Рецепти за Суджук и други мръвки

Мястото за лаф-мохабет, и други теми.

Модератори: Djigit, Rigor Mortis

Съобщение
Автор
Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4791
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Рецепти за Суджук и други мръвки

#1 Мнение от BorisPetrov » 30 Яну 2014, 19:35

Понеже тестовете с манила е толкова скучен.

Моля споделете вашите рецепти за суджучетата на прясно или след сушене.

Дядовата рецепта ще я споделя след някой друг месец. Тогаз и ще прочета...

Моля за сериозно отношение... трябва добре да подготвя въжетата за да осъществя пълноценни тестове на ножовете си!!!
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4791
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Рецепти за Соджук

#2 Мнение от BorisPetrov » 30 Яну 2014, 19:37

Също така моля да ме прощавате за правописа... телефона така пише.
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

бай васил
Мнения: 572
Регистриран на: 08 Мар 2010, 17:11

Re: Рецепти за Суджук

#3 Мнение от бай васил » 30 Яну 2014, 23:18

Борисе къде се изгуби липсваше ни . *KISSING*
Тоз телефон немедленно да го хвърлиш по надалече, че помислих че пише някакъв бот.
Бърз тест за идентификация :

http://www.youtube.com/watch?v=bry35lQtPO8
Имаш право на три отговора.
Поздрави бай Васил :)

Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4791
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Рецепти за Суджук

#4 Мнение от BorisPetrov » 31 Яну 2014, 01:37

Благословени са тея с телефоните и бавния нет, та не могат да ти гледат клиповете. Липсваш ми ама пиши рецепти... Чакай и аз да те проверя... Как ти звучи Украйна в ЕС?
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

Аватар
Тошко
Мнения: 1579
Регистриран на: 16 Апр 2010, 09:26
Местоположение: Бургас-Средец-за риба или в гаража търкам джелеза.

Re: Рецепти за Суджук

#5 Мнение от Тошко » 31 Яну 2014, 14:52

Борка на суджука и само сол да сложиш на телешкото,изсъхне ли на хладно след 15 дни пак е вкусно.

Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4791
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Рецепти за Суджук

#6 Мнение от BorisPetrov » 03 Фев 2014, 13:00

Тоше кажи поне на 20 килограма едра морска сол колко грама телешко да сложа... Много несериозно приемате силно сериозна тема!
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

Аватар
danaec
Мнения: 1776
Регистриран на: 12 Авг 2009, 10:04

Re: Рецепти за Суджук

#7 Мнение от danaec » 04 Фев 2014, 18:07

На 20 кила сол поне 1/2 от слона :D

Милен
Мнения: 515
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Рецепти за Суджук

#8 Мнение от Милен » 04 Фев 2014, 21:38

Борка, на килограм месо се слага:
1. 20 - 25 гр. готварска сол, а не едра сол;
2. 1 гр. селитра;
3. 1-2 гр. захар;

4. Няколко /3-4/ грама смлян черен пипер;
5. Няколко грама /2-4/ грама смлян кимион;
6. Стрита суха люта чушка малко;
7. Чубрица.

От 1 до 3 са задължителни ако искаш да имаш качество.

От 4 до седем са примерни и е според вкуса /по-малко или по-голямо количество. Има разни тънкости при меленето на месото - трябва да е охладено , трябва да не се блъска през някви ситни решетки и на високи обороти и т.н. Не съм добре запознат, защото досега само давам месо и ми правят.

Селитрата и захарта обаче са задължителни , за да може процеса на зреене да протече правилно и месото да остане с приятен червен цвят, а не като изгоряла керемида.

П.П. На Москва има едно магазинче точно след моста като отиваш към океански в дясно. Там един чичка продава всичко за домашните колбаси - подправки, черва квото се сетиш без месо. Знае всички рецепти и технологии - отиваш купуваш си /безумно малко струва/ и човека ти прави смесите, казва ти технологията, правиш и после черпиш. :D

Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4791
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Рецепти за Суджук

#9 Мнение от BorisPetrov » 05 Фев 2014, 11:02

правиш и после черпиш.

