но в западната литература е много уважаван и го наричат " A. N. Kirpichnikov, the leading authority on Russian arms and armor" което не променя факта че може да греши но аргументите ти според мен не са убедителни имаики в предвид малката запазена част от тази сабя, която малка част ние дори не сме виждали.
А иначе какво излиза? българите не са ползвали саби?
Трябва да уточним кого наричаме българи , дали имаме в предвид като такива тези от кубанската област и поволожието до към 11-12 век и тн .Според Р.Рашев поволожието е населено доста преди 7 век(5 век мисля беше) от протобългари!
поздрави Баян

Ами това, че са запазени около 40 см според мен е достатъчно важно основание да не се бърза с правенето на възстановки от подобен род.
Не знам какво знае Кирпичников и какво не, но както сам си отбелязал, е успял на рисунката, да обърне гарда наопъки...
Аргументи не съм привеждал, казах само, че СПОРЕД МЕН това е палаш. Ако на някой му харесва да го възприема като сабя, аз няма да споря.

Не мисля, че от това което писах предишния път, следва че българите не са ползвали саби. Просто сабята навлиза масово по-късно. Повечето саби, които съм виждал, са от периода след 9в. Има само една(в книгата на Рашев) датирана по-рано и аз доста се съмнявам в датировката...

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 26, 2007 5:04 pm 
Аватар

orc_chieftain Не ми се обиждай моля ти се , нали в края на крайщата истината търсим !
Не го знам Кирпичников ли е рисувал първата картинка с обърнатия гард ,но за толкоз прост не го смятам. от друга страна сметнах в действителност сабята както я е реконструирал е доста широка( 3,5-4см).
Във всеки случай това което можем да разгледаме са накрайника и гарда а гарда си е доста странен ,погледнете от горната страна овалната вдлъбнатина ,то който го е обърнал по това се е полъгал !
А за захвата с пръстен ,пробвах с обикновен пръстен на палеца - не ми е удобно предполагам че навика си казва думата!

И снимката на това по което Кирпичников я е "измислял" тая Сабя/палаш
Изображение

поздрави Баян

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Вто Юни 26, 2007 8:02 pm 

орка разбрах.понеже нямаш пръстен си си навил тел на пръста и понеже нямаш сабя си хванал точилка :wink: и всичко си е дошло на мястото.сега вземи няколко цветни парчета пластелин и следвайки същата логика ми кажи как се прави(или как не се прави) дамаска :D

http://diadoblago.ucoz.net

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 28, 2007 4:00 pm 
Аватар

Baian написа:
orc_chieftain Не ми се обиждай моля ти се , нали в края на крайщата истината търсим !
Не го знам Кирпичников ли е рисувал първата картинка с обърнатия гард ,но за толкоз прост не го смятам. от друга страна сметнах в действителност сабята както я е реконструирал е доста широка( 3,5-4см).
Във всеки случай това което можем да разгледаме са накрайника и гарда а гарда си е доста странен ,погледнете от горната страна овалната вдлъбнатина ,то който го е обърнал по това се е полъгал !
А за захвата с пръстен ,пробвах с обикновен пръстен на палеца - не ми е удобно предполагам че навика си казва думата!

И снимката на това по което Кирпичников я е "измислял" тая Сабя/палаш
Изображение

поздрави Баян

Не се обиждам. :D
Подобни гардове съм виждал и друг път и то точно на палаш.
Не знам кой е рисувал рисунката -- взел съм я от статия, която съм чел отдавна, имам я някъде в архива си, ама не мога да я намеря веднага.
Във всеки случай художникът е дал твърде много воля на въображението си.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 28, 2007 4:02 pm 
Аватар

дядоБлаго написа:
орка разбрах.понеже нямаш пръстен си си навил тел на пръста и понеже нямаш сабя си хванал точилка :wink: и всичко си е дошло на мястото.сега вземи няколко цветни парчета пластелин и следвайки същата логика ми кажи как се прави(или как не се прави) дамаска :D

Хе! Нямам точилка. Сабя имам. :P :D

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие:
МнениеПубликувано на: Чет Юни 28, 2007 9:12 pm 

е покажи я тази сабя де,кво я криеш :D

http://diadoblago.ucoz.net

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Старобългарски саби и палаши
МнениеПубликувано на: Пон Мар 08, 2010 10:24 pm 

Днес имаше отчет на археологическите разкопки в България за изминалата 2009 година. - Национален Археологически Институт с Музей - срещу Президентството...
На много места имаше пещи. Плиска, Преслав, Трапезица, под Царевец... Говореха, че са металургични пещи. Бяха доста бройки.

Дядо Благо... поразочаровах се от археологията :) Те археолозите са историци копачи :) И те с ХУДОЖЕСТВЕН замах вадят изводи :)
НЯМА ИСТИНА :) - Има настояще :) Всеки му удобното *DRINK*

И утре и в Сряда има :) От 9 сутринта, докато влезнат в график археолозите :) То как се наваксват хиляди години информация :) ххихихи - за 3 дни не става :)

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 1:14 am 

то в Поморие има разкопки доста апетитни но няма разкрития още .. дали нее разбрал някои нещо...

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 9:11 am 

Сигурно и за тях е имало отчети, но предполагам са в секция Античност. Тази седмица отчитат секция Средновековие.

Имаше отчет и за тях. В грешка съм с горните изречения. Имаше предимно керамика и монети.

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]