Още още още!
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4791
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Рецепти за Суджук

#10 Мнение от BorisPetrov » 08 Фев 2014, 09:54

Конски соджук по мътеничарски

10 кг. Конско червено месо
2 кг. Сланина
12 гр./кг. Месо Сол
1 пакет черен пипер на 3 кг. Месо
2 пакетчета кимион на 3 кг. Месо
1 пакетче сушено и счукано семе от Копър на 3 кг. Месо
чубрица, червен пипер на вкус.
Тънки свински черва

Месото и сланината се смилат и смесват с подпраките. Пълнят се в червата.
Червата са срязани на дължина 70-80 см. Мият се и се обръщат. Стържат се с тъпото на ножа. След пълненето се връзват и се окачват на прът за поне една седмица на проветриво място
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

borcata bs
Мнения: 242
Регистриран на: 11 Сеп 2012, 15:40

Re: Рецепти за Суджук

#11 Мнение от borcata bs » 12 Фев 2014, 19:42

адаш 8-) откъде конско месо
че имам мерак за такъв деликатес

Милен
Мнения: 515
Регистриран на: 11 Фев 2012, 19:47

Re: Рецепти за Суджук

#12 Мнение от Милен » 13 Фев 2014, 13:01

В Странджа е пълно с кранти :D И все едни закръглени таквиз

Аватар
BorisPetrov
Мнения: 4791
Регистриран на: 07 Окт 2009, 14:46

Re: Рецепти за Суджук

#13 Мнение от BorisPetrov » 21 Фев 2014, 17:29

:D От едно средногорско село в което гостувах.
Там си гледат хората, но тая година нямаха за продан, само за тях тепаха.

Тоя сезон евентуално.
Но и магарешкото не е за изпускане, ако ти падне. Даже мисля, че е малко по-вкусно.
МОЯТ ЛЪК - Българският форум за лъкове от естествени материали
Traditional Bulgarian Knives - Фейсбук страница за традиционни български ножове
Bulgarian Knives Bazaar - Българска фейсбук страничка за свободна търговия на ножове!

M.G

Re: Рецепти за Суджук

#14 Мнение от M.G » 27 Фев 2014, 22:52

Да добавя нещо към рецептата на Милен/добра и точна е/

по възможност
ако животното се транспортира живо /да се остави 1 ден да отпочине/за да се разсее млечната киселина натрупана в мускулите от стреса при транспорта
месото трябва да е узряло/след коленето да престои на хладно 1 , 2 дена/за да се отпусне
подправките може да се добавят когато месото е на парчета /при смилането още повече се хомогенизират/
при меленето да е охладено /решетката го реже,а не го мачка/

солта може да е и 18 процента/ако е за без сушене/т.е директна консумация или фризер

захарта и селитрата само запазват червения цвят/селитрата вече е водят вредна и може да се пропусне/

А за подправките/рода ми е от Горна Оряховица/в тетрадката на прабабата пише по 5гр черен пипер и бахар.Кимиона много на кебапче бие.Но това е въпрос на вкус.
Само месо да има *DRINK*

Аватар
biolander
Мнения: 239
Регистриран на: 09 Фев 2012, 13:52
Местоположение: Пловдив, Старосел
CONTACT:

Re: Рецепти за Суджук

#15 Мнение от biolander » 10 Мар 2014, 17:37

http://wp.me/P1du50-1i - тук съм качил доста рецепти и технологии. Това е част от някаква стара книга - Домашно консервиране.
Ти си длъжен да правиш добро от злото,защото то няма от какво друго да се прави - Робърт Пен Уорън
http://tzilkovi.wordpress.com

BUTTON_POST_REPLY